Hoe overleef ik een auto te water

Inleiding

   
Welke voorbereidingen zijn zeer zeer belangrijk? Welke stappen dienen in welke volgorde moeten worden uitgevoerd? Wat moet ik vooral niet doen? Kortom, hoe overleef ik een auto te water?

Stappen

Voorbereidingen

  • Stel u vooraf, ook in autobussen, op de hoogte van de wijze waarop autodeuren, ramen, schuifdak en autogordels geopend moeten worden. Bij een twee- of driedeurs auto ook altijd kijken hoe de stoelen naar voren gaan.
  • Bespreek gezamenlijk welke mogelijkheden er zijn om te kunnen ontsnappen en oefen deze eens op het droge. Denk aan de afmetingen van portierramen en schuifdak. Is de derde of vijfde deur, indien aanwezig, van binnenuit te openen? Ga ook eens na hoe ieder in de auto zou handelen als een auto te water zou raken. De bestuurder heeft ook de zorg voor de andere inzittenden en dient zonodig opdrachten te geven om veilig uit de auto te komen.
  • Rij nooit met vergrendelde portiersloten, zodat in geval van nood de deuren van buitenaf te openen zijn. Hulp van buitenaf wordt anders belemmerd. Van binnenuit moeten de portieren ook snel geopend kunnen worden.
  • Denk aan de kindersloten! De achterportieren zijn dan alleen van buiten te openen.
  • Draag altijd de autogordel, ook op de achterbank. Bij het te water raken van een auto kan de klap op het water net zo hard zijn als bij een frontale botsing. Optimale veiligheid kan worden bereikt door gebruik te maken van veiligheidsgordels in combinatie met goed afgestelde hoofdsteunen (bovenkant hoofdsteun=bovenkant hoofd).
  • Indien de auto voorzien is van airbags, zullen deze binnen enkele seconden leeglopen, zodat ze weinig belemmering zullen opleveren om te ontsnappen.
  • Laat de EHBO trommel, speakers of gereedschap e.d. nooit los in de auto staan. Deze worden bij een noodstop gelanceerd. Vermijdt ook zoveel mogelijk de aanwezigheid van losse kussens e.d. De kussens gaan op het water drijven en vormen daardoor een belemmering bij het verlaten van de auto.
  • Plaats onder direct handgebruik, op een vaste (herkenbare) plaats een autogordelmes, zo mogelijk uitgevoerd in combinatie met een ruitentikker (lifehammer), zodat u in nood uzelf en anderen kunt bevrijden.
  • Rij bij voorkeur met buitenverlichting (dimlichten) aan, ook overdag.

Noodgeval auto te water wat nu?: Actie!!

  • Waarschuw als omstander via 1-1-2 de brandweer, ambulance, politie.
  • Nadat een auto te water is geraakt, zal deze meestal - na soms gedeeltelijk ondergedompeld te zijn geweest - weer aan het wateroppervlak komen drijven. Dit kan soms enkele minuten duren, afhankelijk van het type auto en de staat van de auto. De omstandigheden waaronder de auto te water raakt, bepalen hoe deze onder water zal verdwijnen.

Actie: Zodra de auto drijft

  1. Probeer de zelfbeheersing te bewaren en voorkom paniek.
  2. Maak direct de autogordels los, is dit niet mogelijk, maak dan gebruik van een onder handbereik geplaatst autogordelmes (of lifehammer inclusief mes).
  3. Ontsteek direct de binnen- en buitenverlichting (groot licht) om de oriëntatie in de auto en de markering van het voertuig te vergroten. Het elektrisch circuit blijft enige tijd in werking.
  4. Probeer de auto onmiddellijk te verlaten via één van de portierramen, het schuifdak of derde/vijfde deur. De voor- en achterruit geven in het algemeen geen ontsnappingsmogelijkheid.
  5. Uit veiligheidsoogpunt is het grootste deel van de huidige auto's voorzien van gelijmde en gelaagde voor- en achterruiten. Een gelijmde ruit is te herkennen aan de zwarte randen rondom. Het kapot slaan van zo'n ruit is onmogelijk, zeker als de tijd dringt. Zorg dus voor een lifehammer (ruitentikker) in de auto, hiermee kunt u makkelijker een zijruit inslaan.
  6. Verlaat de auto ruggelings, het hoofd eerst. Dit kan voorkomen dat u met het gezicht in de modder terechtkomt! Verdeel zoveel mogelijk het gewicht in de auto om kantelen te voorkomen.

Actie: Als de auto zinkt

  1. Leun met het volle gewicht tegen het ontgrendelde portier. Op die manier merkt u het snelst wanneer de tegendruk zoveel verminderd is, dat het portier, weliswaar zwaar, kan worden geopend.
  2. Vaak is het mogelijk om op het dak van een gezonken auto te klimmen. De zwemmers onder de inzittenden kunnen dan de anderen gaan helpen. Daarna kan men eventueel hulp afwachten om op de walkant te komen.
  3. Zet je niet af tegen de auto!

Risico's en Tips

  • Pak de lifehammer aan het uiteinde van de steel vast.
  • Sla bij voorkeur niet midden op de ruit, maar aan een zijkant. Dit kan snijwonden voorkomen.
  • Als de ruit in 'sneeuw' verandert, betekent dit nog niet dat het glas er direct geheel uitvalt. Duw de restanten niet met onbeschermde handen weg.
  • Het veelal in de steel opgeborgen mes kan gebruikt worden om een autogordel door te snijden.

Handige Links

Redned.nl

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden