Beachvolleybal: Zomerse sporten bestaat niet!

Beachvolleybal

Beachvolleybal is de outdoor variant van de zaalsport volleybal. In de volksmond ook wel strandvolleybal genoemd. De sport wordt beoefend op het strand of een andere plek waar zand te vinden is. Omdat het een buitensport is wordt het voornamelijk in de zomer gespeeld. Beachvolleybal is een sport in opkomst. Dit is te merken aan het aantal beachvolleybal verenigingen die als paddenstoelen uit de grond schieten. Ook het aantal leden verdubbelt de afgelopen jaren exponentieel.

Verschil met zaalvolleybal

  • Beachvolleybal word in tegenstelling top zaalvolleybal op het strand beoefend.
  • Beachvolleybal word gespeeld in teams van twee personen dit in tegenstelling tot in de zaal waar men met z'n zessen in het veld staat.
  • In het team zijn de verantwoordelijkheden meestal goed van elkaar gescheiden. Een van de twee is de blokkeerder en de andere is de verdediger.
  • De beachvolleybal is zwaarder en groter dan de zaal variant.
  • Het veld bestaat uit 8x8m in tegenstelling tot de 9x9 in de zaal.
  • Bij beachvolleybal mag de eerste bal niet bovenhands gepakt worden. De eerste bal en de derde bal moeten altijd met hard contact worden gespeeld. Hard contact betekend onderhands dan wel hard geslagen bovenhands.
  • Bij beachvolleybal geldt een blok actie als een gespeelde bal. Hierdoor mag er na een blok nog maar tweemaal gespeeld worden. Deze regel bestaat niet in de zaal waar een blok actie niet als een gespeelde bal geldt.
  • Bij een bovenhandse set-up mag de volleybal nooit meer dan anderhalf keer draaien. Gebeurt dit wel wordt de bal afgefloten.
  • De puntentelling gaat bij beachvolleybal tot en met de 21 met een verschil van 2 punten. Een wedstrijd bestaat altijd uit 3 gespeelde sets waarbij de laatste set tot de 15 gaat. Bij zaalvolleybal gaat de puntentelling tot en met de 25 punten en twee punten verschil. Een zaal wedstrijd bestaat uit minimaal 3 of maximaal 5 sets. Waarbij de 5de set tot de 15 punten gaat.
  • Bij beachvolleybal wordt om de 7 punten gewisseld. Dit om beide teams een zelfde soort van omstandigheden te bieden ten opzichte van de wind of zon die tegen is.
  • Verder is er ook geen middenlijn in een beachvolleybal veld. Er kan dus geen voet voet gemaakt worden. Behalve als de speler van de tegen partij gehinderd wordt.

Olympische sport

Beachvolleybal is sinds 1996. En er worden pas sinds 1997 wereldkampioenschappen gespeeld. Hieruit blijkt dat beachvolleybal een jonge sport is. Deze sport is in Nederland ook nog niet zodanig goed bekend. Er zijn wel spelers die ook internationaal spelen de bekendste hiervan zijn Reinder Nummerdor en Richard Schuil. Zij staan op dit moment 6de van de wereld en hebben al enkele World Tours op hun naam gebracht. Bij de vrouwen zijn er ook teams on internationaal niveau actief de bekendste zijn: Kadijk en Mooren en Remmers en Stiekema. De laatste twee werden vorig jaar nog Wereldkampioen onder de 21 jaar. Ook bestaat er sinds een paar jaar Beach Team Holland (BTH) hier worden talenten onder gebracht waardoor goede omstandigheden zijn gewaarborgd. Hierdoor gaat het niveau van beachvolleybal in Nederland alleen maar stijgen.

Aanval en Blok
Reinder&Nummerdor


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden