Wat draag je naar een begrafenis

Kleding voor begrafenis

Een begrafenis is een respectvolle gelegenheid en een onderdeel van dat respect is het dragen van geschikte kleding. Er zijn meerdere opties die aanvaardbaar zijn, maar bij het kiezen van geschikte kleding voor ene begrafenis zijn er enkele basisregels waar je rekening mee dient te houden. Onderstaande kledingsadviezen zijn gericht op een begrafenis binnen de Westerse cultuur.

Mannen

Wil je traditioneel gekleed gaan? Kies dan voor een zwart pak. Ga bijvoorbeeld voor een grijs overhemd en een lange stropdas. Er zijn echter meer variaties mogelijk. Een zwart pak met een zwarte coltrui is ook heel aanvaardbaar. In sommige gevallen is zelfs het dragen van een net zwart shirt aanvaardbaar. Zorg echter altijd voor nette zwarte schoenen.

Vrouwen

Wil je traditioneel gekleed gaan? Kies dan voor een zwart (mantel)pak. In de zomer kun je eventueel voor een zwarte nette cocktailjurk kiezen. Kies absoluut een jurk die niet te kort is en ook geen lage V-hals heeft. Draag geen schoenen met open neus. Een hoed is aanvaardbaar, maar kies in dat geval voor een kleine onopvallende zwarte hoed.

Kinderen

Ook kinderen dienen netjes gekleed naar een begrafenis te gaan! Jongens kunnen een zwart pak dragen en meisjes een zwarte jurk zonder pailletten. Kies ook zwarte nette schoenen uit voor de kinderen.

Overige tips bij het kiezen van geschikte kleding voor een begrafenis

  • Als een algemene vuistregel geldt: kleed hoe je je ook zou kleden als je naar de kerk of zelfs een sollicitatiegesprek zou gaan. Vermijd dus feestelijke patronen en opzichtige kleding.
  • Sommigen vinden dat men niet geheel in het zwart naar een begrafenis dient te gaan. Aan de ene kant toon je met de kleur zwart dat je rouwt om de dood, maar aan de andere kant kun je met wat kleur laten zien dat je het leven van degene viert. Wees echter voorzichtig met het kiezen van de kleuren die je naar een begrafenis draagt. Zwart gecombineerd met dieprood of donkerblauw is bijvoorbeeld prima.
  • Draag iets wat smaakvol en conservatief is, met name als er een religieuze dienst plaatsvindt. Zwart, blauw, grijs en andere donkere kleuren zijn conservatief genoeg voor een begrafenis. Voor de vrouwen geldt: houd het decolleté, bovenbenen en schouders bedekt.
  • Zorg ervoor dat je kleding er nieuw uitziet. Het is belangrijk om te tonen dat je speciaal voor de gelegenheid gekleed bent en dit doe je nu eenmaal niet met versleten kleding. Het is vaak geen slecht idee om nieuwe kleding voor een begrafenis aan te schaffen.
  • Bij een begrafenis kun je een extra persoonlijk tintje geven aan je kleding als je iets van de overledene terug laat komen in je kledingstijl. Droeg de overledene bijvoorbeeld vaak een bloem in het haar? Dan kun je dit aspect terug laten komen in je kleding. Houd je kleding verder wel netjes en gepast.
  • Kleed je ook naar het weer. Is het bijvoorbeeld een zonnige dag? Draag dan een jasje tijdens de religieuze dienst en trek deze na de dienst uit. Zorg ervoor dat de kleding eronder wel netjes en verhullend genoeg is.

Kom je er niet uit?

Lukt het je niet om de juiste kleding te kiezen voor de begrafenis? Neem dan eventueel contact op met andere genodigden. Wellicht hebben zij nog goede adviezen!