Als we altijd de waarheid spraken

Wens of plicht

Vraagtekens
Om een wens of plicht als: “Altijd de waarheid spreken” te kunnen begrijpen, moet je je kennis van de situatie waarin we ons nu bevinden loslaten. Want in de werkelijkheid waarin we nu leven hebben we het voor onszelf onmogelijk gemaakt om altijd de waarheid te spreken. Er zouden teveel belangen geschaad worden als we vanaf morgen wereldwijd de waarheid zouden gaan spreken. We zouden waarschijnlijk subiet na de eerste minuut van waarheid spreken overgaan op liegen, al was het alleen maar om anderen tegen zichzelf te beschermen.
Index


De waarheid

Nu klopt het begrip waarheid zoals wij dat gebruiken eigenlijk niet echt. Want als ik zeg wat ik denk dan betekent dat nog niet dat het de waarheid is. Of als ik zeg wat ik denk gezien te hebben, dan betekent dat nog niet dat ik echt heb gezien wat ik vertel. De waarheid kunnen spreken begint dus eigenlijk bij het vermogen om te beseffen dat je niet alles kunt weten en niet perfect bent. Want in veel gevallen is de waarheid die we zouden moeten spreken:

Vraag-, uitroepteken
Ik weet het niet zeker wat ik zag.

of

Ik weet het niet zeker of ik het wel correct heb begrepen.

of

Ik weet niet zeker of het is zoals ik het nu zeg.

De waarheid is dus vooral moeten toegeven dat je niet perfect bent en niet alles kunt zien en weten en begrijpen.

Index


Niet liegen

Ons idee van waarheid in de huidige werkelijkheid is echter een andere. Wij denken dat de waarheid spreken niet liegen betekent. Wat is dan het verschil met de waarheid en niet liegen? Bij niet liegen zeg je dingen waarvan jij denkt dat ze waar zijn zonder er echter bij te zeggen dat je dat denkt. Dat betekent dus ook dat als je denkt of gelooft dat jij weet wat de waarheid is, dat je glashard kunt staan te liegen. Terwijl als je de waarheid zou moeten zeggen, dan zou je moeten aangeven dat je denkt dat het de waarheid is die je staat te vertellen. Want dat is op dat moment de waarheid die je kent. Liegen betekent namelijk bewust iets vertellen waarvan je weet dat je het bedacht hebt. Niet liegen betekent dan iets vertellen waarvan je weet dat je het niet zelf bedacht hebt.Niet liegen betekent bijvoorbeeld dat je kunt zeggen dat je de waarheid kent, terwijl je gelooft dat je hem kent, maar je hebt het zeker niet zelf bedacht. Of je kunt zeggen dat wat je zegt de waarheid is, want je denkt dat het de waarheid is want iemand anders heeft het je verteld. Maar hoe kun je van waarheid spreken als je iets gelooft of denkt of het alleen maar weet van horen zeggen. De waarheid is toch niet een soort mogelijkheid waarin je kunt geloven. De waarheid kun je bewijzen, terwijl een geloof of een gedachte pas waarheid wordt als hij bewijsbaar wordt.

Index


Geloven

Uitroep-, vraagteken
Het moeilijke aan de waarheid spreken is echter dat het niet van ons verwacht wordt. We weten namelijk allemaal dat we wel eens liegen, of om een foutje te verbergen of om er beter van te worden of om de gevoelens van anderen te sparen. We hebben ook allemaal geleerd op een bepaald moment dat je maar beter kunt liegen over iemands uiterlijk, want sommige mensen zijn gevoelig voor kritiek over of op hun uiterlijk. Een leugentje om bestwil is nodig om zonder ruzie door het leven te komen, ook al is dat een leugentje om bestwil. Maar dit is het punt waar onze denkwijze verkeerd gaat. We geloven dat het niet anders kan en maken dat geloof tot een waarheid, een onbewezen waarheid. We geloven dat iemand niet tegen kritiek op zijn uiterlijk kan en zeggen dus maar niets meer over het uiterlijk van de ander. We geloven dat onze fouten ons in de problemen zullen brengen en liegen dus maar over onze fouten. We geloven dat we alleen een beter leven kunnen krijgen als we liegen, dus liegen we om een beter leven te krijgen.
Index


De waarheid spreken

Als we echter altijd de waarheid zouden spreken in plaats van geloven, dan zouden we moeten ontdekken dat een heleboel zaken niet nodig zijn. Dan heb je geen politie nodig, omdat er geen armoede zou zijn. Je zou namelijk gewoon kunnen toegeven dat je niet voor jezelf kunt zorgen. Je zou gewoon kunnen toegeven dat je hulp nodig hebt om genoeg geld te verdienen.
Uitroeptekens

Als we altijd de waarheid spraken dan zou er geen uitbuiting kunnen bestaan. Want dan zou je gewoon kunnen toegeven dat je graag veel geld wilt verdienen en daarom je werknemers weinig wilt betalen. Maar dan zou je ook kunnen toegeven waarom je veel geld wilt verdienen. Je zou je werknemers gewoon kunnen uitleggen dat je bang bent dat het zal mislukken.Als we altijd de waarheid spraken dan zouden er geen legers zijn. Want dan zou je gewoon toe kunnen geven dat je bang bent voor de ander en zijn gedrag. Je zou niet stoer en sterk over hoeven komen en achter gesloten deuren je zwakte hoeven toegeven.Als we altijd de waarheid spraken dan zou er geen roddelpers bestaan en media, want het zou niet nodig zijn om de waarheid te zoeken. Je zou als je niet meer van iemand houdt niet in het geheim een nieuwe geliefde hoeven te zoeken, omdat je gewoon zou kunnen toegeven dat je bang bent om alleen te zijn.Als we altijd de waarheid spraken zou het leven een stuk aangenamer zijn, maar waarschijnlijk ook een stuk saaier. Maar we zouden wel onszelf kunnen zijn en niet een gedeeltelijke leugen die met veel moeite overeind gehouden moet worden.

Index


Extra

Afbeeldingen

  • Door Normyo:
    • Vraagtekens
    • Vraag- en uitroeptekens
    • Uitroep- en vraagtekens
    • Uitroeptekens


Index van koppen

Wens of plicht
De waarheid
Niet liegen
Geloven
De waarheid spreken
Extra
Afbeeldingen


Index van koppen