Wat is de dienst Pleegzorg

Inleiding

De dienst Pleegzorg. Vele personen schrikken van het moment dat ze van de dienst Pleegzorg horen, waarom is dit eigenlijk zo?

Stappen

Moeilijke achtergrond

Ouders die een moeilijke achtergrond hebben, (en wie heeft dat nu niet in deze dagen?), zijn in zekere zin onzeker van zichzelf omdat er nog veel moet verwerkt worden van hun verleden. Wanneer diezelfde ouders dan ook nog eens kinderen krijgen worden ze met hun eigen opvoeding geconfronteerd wat uiteraard niet makkelijk is wanneer deze niet al te best is geweest.

Algemeen is het geweten dat men ofwel dezelfde opvoeding meeneemt in uw eigen leefwereld of dat je radicaal omdraait van strategie. Want wees nu eerlijk, wie dacht er nu niet aan om de opvoeding anders te doen dan je eigen ouders deden? Wanneer ouders dan worden geconfronteerd met de dienst Pleegzorg gaan hun haren recht omhoog staan en zijn ze bang dat ze zich moeten verantwoorden aan mensen die niets van uw situatie afweten.

Veroordeeld worden

En soms is het ook zo dat mensen verkeerd veroordeeld worden, wat uiteraard verschrikkelijk is wanneer je je best doet en dat het steeds weer gesaboteerd word door een ander die niet het oogpunt heeft voor het welzijn van een kind. Hoe moet je je dan tegenover deze dienst opstellen wanneer je ermee geconfronteerd word?

Pleegzorg ontleden

Wel is het niet zo dat het een Pleegzorg is? Wanneer je het woord Pleeg ontleed wat hoor je dan in dat woord? Wanneer we het woord vermenigvuldigen is het " Plegen" en word het in de Nederlandse Prisma woordenboek vertaald met :"begaan,verrichten;bedrijven(placht)gewoon zijn; overleg-,overleggen. Wanneer je nu het woord "zorg" vertaald word het volgende gezegd;"aandacht, bezorgdheid, zorgvuldig, toewijding, ongerustheid,wie trouw zorgt..." Wanneer we beide woorden combineren heb je een dienst die bezorgd is en begaan met het welzijn van zowel kind als de ouder.

Betrokkenheid en openstaan voor hulp

Ouders kunnen pas met hun kind betrokken worden wanneer ze er ook voor open staan om geholpen te worden, is het dan iets om bezorgd om voor te zijn? Natuurlijk niet, zolang je een ander beeld van Pleegzorg ophangt en ze als een bontgenoot beziet en niet als een rivaal.

Vergeet nooit dat een kind alles doet om de goedkeuring van de ouder te krijgen en dat de ouder op zijn of haar beurt ook alles doet wat in zijn of haar mogelijkheid is voor de liefde van het kind te kunnen bevestigen. Ouders die dit niet kunnen laten zien zijn dan ook ouders die veel hebben moeten meemaken in hun verleden dat ze meedragen, en soms zijn ouders zonder dat ze het weten ook slachtoffer van hun eigen leven. Buitenstaanders kunnen niet meer doen dan begrip tonen voor hun want als ze dat niet mee hebben, bij wie kunnen ze dan terecht als er al niemand meer in hun buurt is om ze op te vangen?

Het is waar dat Pleegzorg soms een blok aan uw been kan zijn, maar sta er eens bij stil, zou het dan niet aangeraden zijn om een team te kunnen vormen samen met de Pleegdienst dan ze te bezien als een vijand? Tenslotte indien deze word ingeschakeld zijn ook zij degene die mee beslissen over jou kind.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden