Het eerste contact met de pleegzorg

Inleiding

Het eerste contact met de pleegzorg is meestal een zenuwachtig gedoe, hoe moet je je ertegen over stellen.

Stappen

Verschillende manieren om in contact te komen met de pleegzorg

Er zijn verschijdene manieren dat je in contact kan komen met de pleegzorg,hier zijn er enkele;

  1. Via uw opleiding,
  2. Via de consulente die bepaald waar je kind toegewezen word,
  3. Via uw eigen spontane contacten,
  4. Via adoptieregelingen
  5. Via andere contacten die niet direct te maken hebben met de pleegdienst.

Een eerste contact met de pleegdienst verloopt meestal wat stroef, je moet de weg leren kennen de mensen die je nog nooit hebben gezien moet je ook leren kennen, maar voor je op kantoor terecht komt heb je meestal al een bezoek aan huis van enkele begeleiders die je komen screnen, nu kan je je afvragen waarom dit zo nodig is. Goed, jij bent misschien wel bekwaam in elk opzicht om een kind op te vangen, zowel mentaal als fysiek kan je alles aan, maar heb je je al eens afgevraagd of de pleegdienst jou ook geschikt vind?

Wat voor een persoonlijkheid heb je?

Stel nu dat je een persoonlijkheid hebt die geen stress kan verwerken of stel dat je heel vlug in zware depressies komt, is het dan niet belangrijk voor jezelf dat je van jezelf weet of je een kind met een moeilijke achtergrond wel een goede opvang kan geven? Is het niet de taak van de pleegdienst om te kunnen achterhalen welke types van leeftijden je aankan of dat je bepaalde gedragingen absoluut niet kan tollereren gezien je gezinssituatie? Het is waar, je word onder de loep genomen en ze vragen de broek van je lijf, en peuteren je neus leeg ( zoals dat nogal eens in de volksmond gezegd word ), maar je mag niet vergeten dat de pleegdienst een functie heeft om alles zo neutraal mogelijk te moeten bezien dat ze zo een neutraal mogelijk oordeel kunnen geven over de gezinssituatie, meestal de personen die je komen screnen zijn personen die je niet kennen en je gewoon heel neutrale vragen stellen, van hoe je een opvang beziet, wat je hobby's zijn enz... Dit is ook nodig omdat ze alleen op die manier de ouders op de hoogte kunnen stellen waar hun kind terecht komt, velen schrikken van de pleegdienst maar eigenlijk is dat niet nodig omdat de pleegdienst altijd heel neutraal wil reageren. Verwacht je er dan ook aan dat ze je gaan bekritizeren, natuurlijk is dat niet fijn, maar zo kunnen ze achterhalen wat uw intenties zijn om een kind op te vangen en/of op te voeden. Kan je het hun kwalijk nemen? Hoe zou je nu zelf reageren als het om jou kind ging? Hoe zou jij je voelen dat de pleegdienst geen moeite doet of wel moeite doet? Een hemelsbreed verschil van gevoel, niet? Het komt er dus op neer dat pleeggezinnen dienst wil teweten komen wie je bent en waarom je deze taak op je wilt nemen, en al die informatie gebruiken ze dan weer om ouders gerust te stellen en informatie geven die hun op de hoogte houd wie je dan uiteindelijk bent.

Laten we een voorbeeld nemen.

Stel pleeggezinnendienst heeft een kind dat ze moeten plaatsen maar lijdt aan zware astma en allergieen, met als gevolg dat het kind niet bij pleegouders kan terechtkomen die roken of een woning vol met tapijt liggen hebben enz... Wanneer pleeggezinnendienst dan geen screning doet hoe kan men dan weten dat je rekening houd met de gezondheid van het kind? Wat als je dan rookt als een ketter en je slaapkamers ligt vol met tapijt? Hoe verantwoord ben je dan bezig met het opvangen van een kind dat hulp nodig heeft van een volwassenen? Is het dan niet beter dat er een kind bij je komt dat geen last heeft van astma of allergie? Zo zijn er tal van voorbeelden die je helpen om situaties te kunnen doorzien. Is het dan niet normaal dat pleeggezinnendienst je de pieren uit je neus haalt om zo meer van de gezinssituatie te kunnn teweten komen en op die manier weer informatie kan verschaffen om zo de beste zorgen toe te kunnen brengen naar het kind toe?

Verdraag kritiek.

Onthoud zoals ik al zei, dat je kritiek zal krijgen, ze worden je gratis aan de voordeur geleverd, niet om je in het slechte daglicht te stellen maar om een moeilijk bespreekbaar punt bespreekbaar te maken. Pleeggezinnendienst stelt je regelmatig op de proef ook om te zien of je nog steeds de juiste houding hebt ten opzichte van het pleegkind en de ouder van het kind. Pleeggezinnendienst wil je eigenlijk ook regelmatig voorhouden dat je pleegkind niet van jou is ookal krijg je een sterke band, vroeg of laat moet je leren om afstand te nemen van je pleegkind, en je bekritizeren is 1 manier om je er op bewust van te maken, dus eigenlijk wil pleeggezinnendiens je alleen maar helpen.

Tips

Wat te doen als je een screening krijgt?

Gewoon jezelf zijn is de boodschap, het enige wat je moet onthouden is dat pleegouders bijna niet te vinden zijn terwijl er zoveel nood is aan opvang, in Belgie bvb komen er 1000 aanvragen per jaar binnen voor kinderen van onder de 12j op te kunnen vangen, waarom dan niet 1 daarvan een goede opvang regelen, wat hebben die kinderen anders voor een toekomst, houd er dus rekening mee en hou je dat regelmatig voor, dat je kind terug naar huis gaat, naar de ouders waar die zo naar verlangt.

Conclusie

Het is waar dat er velen over de muur gaan komen kijken om te zien wat je allemaal doet maar het is wel zo dat wanneer je kinderen opvang van een ander gezin, deze instanties ook het recht hebben om te zien hoe de opvoeding verloopt van het kind zelf. Daar hebben ze tenslotte de verantwoordelijkheid voor.

Slot

Wanneer je zorgt dat je een goede samenwerking hebt met het gerecht en met pleeggezinnendienst of comite zal je merken dat je veel gaat bijleren, zo kan je voor jezelf ook al bijlessen gaan volgen om kinderen te leren opvangen wanneer ze het moeilijk hebben. Zo is er in Belgie de mogelijkheid om "TRIPPLE P" te kunnen leren, dit is een programma dat werkzaam is en afkomstig is vanuit Australie en helpt ouder, pleegouder om het kind op een positieve manier te kunnen opvoeden. Dit programma is zeker aan te raden om dit te leren, hier ga je zeker mee geholpen worden.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden