In de financiele knoop: beschermende woonvorm

Inleiding

Over tal van onderwerpen hebben mensen wel eens gehoord, maar weten toch niet precies hoe het zit. Zo ook met een beschermende woonvorm. Wat is het, wie woont er, wat gebeurt er? Waarom heet het zo? Wanneer kom ik er terecht? Tal van onduidelijkheden hoop ik in dit artikel te verklaren.

Doelgroep

De doelgroep die in aanmerking komt voor een beschermende woonvorm zijn mensen die tijdelijk of permanent meer tot veel begeleiding nodig hebben. In de woonvorm wonen de cliënten in groepen samen en is er tijd voor extra begeleiding. De doelgroep is meestal afkomstig uit een psychiatrisch ziekenhuis of het kan gehandicapten betreffen. Maar dat niet alleen, ook mensen zonder behandelde problematiek kunnen voor een ‘time out’ aankloppen bij de beschermende woonvorm.

Woonvorm

In de woonvorm leven de bewoners in groepen samen. Deze groepen bestaan meestal uit 5-maximaal 10 personen, daar er naar de letter op iedere vier personen minimaal 1 begeleider moet staan. Het wordt in een groep ook te onoverzichtelijk als er teveel mensen samen zijn. Bovenal moeten de mensen ook nog eens redelijk bij elkaar passen in een groep. Zodoende is er ook een selectie wat we de ‘intake’ noemen. In een woonvorm vind geen behandeling plaats. Het is dus geen ziekenhuis. Wel worden er vaak plannen opgesteld om aan te werken met de bewoners. Er zijn drie soorten verblijven binnen een beschermende woonvorm. 1. Langdurig Zorg Afhankelijk verblijf. Dit verblijf is eigenlijk permanent. De bewoners zijn redelijk stabiel en blijven doormiddel van medicatie en begeleiding rustig en zonder bijzonderheden. Het betreft hier de zogenaamde ‘floride psychopathologie’ wat letterlijk ‘vaste ziekteleer’ betekend. Dit houdt in dat we ervan uitgaan dat die bewoners de rest van hun leven in de woonvorm zullen blijven, redelijk onstabiel zullen blijven en veel medicatie en begeleiding nodig hebben. 2. Op Doorstromen Gericht verblijf. Deze bewoners wonen tijdelijk in een groep met als doel te groeien in hun sociale en mogelijk anderszins gerelateerde doelen. Zodra ze er klaar voor zijn om met ambulante of mogelijk zonder begeleiding te wonen, zoeken ze een huis en kunnen ze op zichzelf gaan wonen. 3. Tijdelijk Verblijf. Dit betreft een time out die meestal wordt aangevraagd door mensen die in ieder geval een eigenlijk verblijfplaats hebben elders. Meestal zijn het mensen die af en toe begeleid worden, waardoor het wel eens boven het hoofd uit kan stijgen. Dan biedt een time out in de beschermende woonvorm met extra begeleiding een uitkomst.

Intake

Tijdens de intake wordt er, meestal door leidinggevenden of coördinerende begeleiders, kennis gemaakt met de nieuwe cliënt. Er wordt nader besproken wat de aard van problematiek is, waarom de persoon naar de woonvorm komt of is doorverwezen en wat er van beide kanten verwacht wordt. Aan de hand van de indruk die dit gesprek nalaat wordt besloten, of, en waar de nieuwe persoon naartoe mag. Het gebeurt vaak dat mensen met dezelfde problematiek bij elkaar komen in een groep. Zo worden er speciale groepen opgericht voor mensen met autisme. Of een speciale groep voor langdurig zorg afhankelijke personen, etc. Maar vaak zijn de verschillende ziektebeelden ook door elkaar heen te vinden in een groep.

Activiteiten

Een woonvorm beschikt verder vaak over een activiteiten team die activiteiten organiseren voor mensen die niet kunnen werken op een Activiteiten Trainings Centrum. Een ATC is een werkplek voor mensen met een stoornis waar ze hun bijdrage aan de maatschappij handen en voeten geven. Er worden bijvoorbeeld grote orders enveloppen, chocoladerepen, boekjes of ander drukwerken verwerkt. Zodoende zijn de ATC’s en de mensen die daarin werken heel waardevol voor de maatschappij en hoeven ze zichzelf ook niet nutteloos en waardeloos te voelen.

Financiën

Het grootste probleem van een beschermende woonvorm is de financiële situatie. Voornamelijk het bij de woonvorm behorende ATC draait negen van de tien keer verlies. De zorg wordt niet genoeg gesubsidieerd en de subsidie die er is gaat meestal het eerst onder het mes. Daarom is uw steun nodig om mensen die in een beschermende woonvorm leven , zich waardevol te laten voelen. Niet de steun van uw buurman. Ik weet niet wat die besluit. Ik zou graag de steun van u als lezer willen hebben. Het geeft voldoening wanneer u eens iets extra’s geeft aan mensen die daar behoefte aan hebben.

Steun is een beschermende woonvorm of een ATC door een gift of anderszins. Het wordt gewaardeerd!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden