Hoeveel kost een uitvaart

Nadat iemand komt te overlijden volgt de uitvaart. De uitvaart is het laatste moment van afscheid voordat iemand ter aarde wordt gesteld of wordt gecremeerd. Dit is ook het moment dat je te maken krijgt met de uitvaart branche. Een branche dat sterk gegroeid is in de laatste jaren. Enerzijds krijgen mensen steeds meer wensen bij de invulling van hun eigen uitvaart. Anderszijds is er meer geld beschikbaar door de opkomst van de uitvaartverzekering.

 De uitvaartbranche

De keuze voor de uitvaartbegeleiding is groot. Er is een hele branch actief die zich dagelijks bezig houdt met het verzorgen van een uitvaart.

Groeiende

Net als dat er dagelijks duizenden kinderen worden geboren, wordt er ook van duizenden geliefden afscheid genomen. Afhankelijk van de demografie zit hier variatie in. In Nederland kennen wij de babyboom generatie. Aangezien zij ook niet het oneindige leven hebben, is er een groeiend sterftecijfer te verwachten. Deze groei die zich inmiddels al heeft ingezet en de branch speelt hier dan ook handig op in.

 Commerciele insteek

Als je een begrafenisondernemer vraagt hoeveel een crematie of begrafenis kost, dan krijg je meestal geen eenduidig antwoord. Hoe gevoelig het onderwerp en bijbehorende kosten ook voor de betrokkenen ligt (het tonen van je laatste respect kent toch geen prijs), een uitvaartorganisatie is wel een commerciele organisatie. Commerciele organisaties hebben een winstoogmerk; dat geldt niet anders voor deze markt. Als buitenstaander moet je dit even op je in laten werken. Belangrijk is de uitvaart op een waardige manier te laten verlopen. En niet te duur als het even kan.

Crematie of een begrafenis

Zoveel keuze als je hebt bij het kiezen van een bedrijf je uitvaart begeleidt, zo beperkt is je keuze in de vervolgfase. Je kan kiezen tussen een begrafenis of voor een crematie. Waarvoor gekozen wordt hangt meestal af van de wens van de overledene.

Iedereen heeft hierbij zijn eigen voorkeur die vervolgens door nabestaanden wordt gerespecteerd. Meestal wordt daarbij ook afgesproken hoe de uitvaart geregeld moet worden. In alle soberheid of met alle toeters en bellen.

Kosten

Een uitvaart bestaat uit een aantal basis onderdelen. Bij het bepalen van de minimale kosten moet je hier dus ook vanuit gaan.

Minimale kosten

De kosten bij een crematorium zijn al gauw 1000 euro. Een sobere kist kan je krijgen voor 250 euro. Maar ook kosten voor het verblijf in een mortuarium van 100 euro hoort daarbij. Rouwvervoer kost meestal rond de 200 euro per rit. Een acte van overlijden koten 12.70 euro.

Wie dus voor het minste van het minste wil gaan, moet toch rekening houden met een minimaal bedrag van 1500 euro.

Wie kiest voor het opbaren moet rekening houden met kosten voor verblijf in een opbaarruimte en voor de verzorging door de uitvaartzorg. De kosten hiervoor kunnen varieren, maar gedacht moet worden aan een extra 500 euro.

Uitbesteding organisatie

Wie een uitvaartorganisatie in de hand neemt kan rekenen op kosten voor de organisatie van de uitvaart. Het regelen van afspraken, het verzorgen van de uitvaart en het regelen van formaliteiten (zie wat kost een crematie). Dit is het kosten gedeelte waar het meeste op bezuinigd kan worden. Voor 1000 euro is dit uit te besteden, maar veel uitvaartbedrijven zijn niet happig om het voor zo'n laag bedrag te doen.

Al met al zijn de kosten opgeteld voor een sobere crematie nabij de 3500,- euro. Wanneer je dit dus in een offerte krijgt voorgelegd, is dit geen gek bedrag.

Extra kosten

Bij extra kosten voor een uitvaart kan je denken aan bloemen. Bloemstukken kunnen erg prijzig zijn. Hoe meer je er hebt, hoe duurder. Ook kan er gekozen worden voor publicatie in de lokale of landelijke krant. De Telegraaf heeft een hele sectie met overlijdensadvertenties. 

Ook kan er gekozen worden voor een uitgebreide dienst. Hoe meer mensen er in de zaal aanwezig zijn, hoe hoger de huur van de ruimte. Hetzelfde geldt voor de hoeveel consumpties. Per persoon moet er rekening gehouden worden met 4 euro voor een koffie en krentewegge. Sommige grote families laten zich vervoeren in een stoer rouwauto's. Per auto moet hierbij rekening gehouden worden met minimaal 200 euro per auto. Dit is afhankelijk van de tijd dat de chaffeur en de auto gehuurd moeten worden.

Conclusie

Wie voor het eerst met een uitvaart te maken krijgt, schrikt van de hoge kosten. Een goedkope begrafenis loopt al gauw in de vele duizenden euro's. Veel mensen laten zich hiervoor verzekeren. Wie voor een sobere minimalistische crematie gaat moet ten minste rekening houden met een bedrag van2500 euro. Wie voor een grote volledig verzorgde begrafenis gaat met vele bloemstukken, een plechtigheid, een luxe kist, een plechtigheid voor een grote groep mensen moet rekening houden met minimaal 7500 euro.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden