Wat is een gala

Inleiding

Een gala, ookwel galabal genoemd, is een deftig feest dat wordt bezocht in galakledij. Tegenwoordig is dit deftige feest een bekend fenomeen in de studentenwereld. Studentenverenigingen of disputen organiseren regelmatig eenmaal per een bepaalde tijdseenheid, diës (jaar), lustrum (vijf jaar) om hun bestaan te vieren. Voor een gala wordt men uitgenodigd door de organiserende partij. Deze uitnodiging wordt u ruim van tevoren toegezonden, zodat u voldoende tijd heeft om u voor te bereiden op het gala.

Stappen

Voorbereidingen Vooraf dient men zich bezig te houden met onder andere de kledij, maar ook een passende date voor de avond vinden is niet geheel onbelangrijk. Een gala bezoek kan ook plaatsvinden met een vriendengroep of een dispuut of jaarclub. De voorbereidingen op een rij:

 

Kleding: Op uw uitnodiging staat vrijwel altijd vermeld welke kledij wordt verwacht. Normaal gesproken is de dresscode White-Tie. Het rokkostuum, White-Tie of een Cravate Blanche, heeft van voren uitgesneden lange panden, zijde revers en zwarte pantalon met zijden galon op de zijnaden eventueel met witte of zwarte bretels. Verder bestaat het rokkostuum uit een wit wol piqué vest, een wit katoen piqué rokhemd met opstaand boord en een wit zijde piqué strik. Het geheel wordt gecomplementeerd met zwarte sokken in combinatie gladde zwarte schoenen, zonder veters. Het dragen van gaatjes schoenen is niet toegestaan. Een horloge wordt uiteraard niet gedragen tenzij het een zakhorloge betreft.

Voor de dames zijn er wat meer mogelijkheden. De dames verschijnen namelijk in het lang, hier zijn vele varianten galajurken in allerlei kleuren toegestaan, het zogeheten groot avondtoilet. Dit wil zeggen: een lange aan de voor- of achterkant gedecolleteerde japon, zonder mouwen, gemaakt van dunne, soepele stof en eventueel lange handschoenen. Armbanden worden eventueel over de handschoenen gedragen, ringen eronder. Om onder andere praktische redenen kan het geheel worden uitgebreid met het dragen van een avondtasje. Ook voor de dames is een horloge uit den boze.

Date: Een van de meest voorkomende problemen voor het Galabal, is het vinden van een geschikte date. Geschikt houdt in dit verband in dat het een partner betreft welke bij uw smaak past, het is slim hier alvast rekening te houden met het galamos. Begint u ruim van te voren met zoeken van de geschikte persoon, dan voorkomt u dat de gevraagde al met een ander naar het Galabal gaat. Van oudsher is het zo dat de heer de dame meevraagt als date. Hij betaalt haar kaartje. Noem het emancipatie of noem het een welkome afwisseling, hoe dan ook is het tegenwoordig zo dat ook de dame de heer kan vragen en uiteraard zijn kaartje betaalt.

Corsage: Bij officiële gelegenheden als een gala, dient een corsage gedragen te worden, welke wordt verzorgd door de uitnodigende partij. Is dit de heer, dan laat hij bij de dame die hem naar het gala vergezelt een corsage bezorgen. Tevoren informeert hij naar de kleur van de japon die zijn dame zal dragen en naar haar lievelingsbloemen en de rest laat hij over aan de bloemist. Hij zelf kan een witte anjer dragen. Een damescorsage bestaat uit verschillende bloemen en wordt naar beneden gedragen, links onder haar sleutelbeen. Zijn haar schouderbandjes hiervoor te smal, dan spelt ze de corsage op een andere plaats, waar deze het beste tot zijn recht komt. De herencorsage telt slechts één bloem, ook links op de revers gedragen, maar bij hem rechtop. Een zuurstok, een knuffelbeest of een speelgoedpistool kan ook als corsage dienen en is net wat origineler én creatiever. Er wordt vaak gekozen voor iets dat direct refereert naar een dispuut of jaarclub.

Diner: Is het bovenstaande op en top geregeld dan zijn er nog maar twee gebeurtenissen die voor de aanvang van het Galabal, de ontmoeting en het diner op de vroege avond. Idealiter vindt de ontmoeting thuis plaats en haalt de heer de dame aldaar op. Spreek hoe dan ook nooit op straat af. Een dame mag wèl enige minuten te laat arriveren; een heer nooit. De heer zorgt voor de locatie, het vervoer naar en de betaling van het diner. De heer groet de dame. Het meest neutrale is de vriendschappelijke zoen op de wang. Het meest in opkomst is toch wel de Brabantse drieklapper: drie kussen op de wangen, wederzijds en om en om.

Wanneer twee personen een deuropening naderen, zal het de heer sieren als hij de dame voor laat gaan. De heer helpt zijn dame uit haar jas en geeft deze af bij de garderobe, daarna gaat hij haar voor naar de eetzaal. Hij neemt pas plaats aan tafel als de dame zit. De aandacht van de ober trekken dient zo onopvallend mogelijk te gebeuren: de heer probeert de blik van het bedienend personeel te vangen. Tijdens het diner heeft een dame slechts een kleine handtas bij zich, gevuld met een minimum aan make-up, blarenpleisters, e.d. Het voeren van een diepgaand gesprek is niet gepast voordat er besloten is wat er gegeten gaat worden. Terwijl deze beslissing over de menukeuze wordt gemaakt, trekt de dame haar handschoenen uit en zoekt hiervoor en voor de tas een geschikte plaats. Mocht de dame tijdens het diner iets uit haar handen laten vallen, dan dient de ober dit voor haar op te rapen. Doet hij dit niet, dan zal de heer hiertoe het initiatief moeten nemen. In het geval dat één van de partners zich wil verwijderen, wordt toestemming gevraagd aan de partner. Als de dame dit vraagt, staat ze gelijk op, net als de heer en die kan pas gaan zitten als zij zich heeft verwijderd. Bij terugkeer van de dame schuift de heer haar stoel aan. Het is niet correct om de partner lang alleen te laten.

Tijdens het Galabal En dan is het zover de aankomst op het Galabal, uiteraard laten de heren de dames op de juiste momenten voor gaan, bij het oplopen van een trap bijvoorbeeld niet, en helpen de heren de dames uit hun jas en zorgen ervoor dat deze netjes in de garderobe komt de hangen. Maar vergis u niet want er komt nog meer bij kijken.

Roken en drinken: Indien de dame in het geheel niet rookt, dan verwoordt zij dit richting de heer, zodat hij het haar niet steeds hoeft aan te bieden. Als zij wél rookt, dan doet zij dat zo vrouwelijk mogelijk. Het is dus ongepast om een shaggie uitgebreid langs de lippen te bevochtigen. De beste optie is het roken van een sigaret uit een lang pijpje. Het is ongepast om het aanbod van een consumptie te weigeren. Ook als u in het geheel geen alcohol gebruikt, dient het aanbod te worden geaccepteerd. Wie wél alcohol nuttigt, dient dit met enige maten te doen. Het alleen drinken straalt namelijk alcoholisme uit.

De dans: Het is zeer gewoonlijk dat er op een gala een band zal spelen. Aangezien de band voor de nodige ritmische klanken zorgt zal het moment daar zijn om toch eens de dansvloer te bezoeken. De heer vraagt met dichtgeknoopt jasje en zonder sigaret de dame ten dans door een lichte buiging. De oude regels wilden ook dat de dame met een knikje haar instemming betuigde. Weigeren mocht ze alleen als ze die dans al had besproken voor een andere heer. Of anders moest ze vermoeidheid voorwenden, echter dan mocht zij zich ook niet voor die dans door een andere partner te laten kiezen. Voor het knikje zoekt de moderne jonge vrouw wel een ander antwoord uit, al dienen elegantie en beschaving hierin in acht te worden genomen. Is de heer in gezelschap van anderen gekomen, dan danst hij de eerste keren alléén met de vrouwen uit zijn eigen groep. Het allereerste danst hij dus met zijn eigen vriendin of partner. Danst hij later met een andere dame, dan dient hij er zorg voor te dragen dat zijn eigen partner niet moederziel alleen aan een tafeltje worden gelaten. De heer dient de ‘externe’ dame altijd weer af te zetten bij haar groep.

Mocht het dansen bevallen, dan kan men voorzichtig dichter naar elkaar toe stappen, om zo de dans iets intiemer voort te zetten. Een liefkozende aanraking van de lippen op de wang is meer op zijn plaats. Naarmate de avond vordert zal het directe mondcontact toch wel gebeuren. Voor de overige gasten zou het fijn zijn als dit op een toonbare wijze gebeurt.

In het geval de heren niet aan het dansen zijn, is er een alternatief: de sigaar. Men steekt een sigaar niet met een aansteker aan, hier is namelijk het cederhout voor bedoeld. De sigaar dient rustig en gelijkmatig opgerookt te worden en niet uitgedrukt te worden in een asbak.

Na het Galabal En nu, het Galabal is ten einde en u heeft zich prima vermaakt. Is het nu afgelopen? Nee, is hier het antwoord op. Sommige zullen zelfs zeggen dat het nu pas echt gaat beginnen.

Las nu voor u zelf een half uur tot een uur in om u partner op te sporen en om u gezamenlijk via de garderobe naar de uitgang te begeven. Mocht u het lopend af kunnen dan zijn er geen verdere problemen, maar houd wel rekening met een langere reistijd. De meest veilige en zekere manier om thuis te komen is nog wel het nemen van een taxi of door het vooraf door de organisatie geregelde vervoer te nemen, vaak zullen hier pendelbussen voor zijn ingeschakeld

Galamos Mores zijn ongeschreven regels, en het galamos is hiervan het meest bekende. Volgens de etiquette draagt de heer zorg voor de financiële afhandeling van het gala en het eventuele diner voorafgaande aan het gala. U als dame wilt natuurlijk de heer in kwestie bedanken voor dit alles. En bij het kijken in de ogen van uw partner ziet u dat maar een bedankje mogelijk is.

Deze informatie wordt u verstrekt door een ervaren organisator van een gala.

Tips

  • Probeer uzelf een beetje in te houden als u nog op de locatie aanwezig bent, dit zorgt ervoor dat u de volgende dag wat minder raar aangekeken wordt.

Links