Overleven in de woestijn

Inleiding

Iedereen kent het wel: je vliegt in je privevliegtuig boven de Sahara en plotseling valt de moter uit en in volle vaart stort het vliegtuigje neer midden in de woestijn. Wonder boven wonder kruip je zonder kleerscheuren uit het wrak en kijk je om je heen, en het enige wat je ziet is zand, zand en nog eens zand. Je superdeluxe mobiel doet het nog wel en je probeert naar huis te bellen om tegen je moeder te zeggen dat je later bent voor het eten, maar juist op dat moment blijkt dat je beltegoed op is en dus gooi je je mobiel maar weg. Gelukkig dat je de vorige dag op leerwiki gelezen hebt hoe je moet overleven in de woestijn dus maak je je nergens zorgen over.

Waar krijg je allemaal mee te maken?

Het is belangrijk om te weten waar je allemaal mee te maken gaat krijgen in de woestijn om je er vooral mentaal goed op kunnen voor te bereiden. Een paar van de dingen waarmee je zeker mee te maken gaat krijgen is: pijn, kou, dorst, honger, eenzaamheid, verveling en frustratie. Het belangrijkste is dat je geen hoge doelen gaat stellen omdat als ze niet lukken je nog veel gefrustreerder raakt en eerder roekeloze besluiten neemt. Dus probeer zo veel mogelijk dingen te doen die haalbaar zijn voor jouw zowel fysiek als mentaal.

Hoe vind je water?

Water is van levensbelang in de woestijn en dit moet dan ook prioreit nummer 1 zijn. Om water te vinden moet je eerst 3 hele belangrijke kenmerken kennen van water namelijk:

  1. water stroomt altijd naar beneden
  2. water snijdt door het aardoppervlakte en vormt rivierbeddingen, ravijnen en kloven.
  3. water stimuleert groei.

Water stroomt in een woestijn voornamelijk onder de grond dus als je een uitgedroogde put ziet ga dan zo diep mogelijk graven totdat de grondvochtig wordt. Dat duidt erop dat er water omhoog komt. Als je je geduld begint te verliezen en geen resultaat krijgt, stop dan met graven en ga dan ergens anders graven.

Als je een rivierbedding tegenkomt probeer dan op het diepste punt van een bocht te graven daar heb je de meeste kans om water te vinden.

Als je aan de voet van een heuvel gras, populieren of palmbomen ziet groeien, wijst dit op een ondergrondse waterbron of een oase in de buurt. Ook uit een cactus kan je water halen dat doe je door de schors er af te halen en te kauwen op het binnenste gedeelde van de cactus.

Verder geven dieren ook vaak aan waar water bronnen te vinden zijn. Hier enkele dingen waarop je moet letten.

  • waar dieren grazen is water in de buurt maar let op vleeseters halen hun vocht uit vlees dus dat kan op loos alarm uitlopen maar vleeseters zijn meestel wel in de buurt van de anders dieren.
  • Let op sporen van dieren
  • scheuren in rotsblokken met daar om heen vogelpoep: dit kan wijzen op een waterbron in de rots die bereikbaar is met een rietje.

Het nut van kleding in de woestijn

Nog een heel belangrijk ding voor het overleven in een woestijn is kleding. Kleding beschermt je tegen de zon, hitte, insecten en het zand. Dus trek NOOIT je kleren uit in de woestijn zorg er voor dat je lichaam bedekt is tegen de zon. Als je een keuze moet maken omdat je niet genoeg kleren bij hebt bescherm dan eerst je hoofd en je nek.

Trek je kleren alleen in de schaduw uit en als je je kleren weer aantrekt, controleer dan goed op schorpioenen. Zorg er ook goed voor dat je ogen bedekt zijn tegen de zon door middel van een pet of een zonnebril. Als je dat niet bij hebt, kan je van een kledingstuk nog een blinddoek maken met 2 kleine spleetjes erin of roet rond je ogen te smeren dat overgebleven is van het kampvuur.

Vuur maken

Naast water en kleding is vuur ook een belangrijk onderdeel om te overleven in de woestijn. Vuur houdt je 's nachts warm, droogt je kleren, kookt water en kan gebruikt worden om rooksingalen te sturen. Om vuur te maken heb je 3 elementen nodig: lucht, hitte en brandstof. Als je deze 3 dingen hebt kan je een plek gaan uitzoeken voor je kampvuur, zorg er altijd voor dat het uit de wind is door bijvoorbeeld een kuil te graven en daar je vuur in te maken. Als je je plek gevonden hebt ga dan met je rug in de wind zitten om deze tegen te houden. In de woestijn kan je heel makkelijk gebruik maken van de zon dus als je een vergrootglas hebt of wat gebogen glas dat hou je in de zon gericht op je kampvuur en dan wachten tot het aanwakkert.

Voedsel

  • Voedsel is niet het belangrijkste dat je nodig hebt, het kont lager te staan dan je denkt. Een hele belangrijke regel is dat je NIET MOET ETEN ALS JE GEEN DRINKEN HEBT. Als je minder dan een halve liter per dag binnen krijgt is het beter niet te eten omdat je lichaam enorm veel vocht nodig heeft om voedssel te verwerken.
  • Plantaardig voedsel: aan vrijwel alle bomen en planten zitten eetbare delen en de vruchten en zaden zijn rauw te eten. Ook alle woestijngrassen zijn te eetbaar, vooral het witte, zachte eind waar de graspol uit de grond is getrokken. Let wel op: BLOEMEN MET MELKACHTIG OF GEKLEURD SAP ZIJN GIFTIG!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden