Reizen door Cambodja

Inleiding

Vanuit Saigon zijn we door de Mekong delta en daarna over de Mekong (rivier) richting Cambodja gevaren. Een stuk voor de grens moesten we de boot uit om al lopende de grens over te gaan. Bij de grens kreeg iedereen welgeteld 13 stempels, want tja 1 stempel is makkelijk na te maken, maar 13... Eenmaal over de grens werd het weer snel slechter, de temperatuur zakte tot onder de 30 graden en de regen ging in de aanval. Maar na een half uurtje besloot de zon toch nog te gaan stralen en werden we gered.

Stappen

Phnom Penh, de 4e hoofdstad tijdens onze reis. Weer een grote, drukke stad..maar met de mogelijkheid van een heuse citytour! Eigenlijk geen zin in veel toeristen, maar uiteindelijk heeft de prijs ons toch over de streep weten te halen.. We bleken de enige 2 te zijn en hadden dan ook de hele dag een prive bus met chauffeur. Hij heeft ons de 'Killing Fields', bijbehorend museum, een russische markt en het royal palace laten zien. De Killing Fields zijn het depressieve bewijs van het Rode Khmer regime wat enigszins 'vergelijkbaar' is met het Auschwitz van Hitler.

Geschiedenisles H4.1 'Khmer Rouge'

Aan het eind van de Vietnamoorlog zijn de Vietnamezen ook in Cambodja wat rond gaan schieten, het nationale leger van Cambodja stelde toen ongeveer hetzelfde voor als het Nederlandse leger tijdens de 2e wereldoorlog... dus al snel had Vietnam ongeveer de helft van Cambodja in handen. Zonder regering ontstonden er in Cambodja overal gevechten tussen kleine groepen onderling. Al snel werd de Rode Khmer (geleid door Pol Pot) de grootste groep en verdreef de Vietnamezen uit Cambodja. Ze namen de macht in 1975 over en begonnen alle elementen uit de maatschappij die misschien, eventueel, een mogelijke bedreiging zouden kunnen vormen, te elimineren. Het gevolg was dat 2 tot 3 miljoen mensen (letterlijk) de massagraven ingeslagen werden. (Een hele groep van deze graven staat nu bekend onder de naam 'Killing Fields'.

Na wat dagen bijkomen op de mooie witte stranden van Sihanoukville was het tijd voor weer eens wat anders! Kampot werd de volgende bestemming, maar het is Cambodja, dus natuurlijk rijden daar geen bussen naartoe.. Er rijdt een trein, maar die heeft een maximum snelheid van 20km/h en vertrekt eens in de paar dagen, niet echt een optie dus! Er blijft maar 1 ding over 'de shared taxi'. Vrij in het Nederlands vertaald betekent dit een normaal formaat auto die pas vertrekt als er 4 personen op de achterbank zitten, en 2 op de voorstoel... Al vroeg in de ochtend zaten we samen met een andere toerist in de taxi te wachten en om 12 uur zaten we daar nog steeds... Om half 1 waren er uiteindelijk nog 2 Cambodjanen die samen de voorstoel in bezit namen... De laatste 'plek' hebben we maar afgekocht want anders zaten we daar waarschijnlijk de dag erna nog.. Onze chauffeur dacht werkelijk dat z'n naam Jos Verstappen was dus de rit was zeker spectaculair te noemen en we waren in no-time in Kampot!

Kampot

Kampot is een dorp dat bestaat uit huizen, mensen en stof.. veel stof. De tijd hier breng je dan ook vooral door met het in en uit doen van je lenzen. Om dit gedoe te ontvluchten hebben we een dagje een snelle brommer gehuurd om naar de stranden van 'Kep' te rijden, wat voor de tijd van de Khmer Rouge een plaats was waar de rijke Cambodjanen en de Franse elite vertoefden, nu bestaat Kep helaas uit kapotgeschoten huizen en een stuk zand van 2 bij 3 m. De zonnebrand en handdoeken konden dus gezellig samen in de tas blijven zitten. Naast Kep zijn er nog meer kapotgeschoten huizen en gebouwen te vinden boven op een berg: 'Bokor Hill Station'. Echter, de weg naar boven bestaat voornamelijk uit zand, grote stenen en omgevallen bomen, dus hadden we hier toch minimaal een flinke jeep voor nodig, dachten we. Samen met twee Denen die we al eerder hebben leren kennen, Anders en Tine, wilden we een jeep huren. Na 26x te horen gekregen te hebben dat dat niet mogelijk is omdat westerlingen niet 'kunnen' rijden in Cambodja..blablabla... besloten we een gids te zoeken die ons naar boven kon brengen. Een aardige meneer met dollartekens in z'n ogen bood zich al snel als gids aan.. een jeep? nee, veel beter: een auto met verhoogde vering... welja, komt allemaal goed! Met slechts 1 lekke band en na velen malen met de bodem van de auto stenen te hebben geraakt kwamen we na 2 uur hobbelen boven aan! Hier stonden voor 1975 prachtige casino's, hotels en een huis van de koning. Nu een echte spookstad... Gaaf om te zien!

Nachten

De nachten in Kampot zijn ook een verhaal apart, we sliepen in een prachtig guesthouse, maar achteraf bleek het midden in een of ander dierenpark te staan want 's nachts zaten we plotseling klaar wakker rechtop in bed! Tussen het plafond van de kamer en het dak zat een beest dat meer lawaai maakte dan 100 toeterende brommers in Hanoi. Het plafond behoog ongeveer 10cm op en neer en leek het elk moment te begeven. Gelukkig had 'het beest' geen enorme honger en liet het ons al na 5 minuten met rust. De 2e keer werden we wakker van een enorme klap op het dak, maar waarschijnlijk was het deze keer gewoon een vallende kokosnoot.

Omdat we nu al goed de smaak van oude gebouwen bekijken te pakken hadden zijn we maar even een dagje in de bus gaan zitten om naar de andere kant van Cambodja te reizen: Siem Reap. Vlakbij Siem Reap ligt de tempel der tempels: Angkor Wat! Omdat 1 dag veel te kort schijnt te zijn om de tempels te bekijken (Angkor Wat is slechts 1 van de velen tempels) meteen maar een 3-daagse pas gekocht. De tempels zijn allemaal tussen de 9e en de 13e eeuw gebouwd (laten bouwen) door de verschillende koningen die toen de macht hadden. De grootte van de tempels varieert van klein tot Angkor Wat. De foto's geven verdere uitleg! In de drie dagen tempelen hebben we zo'n 15 tempels bezocht, 2 zonsondergangen en 1 zonsopgang, helaas zijn we Lara Croft (Tomb Raider is hier gefilmd!) niet tegengekomen...

De laatste dagen Cambodja bestonden uit een boottocht richting 'Battambang' en een bustocht richting Thailand. De boot zou een bootje zijn met 35 mensen erop... Dat het een bootje was klopte wel, maar 35 was ongeveer de helft van het aantal mensen, gelukkig had de boot een mooi dak met uitzicht, dus 60 mensen in de boot was geen enkel probleem. Omdat het regenseizoen net voorbij is staat het water hoog, we voeren dan ook vooral tussen boomtoppen door.. zo moet dus een overstroming er in het echt uitzien...

Voor de mensen die erheen gaan, gebruik bij alles het getal van 2! Als je wordt verteld dat de reis 3 uur duurt, dan is het 6 uur, als er 20 mensen meegaan zijn dat er zeker 40!

Eten

Het eten is over het algemeen ook een belevenis apart, meestal zijn de menu's wel in het engels, maar uiteindelijk maakt het niet veel uit; knoflookbrood is bijvoorbeeld een baguette met een bosui ertussen, tomatensoep is aardappelsoep, jam is honing enz. De laatste avond een mooi Cambodiaans restaurant uitgezocht om te eten, 6 meiden lachen, buigen en geven de menukaart.. mmm geen prijzen, eens vragen wat een paar dingen kosten, oke dat schiet niet op, meer dan lachen kunnen ze niet, ach het is er wel gezellig, dus we zien straks wel wat het kost. De glazen worden zo goed mogelijk gevuld met ijs en daarna past er nog precies 1/10 blikje cola bij, zodra je een slok neemt, of het ijs een beetje gesmolten is staan ze met z'n 3en naast de tafel om je glas bij te vullen. Dit ritueel herhaalt zich ongeveer 15 keer tijdens het eten tot we het uiteindelijk voor elkaar krijgen onze glazen leeg te krijgen! Uiteindelijk kostte het hele eten omgerekend 4,5 euro!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden