Hoe bedenk je wat je elke dag eet

Elke dag een andere maaltijd voor jou en je gezin bereiden. Je weet pas hoe moeilijk het is als je er zelf voor komt te staan. Daar zit je weer aan de keukentafel te malen. Wat eten we vanavond? Elke dag van de week hetzelfde eten, verveelt al gauw. Iets dat we nog niet vorige week hebben gegeten? Wat was dat ook alweer? Even knipperen met je ogen en je bent weer een uur verder. Dat moet toch makkelijker en sneller kunnen? Hoe doen anderen dat?

Steeds meer keuze

Het kiezen van wat je vanavond gaat eten is een bekende uitdaging. Een luxeprobleem. Daar waar we ons vroeger lieten inspireren door de tijd van het jaar, is dat met de globalisering van voedseltransport heel anders geworden. Ook in de winter kunnen we nu groenten krijgen die we anders alleen in de zomer zouden kunnen krijgen. Het aanbod bij de supermarkten is reuze. Hoe meer er is te kiezen, hoe groter je probleem. 

Vaker vooruit plannen

Een andere verandering met vroeger is dat je je boodschappen nu ook kan bestellen. Je bestelt nu je boodschappen voor de hele week. Scheelt in je bezoekjes aan de supermarkt maar maakt je probleem niet makkelijker. Je moet nu in 1 keer nadenken over wat je voor de hele week wilt eten. Veel mensen vinden dit lastig. Hoe weet je nou wat je over een aantal dagen in de toekomst wilt eten. Zij bepalen dat liever op de dag zelf.

Gevarieerd eten

Belangrijk bij het kiezen van maaltijden is variatie. De wereldgezondheidsorganisatie adviseert gevarieerde voeding als het om gezondheid gaat. Zo krijg je meer voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om eventuele tekorten in je lichaam aan te vullen. Ook wordt aangenomen dat overdaad schaadt. Een lichaam kan tot zekere hoogte omgaan met eenzijdig ongezond voedsel dat tot zich wordt genomen, maar op lange termijn leidt dat vaak wel tot schade. Gevarieerd eten en drinken is daarom belangrijk. Als je liters wortelsap per dag drinkt kleur je oranje. Dat kan toch niet goed voor je zijn.

Variatie

Varieer de zetmeel

Een bekende truc om te varieren is dat je kijkt naar het type voeding. Als je varieert op basis van bijvoorbeeld zetmeel heb je een aantal voedingsmiddelen waaruit je kan kiezen. Zo kan je kiezen uit aardappelen, pasta, bonen en rijst. Dat zijn alweer 4 dagen in de week met een verschillende basis. Ook binnen die 4 zetmeelproducten kan je weer varieren. Met aardappelen heb je keuze uit tientallen verschillende soorten. Elke soort heeft zijn eigen smaak en kenmerken. Hetzelfde geldt voor de pasta, bonen en rijst. 

Varieer het land

Een andere manier om te varieren is door de week in te delen met landen. Zo eet je bijvoorbeeld op maandag Hollandse pot, dinsdag Italiaans. Woensdag Mexicaans en een bijzondere maaltijd uit Oostenrijk op donderdag. Aziatisch op vrijdag en dan is het weekend ook nog zo in te vullen. Elke land heeft zijn eigen tradities en zo ook eigen ingredienten met eigen smaken. Maak een keuze op basis van land en je zal zien dat de inspiratie vanzelf tevoorschijn komt.

Varieer de kleur

Mocht je er met bovengenoemde methoden nog niet uitkomen, dan is er ook nog een andere manier. Kleuren. Kies voor elke dag een andere kleur. Paars als je voor bietjes wilt gaan. Rood voor rode kool of een maatlijd met tomaten. Donkergroen voor broccoli of boerenkool. Geel als je kiest voor gele paprika's, mango of patat. Oranje patat bestaat er ook, gemaakt van pompoen.

Tot slot

Wees creatief als het gaat om wat je eet. Je kan de voorbeelden hierboven overnemen maar je bent ongetwijfeld zelf creatief genoeg om je eigen methode te ontwikkelen. Zorg ervoor dat de weg er naar toe net zo leuk is als het doel zelf. Dan beleef en geniet je nog meer van je eten.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden