Wat is een Ger of Yurt

Wat is een Ger of Yurt

Een Ger is een Mongoolse tent. Gebruikt door de als nomade levende herders in Mongolië. Ger is Mongools voor Yurt. Je kan ook zeggen Yurt is Russisch voor Ger. Er wordt dus hetzelfde bedoeld. Al in de tijd van Genghis Khan is er aan de constructie weinig veranderd. De Ger is inmiddels een populair verblijf op verschillende campings of bij particulieren zowel in Nederland als elders.

Het opzetten van de Ger.

Wanneer je voor het eerst een Ger opzet slaat de schrik je wellicht om het hart. Het blijkt dat een afgebroken Ger ongeveer 3 kubieke meter aan inhoud heeft. Bij een 5 wandige Ger met een doorsnee van 6 meter heb je: 5 wanddelen (khana) 2 Pilaren (bagana) 1 Koepel (toono) 1 Deur (khaalga) 81 Dakleggers (uni) 3 Dekens wandvilt (Tuurga) 1 Koepelflap (Urh) 1 Binnendoek 2 Regencanvas doeken 1 Buitendoek 1 Slikrand (Khayavch) 1 binnendoek wand Diverse touwen

Toch blijkt het een redelijk eenvoudige klus. Je kan de Ger met twee personen opzetten. De wanddelen zijn een soort traphekjes. Je trekt de wanddelen uit en plaatst ze in een cirkel waar de deur tussen past. Denk er aan dat je, voordat je de wanden opzet, de koepel en de pilaren in het midden van de cirkel legt. Wanneer je de deur vastgemaakt hebt aan de wanden en dit geheel met de touwen rondom fixeert kan je de koepel op de pilaren vastzetten. Alle verbindingen worden met touwen vastgeknoopt. De koepel moet recht tegenover de deur worden geplaatst. Een persoon houdt de koepel vast de ander plaatst de dakleggers. In de koepel zit een uitsparing waar de dakleggers in passen. Aan de andere kant bevestig je de legger aan de wand. 81 keer en het frame staat. Als laatste bedek je de tent. Eerst met het binnendoek, vervolgens het vilt, het canvas en de buitendoek. Wanneer het geheel staat is het enige wat je nog hoeft te doen het spannen van de drie touwen rondom. Het gewicht van het dak duwt de wanden naar buiten, de kracht die hierdoor ontstaat wordt tegengehouden door de touwen.

Een unieke tent waar geen haring aan te pas komt.

  • Een kant en klare yurt kan je huren op Texel.

http://www.texelyurts.nl

Links

  • http://www.toktoi.nl
  • http://www.passaeltiempo.nl