Reizen door Laos

Inleiding

Om de stokbroden met La vache qui rit kun je niet heen, jeu de boules ballen vliegen je om de oren, een heuse arc de triomphe en overal is stof, stof en nog meer stof; Frankrijk?? ...... nope; Laos, het land dat bezet is geweest door de Fransen en platgebombardeerd door de Amerikanen (tja, welk land niet tegenwoordig)!

Vanaf Thailand zijn we per boot in twee dagen tijd over de Mekong naar Luang Prabang gevaren, onderweg veel water, mooie waterkanten tegen hoge bergen, kinderen op de bergpaden, vissers op het water, en herrie van de motor. Luang Prabang kan ook wel de tempelstad van Laos genoemd worden, naast alle toeristen lopen er dan ook flink wat monniken rond. Voordat we verdergaan eerst weer eens even een geschiedenislesje:

Stappen

Net als in Vietnam hebben de Fransen Laos tot 1954 bezet. Eenmaal Laos veroverd kwamen ze erachter dat het land niet veel meer te bieden had dan niks en het fungeerde vanaf toen voor hen vooral als bufferzone om de Engelsen (die in Thailand en omgeving zaten) uit Vietnam weg te houden. Tevens hebben ze meteen maar even de Opiumhandel ge-illegaliseerd en lieten ze iedereen meer belasting betalen dan het hoogste tarief in ons kleine landje. In 1954 werden in Vietnam de Fransen verslagen en dit was een mooie gelegenheid voor de Laotianen om ze ook meteen, met succes, uit Laos weg te werken. Maar ja, toen dreigde het land overwegend communistisch te worden en dat vonden de hoge heren in de VS maar niks, dus hoppah, 9 jaar lang 2 miljoen dollar per dag(!) aan luchtbombardementen uitgeven was de 'oplossing' en tot op de dag van vandaag is Laos het meest gebombardeerde land ter wereld (in kg bommen per hoofd van de bevolking), in totaal 1100 miljoen kg aan bommen. Het noordoosten en de gehele oostkant liggen dan ook nog vol met UXO's (unexploded ordnance) en kleine 'bombies'. Het uitvoeren van deze bombardementen was in die tijd top secret, vooral omdat Laos internationaal gezien een neutraal land was, de Amerikaanse piloten vlogen dan ook in burgerkleding zonder emblemen en on-indentificeerbare vliegtuigen. Op het moment geven de VS 2 miljoen dollar per jaar(...) aan Laos voor het opruimen van 'hun' bommen.

2007: Vanaf Luang Prabang, het binnenland in gegaan, over een weg die meer bochten per minuut kent dan de beste achtbaan in Sixflags. Tussen de bochten door komen we door piepkleine dorpjes, bestaande uit niet meer dan een aantal bamboehutjes. Uiteindelijk komen we in de stad Phonsavanh. Hier het goedkoopste guesthouse van onze reis gevonden: 0,75 euro per persoon! En ja, de kamer had 4 muren en er zat een dak op! In de stad zie je vooral de stokbroden van de Fransen en buiten de stad de kraters en bomrestanten van de Amerikanen.

In de kleine dorpjes om Phonsavanh heen zijn de hutten tussen de kraters gebouwd met behulp van bomrestanten. Bomhulzen fungeren als palen om het huis op te bouwen, als bloembak, of er wordt een mooi hek van gemaakt. De mensen leven hier tussen de bomkraters in hun bamboehutjes op een oranjebruine grond. Overal lopen kippen rond en zwijntjes, kinderen spelen in het zand, vrouwen doen de was bij de enige, door Unicef geplaatste, kraan met stromend water, mannen werken met hun waterbuffels in de groene rijstvelden. In de dorpjes waren wij een net zo grote attractie voor de Laotianen als zij voor ons. Tevens is hier de 'Plain of Jars' te vinden, een veld vol met metershoge stenen potten waarvan het wie, wat, waar, waarom en hoe een groot mysterie is, een soort Stone Henge van Laos. (zie foto's)

Vanaf Phonsavanh richting Vang Vieng gereisd, iets ten noorden van Vientiane (hoofdstad van Laos). Hier een dagje gemountainbiked met een Aziatische gids met de conditie van een aardappel. Het fietsen beviel ons wel, dus hebben we vandaag meteen een rondje Vientiane gedaan.

Tips


Handige links

Add Your Content Here


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden