Vlekken in je kleding na het wassen vaak vetluis

Inleiding

Het komt steeds vaker voor dat wasmachinefabrikanten klachten binnen krijgen over vlekken in de kleding na het wassen. De vetluis ook wel wasluis genoemd ontstaat vaak na het veelvuldig wassen op lage temperaturen(lager dan 40 graden). Maar wat kun je er tegen doen om de wasluis tegen te gaan?

Vetluis

Tegenwoordig is het een steeds meer veel voorkomend probleem de vetluis(wasluis, zeepluis). Op televisie word je doodgegooid met reclame over het wassen op lage temperaturen en de producten die er voor worden gepromoot. Ook wasmachinefabrikanten verkopen wasmachines die energiezuiniger en milieuvriendelijk zouden zijn en daarmee minder water verbruiken maar tegelijker tijd ook weer te weinig omdat de wasmachine op het eind niet goed doorgespoeld word.. Wanneer je wast op lagere temperaturen kan je na een tijdje de bacterie vetluis in je wasmachine krijgen. Dit komt mede door het gebruik van vloeibare wasmiddelen. Wanneer je op lage temperaturen wast blijft er een laagje vet achter in de wasmachine. Na een tijdje begin je te merken dat je was begint te stinken en je wasmachine erbij. Nog even later krijg je witte en bruine vlekken in je was. Doordat de meeste van ons te veel vloeibaarwasmiddel in onze bakjes van de wasmachine doet omdat we natuurlijk graag een lekker ruikende was willen hebben. Blijkt niet goed te zijn, we moeten ons houden aan de dosering wat aangegeven staat op de verpakking. Vervolgens kijk je op de verpakking en wat blijkt er staan drie mogelijkheden op: minimaal vuil, middelmatig vuil, of hardnekkig vuil. Daar schiet je vaak ook niet veel mee op omdat je toch graag je was goed schoon wilt hebben kies je toch vaak voor de laatste optie. Wanneer je dan wast op 40 graden is dit nog niet heet genoeg om alle overige vetresten in je wasmachine te verwijder.

Enkele tips om je wasmachine vetluis vrij te houden

De hamvraag is nu: wat kan ik er tegen doen om vetluis in mijn wasmachine te weren en mijn kleding en de wasmachine schoon te houden. Daar heb ik de volgende tips voor:

  • Laat de wasmachine minstens 1 keer per maand op kookwas draaien(90 graden).
  • Wanneer je het op kookwas draait is het aan te raden om een halve zak soda en of speciale wasmachinereiniger toe te voegen(vaatwasmachinereiniger voldoet ook).
  • Maak zo af en toe de filter schoon van de wasmachine(vaak zit deze rechts onder in achter het klepje kan je een draaiknop vinden. Een extra tip, pak er een handdoek bij want er kan aardig wat water nog uitkomen. Maak de filter schoon in een sopje.
  • Maak ook af en toe het spoelbakje schoon
  • Maak minimaal 1 keer per maand de rubber schoon in de deuropening, je zult verbaasd zijn hoeveel bruine smurrie je er nog in tegen komt(bruine smurrie=vetluis)
  • Gebruik zo weinig mogelijk vloeibaar wasmiddel en probeer meer waspoeder te gebruiken(wil je graag dat je was goed ruikt gebruik dan een goede wasverzachtter.)
  • Was vaker op wat hogere temperaturen zodat de wasmachine goed schoon spoelt.Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden