Keezbordspel, het leukste gezelschapsspel van Nederland

Wat is Keezbord?

Vele Nederlanders hebben al gehoord van het Keezbord-spel, het spel heeft een grote vlucht genomen. In vele gezinnen wordt dit spel tot in de kleine uurtjes gespeeld. Het woord Keezen heeft een andere betekenis gekregen. Maar niet alleen in de huiskamers wordt dit spel fanatiek beoefend, in 2010 en 2011 zijn er zelfs Nederlandse kampioenschappen Keezbordspel georganiseerd. De veelzijdigheid van het spel spreekt veel mensen aan. Het spel bezit elementen van klaverjassen, mens-erger-je-niet en pesten. Het spel kan met twee, vier, zes of acht personen gespeeld worden.

Hoe wordt het Keezbord gespeeld?

Je speelt dit gezelschapspel met ploegen van twee. Je komt als winnaar uit de bus als jullie beiden alle pionnen in het thuishonk hebben gekregen.===Thuishonk=== Het thuishonk zijn de 4 plaatsen met de kleur van je pion, die aan het einde van je ronde liggen. De spelers ontvangen in de eerste ronde ieder vijf kaarten, de persoon die de kaarten verdeeld, noemen we de startspeler. Degene die links van de startspeler zit mag als eerste een kaart opgooien en voert de bijbehorende actie uit. Samen met je maat bepaal je de strategie.

Een overzicht met de kaarten en de bijbehorende actie: Aas: je mag een pion op het bord zetten of je mag de pion 1 plaats naar voren zetten. Heer: je mag een pion op het bord plaatsen. Vrouw: ga veertien plaatsen vooruit. Boer: ruil je pion met een andere pion op het bord van plaats. Dit mag een pion van je mede- of tegenstander zijn. Zeven: ga je zeven plaatsen vooruit, maar dit mag verdeeld worden over twee pionnen, dit hoeft natuurlijk niet. Vier: je moet vier plaatsen achteruit, je mag niet je eigen honk inlopen. Met alle andere kaarten ga je het aantal plaatsen vooruit welke op de kaart staat. Wanneer een speler op de beginpositie staat mag hij niet geslagen, ingehaald of geruild worden. De pionnen die zich in het thuishonk bevinden zijn veilig. Wanneer je een kaart op kan gooien, dan moet dat ook. Ook als je daarmee een teamgenoot of jezelf slaat. Mocht je geen kaart kunnen spelen, dan gooi je ze in het midden van het bord en ben je voor deze ronde uitgespeeld. Wanneer alle kaarten zijn gespeeld, wordt er opnieuw gedeeld en krijgt elke deelnemer in ronde twee vier kaarten. Dit geldt ook voor ronde drie. Na drie rondes zijn de kaarten op. De kaarten worden geschudt en gedeeld door degene die links van de startspeler zit. Dit wordt herhaald totdat een team alle pionnen in het honk heeft staan. Wanneer je jouw pionnen in het thuishonk hebt gebracht, mag je je maat helpen. Je gooit dan een kaart op en de bijbehorende actie voor je uit met de pion van je teamgenoot. Totdat ook deze pionnen allemaal in het thuishonk staan.

Conclusie

Op Keezbord staat geen leeftijd, het kan zowel door jong als oud gespeeld worden omdat het zo gemakkelijk aangeleerd kan worden. De spellen kunnen achteraf uitgebreidt worden en er zijn ook echte Keezbord scoreblokken te koop. Het Keezbord spel kan van hout of plastic gemaakt zijn. Sommige producenten hebben het bord uit een stuk gemaakt. Bij andere producenten is het ontwerp vergelijkbaar met een puzzel waarbij het speelbord in elkaar klapt zodat het bij het opbergen weinig plaats inneemt. Mocht je nog vragen hebben omtrent dit leuke spel dan kan je altijd terecht bij ons op www.HierUwKado.nl.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden