Wat moet je allemaal regelen voor je uitvaart

Een uitvaart regelen is een nobele taak. Je bewijst iemand een laatste eer met een waardig afscheid. Een afscheid voor mensen die dichtbij staan, maar ook voor kennissen wiens paden met de overledene al eerder in het leven zijn gekruist. Een belangrijke verantwoordelijkheid dus. Niet alleen als je het voor iemand anders regelt, maar ook als het om je eigen afscheid gaat. Het kunnen nemen van afscheid is een fundamentele behoefte die in de mens aanwezig is.

Mensen

Wie ga je uitnodigen bij een afscheid?

Persoonlijke kring

Soms wensen nabestaanden liever een uitvaart in persoonlijke kring. Hierbij worden alleen familie en vrienden uitgenodigd die in direct contact hebben gestaan met de overledene. Voor het regelen van de uitvaart is deze optie gunstig. Er hoeft niet achterhaald te worden wie er allemaal op de hoogte moeten worden gesteld en wie er uitgenodigd moet worden. Dit scheelt administratieve tijd bij het uitnodigen en versturen van rouwkaarten. Ook scheelt het in de organisatie rondom de uitvaart. Het maakt natuurlijk uit of er een zaal voor 200 man met eten en drinken moeten worden geregeld, of dat dat voor een groep van 10 man is.

Grote kring

Wie een uitvaart gaat regelen in grote kring, moet op zoek gaan naar de vrienden en kennissen die de overledene dierbaar zijn. Voor wie op jonge leeftijd overlijdt is dit een stuk makkelijker. Hoe ouder iemand wordt, hoe meer mensen de persoon heeft leren kennen. Het blijkt in de praktijk vaak lastig om contact te krijgen met de oudere contacten. Wie van tevoren met de te overlijden persoon alles voorbereid, bespaart zichzelf wellicht een moeilijke zoektocht. Niet alleen als het gaat om de persoon te bepalen, maar ook over waar hij of zij tegenwoordig woont. Gelukkig kunnen social media als Facebook hierbij tegenwoordig helpen, maar ook de Telefoongids en Schoolbank kunnen helpen bij het zoeken van oude kennissen. Voor wie echt niet te achterhalen zijn, kan een advertentie in de krant oplossing bieden.

Financien

De kosten van een uitvaart hangen nauw samen met de grootte, maar ook met de partij waarmee je in zee gaat. De commerciele partijen zorgen uiteindelijk voor een veel hoger kostenplaatje dan de partijen waarin het niet voor de commercie gedaan worden. Als je wilt besparen op de uitvaart is dit een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden. Informeer je daarom goed bij je omgeving. Vaak hebben zorgverleners goede tips over bij wie je het beste terecht kan als je een goede uitvaart wilt zonder al te hoge kosten.

Een korte opsomming van de kosten bij een uitvaart:

  • de zaalhuur
  • de rouwwagen
  • de kist
  • de dienst
  • de koffie & krentewegge
  • de notaris
  • de rouwkaarten
  • een advertentie in de krant
  • kosten voor het mortuarium
  • overige kosten

Zoals je kan zien lopen de kosten bij de uitvaart al gauw op. Je kan je hiervoor natuurlijk verzekeren, maar op de lange termijn ben je hiermee duurder uit dan wanneer je er zelf voor spaart. Meer informatie vind je op wat kost een crematie.

De uitvaart zelf

Om de uitvaart zelf draait het natuurlijk allemaal. Je toont hiermee het laatste respect als nabestaanden. Daarom het is belangrijk dat alles goed verloopt. Een planning is daarom van groot belang. Een uitvaart heeft vaak verschillende onderdelen en je wilt dat deze niet onder tijdsdruk komen te staan. Maak daarom van te voren een goede planning over wie & wanneer wil gaan spreken. Maak ook duidelijke afspraken over tijden met de organisatie die de zalen verhuurt. Vaak worden de zalen doorgepland en staan de volgende uitvaart alweer te wachten. Dit is een nare gedachte, maar wel zoals het werkt in de praktijk. 

Wie niet voor verrassingen wil komen te staan, kan de organisatie ook uitbesteden. Wie de bovengenoemde kosten bij deze organisatie uitbesteedt, hoeft niet per se heel veel meer te betalen. De vele taken die bij een uitvaart komen kijken draag je dan over. Hierbij profiteer je van extra kennis en ervaring. Ook bespaart je uiteindelijk een hoop stress. Niet iedereen zit namelijk te wachten op het regelen van een uitvaartcentrum die keer op keer al verhuurd blijkt te zijn. Een uitvaartorganisatie neemt je deze praktische rompslomp uit handen.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden