Fez een bijzondere Indie game

Inleiding

Onlangs ging mijn Xbox 360 kapot, je weet wel een ROD (Ring of Death)... Buiten garantie en niet meer te repareren. Omdat de Xbox 360 niet meer al te duur is, heb ik besloten toch weer een nieuwe aan te schaffen, met in het achterhoofd eindelijk Fez eens te kunnen spelen.

 

Fez

Wat is Fez?

Fez is een zogenaamde Indie game. Ik had er wel eens iets over gelezen en bekeken op internet, maar pas na het zien van Indie Game the Movie (een aanrader!), kreeg ik steeds meer zin, om de game zelf uit te proberen. Een Indie game is een videogame die gemaakt is door een kleine ontwikkelaar.

Bijzonder is dat het spel 5 jaar in ontwikkeling is geweest, en door slechts 2 mensen is gemaakt. Kijk zeker de documentaire, die hier meer over lastige ontwikkeltijd laat zien.

In Fez speel je met een wit ventje (Gomez genaamd), die in het begin van het spel een rode Fez op zijn hoofd krijgt. Via dit hoofdeksel, krijgt Gomez de kracht om de gehele spelwereld te draaien van 2D naar een soort van 3D (zie de afbeelding hieronder oor het idee). Uitleggen is lastig, je moet het gespeeld en gezien hebben. Het uiteindelijke doel is om 64 kubussen te verzamelen.

Spelervaring.

Gameplay is voor mij het belangrijkste in een game. Ik moet me er mee vermaken, en hoe het er grafisch uit ziet is voor mij minder belangrijk. Het gaat immers om de ervaring. 

Na een tijdje Fez te hebben gespeeld, moet ik zeggen dat het "2D/3D flip" mechanisme goed werkt, en het leuke puzzelelementjes toevoegd, om bijvoorbeeld hoger in een level terecht te komen, waar je in eerste instantie niet bij lijkt te kunnen. Ook bijzonder: er zitten geen vijanden in dit spel. De enige vijand is de zwaarte kracht, en er wordt zeker een beroep gedaan op je platform spring vaardigheden.

Op een gegeven moment kon ik echter geen kleine gouden kubussen meer vinden (welke samen een grote kubus vormen), zodat ik tegen mijn principes in op internet heb gezocht naar mogelijke oplossingen.

Ik had wel vreemde tekens in de spelwereld ontdekt, maar wist eigenlijk niet wat ik hiermee moest doen. Je wordt als speler namelijk compleet in het ongewisse gelaten hierover. Ik wil niets verklappen in dit artikel, maar denk eraan dat de symbolen belangrijk zijn, en eerst ontcijfert moeten worden (desnoods met pen en papier) voordat je verder komt met het spel.

Dit moet je leuk vinden, en eerlijk gezegd was dit voor mij een mindere kant van het spel. Waarschijnlijk ben ik hiervoor niet slim genoeg ;-)

De algehele sfeer van het spel heeft me, ondanks wat technische gebreken in het spel, wel aangezet om het spel verder door te spelen. De muziek is sfeervol, en de geluiden hebben een algemeen 8-bit gevoel, wat erg past bij de algehele ervaring. 

Conclusie

Ik heb veel plezier gehad met deze bijzondere game, en wil hem ook aanraden aan een ieder die Fez nog niet heeft geprobeerd. Download de demo van Xbox Live, en ik verwacht dat ondanks het codepuzzel element, toch gaat genieten van de leuke spelervaring.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden