Voordelig en feestelijk trouwen: 10 tips!

Inleiding

De mooiste dag van je leven in stijl vieren, maar low budget? Door buiten de gebaande paden te speuren, vind je handige en betaalbare tips voor een verrassende en persoonlijke bruiloft. Voordelig trouwen doe je zo!

Tip 1: Verstuur je uitnodigingen per e-mail

Goedkoop en gemakkelijk voor je gasten. Met een druk op de knop kunnen zij laten weten of ze komen. De besparing? 50 kaarten laten drukken bij de Hema kost € 124,50 (€ 2,49 per kaart) plus de kosten voor de postzegels bij (€ 22 voor 50 stuks). Wil je toch een uitnodiging versturen? Maak zelf een kaart en kijk eens op www.postzegeldmetkorting.nl. Hier koop je oude ‘gulden’ postzegels met korting, zonder dat je verzendkosten betaalt. 50 postzegels ter waarde van 44 eurocent kosten € 19 (normaal € 22).

Tip 2: Koop een betaalbare (bruids)jurk

Een heuse divajurk is mooi, maar ook prijzig. Buiten het officiële bruidswinkelcircuit zijn er verschillende opties. Je kunt een jurk huren of de jurk van je moeder door een vriendin laten vermaken. Of een tweedehands jurk kopen die je oppimpt. Met de juiste – voordelige – accessoires, schoenen, make-up en bruidskapsel word jij het stralende middelpunt. Informeer voor betaalbare visagie en mooi kapsel eens bij de kapperschool Is je budget echt heel krap overweeg dan te trouwen in een gala- of avondjurk. Die zijn stukken voordeliger in aanschaf. Of shop online. Hippe trouwjurken rond de € 200 vind je bijvoorbeeld bij de Engelse vrouwenmodezaak Monsoon. Overigens korte trouwjurkjes is nu dé trend.

Tip 3: Trouw gratis

Bedenk trouwen in het weekend is vele malen duurder dan op bijvoorbeeld maandagochtend. Zo kun je in elke gemeente gratis trouwen. Elke gemeente heeft daarvoor zijn eigen regels, tijdstippen en dagdelen. Je vindt op www.trouwtarieven.nl meer informatie daarover. Evenals de voordelige 'baliehuwelijken'. Je enige kosten zijn een uitreksel van het bevolkingsregister en indien je dat wenst het trouwboekje. Kosten gemiddeld tussen de € 10 en € 35. Helemaal hip, maar wat duurder: door een goede vriend(in), broer of zus het huwelijk laten voltrekken.

Tip 4: Bezuinig op je bruidsboeket

Afhankelijk van je wensen, betaal je voor een bruidsboeket gemiddeld al gauw € 100. Kies voor één mooie bloem in je hand – de nieuwste trend momenteel - of laat een hobbyist het boeket voor je maken. Wil je corsages? Maak die dan zelf. Of neem helemaal geen boeket. Het is jouw dag. Besteed het geld aan de aankleding van bijvoorbeeld je trouwlocatie of de hapjes.

Tip 5: Vier voordelig je receptie en/of feest

Het scheelt aanzienlijk in je portemonnee als je na de huwelijksvoltrekking thuis of bij je (schoon)ouders een sprankelende champagnebrunch geeft voor een select gezelschap. Geef in het weekend een groot feest. Champagne te duur? Kies roze prosecco. Het bruist even zo goed. De feestelijke hapjes maak je zelf of charter vrienden. Wil je toch wat meer. Laat het diner verzorgen door leerlingen van een koks- of horecaopleiding. Vier je het feest liever buiten de deur? Informeer bij de lokale scouting of sportvereniging of zij een zaal te huur hebben voor een schappelijke prijs. En in de zomer kun je bijvoorbeeld een feestelijke picknick organiseren in het bos.

Tips 6: Bespaar op je bruidstaart

Een echte bruidstaart mag natuurlijk niet ontbreken. Maar zo’n feestelijk meesterwerkje kost wel wat. Rekenen gemiddeld zo’n € 175 per taart voor dertig personen. Voordeliger is het om de bruidstaart via een banketbakkerschool te regelen. Of kies voor een toren van fraai gedecoreerde brownies. Een leuk alternatief voor de inmiddels trendy cupcakes of petit fours. Ziet er feestelijk uit en is stukken voordeliger. Kosten gemiddeld € 2 per persoon. Ook eenvoudig zelf te maken.

Tip 7: Zorg voor goedkoop trouwvervoer

Een limo oogt fraai, maar is niet goedkooop. Een hip, voordelig en oer-Hollands alternatief is de fiets of bakfiets – gezellig met z’n tweeën in het bakkie. Zeker als de locaties van de officiële inzegening en de receptie dicht bij elkaar liggen. Versier de fiets/bakfiets met vlaggetjes met jullie namen erop. Of met linten en bloemen. Fiets na de huwelijksvoltrekking in een bruidstoot door de stad. Wel hopen dat het niet gaat regenen. Informeer bij een lokale of regionale autoclub, bijvoorbeeld de Mini Cooper of ‘Lekijke Eend’ Club, of zij je tegen een geringe vergoeding willen rijden.

Tip 8: Maak van elke gast een fotograaf

Trouwfotografen vind je in allerlei prijsklassen, maar het blijft kostbaar. Goedkoper en leuker: Geef al je gasten een wegwerpcamera met flits en laat hun de bruiloft fotograferen. Wel zo leuk en persoonlijk. Of koop een aantal polaroidcamera’s op internet of in een tweedehands winkel en laat je gasten jullie bijzondere dag vastleggen. Het resultaat: trendy en eigentijdse beelden.

Tip 9: Nodig niet de vriend-van-de vriendin-van et cetera uit

Wie je uitnodigt moet je natuurlijk zelf weten. Echter, nodig niet iedereen die je kent uit. Zeker als je budget beperkt is, dan kun je daar fors op besparen. Houd het intiem met alleen familieleden en vrienden die wat voor je betekenen. Des te minder mensen je uitnodigt des te meer houd je over om er een mooie, persoonlijke en bijzondere dag van te maken.

Tip 10: Wees creatief en maak zelf trouwbedankjes

Dat is niet duur en wel zo persoonlijk. En daar draait het om bij deze give aways. Laat je fantasie de vrije loop. Enkele suggesties: Stop een miniverpakking pure hangelslag van de Ruijter in een cellofaantje met een leuk lint en een kaartje met de tekst: ‘Het was puur genieten’. Of: Wikkel een witte kei in tule, leuk lint eraan en een kaartje met de tekst: het was KEIgezellig! dat jullie er waren! Nog meer: Waxinelichtjes in hartjesvorm of wijnglaasje met gelkaarsje en bedankkaartje. Een zelfgebrande cd met jullie favoriete liedjes. Een handgeschreven bedankbriefje met je favoriete gedicht, mooiste passage uit een boek of songtekst. Kortom: iets leuks en origineels hoeft niet veel te kosten.


www.slimmetgeld.wazzup.nl


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden