Wat is een goede voorbereiding voor hardlopen

Inleiding

Wilt u beginnen met hardlopen, dan is het van groot belang om veel zorg te besteden aan het kopen van goed passende en geschikte hardloopschoenen. Het lichaam, en met name de knieen worden tijdens het hardlopen behoorlijk belast en bij het dragen van verkeerde loopschoenen kunnen blessures optreden. Vooral als u net begint met lopen, is het wat lastiger een goede keus te maken tussen alle verschillende verkrijgbare loopschoenen. Om u op weg te helpen bij het kopen van de juiste hardloopschoenen, worden hieronder een aantal handige tips gegeven. .//.

Twee belangrijke aspecten

Als er geen gebruik wordt gemaakt van goede hardloopschoenen die passen bij uw loopstijl zal dit vervelende blessures tot gevolg kunnen hebben. Let daarom bij het kopen van hardloopschoenen op twee belangrijke aspecten; een goede schokdemping en de stabiliteit van de hardloopschoen.

Ga naar een hardloopspeciaalzaak

Een willekeurige sportwinkel is niet altijd de beste keus om uw hardloopschoenen te kopen. Het is verstandig om hiervoor naar een gespecialiseerde zaak te gaan op het gebied van loopkleding en schoenen, zoals bijv. Runner’ s World. Hier krijg u vaak een goed advies welke schoenen het beste bij u passen. Hier is vaak de gelegenheid om op een loopband te laten zien hoe uw loopstijl en looppatroon. Ook mag u alle potentiele loopschoenen vaak buiten testen.

Neem uw oude hardloopschoenen mee

Bent u een ervaren loper of heeft u vroeger al eens hardgelopen, neem dan uw oude loopschoenen mee bij het kopen van nieuwe schoenen. De verkoper in de winkel kan dan zien waar de meeste slijtageplekken zitten en krijgt een goed beeld welke hardloopschoenen goed voor u zullen zijn. Aan de hand van de slijtageplekken kan de verkoper namelijk een indruk krijgen van uw looptechniek.

Test de hardloopschoenen

Vraag of het mogelijk is om de hardloopschoenen eerst thuis te testen. Wanneer je de schoenen wat langer aanhebt, (minimaal een uur ), kunt u nog beter voelen of ze goed passen. Twijfelt u in winkel al bij het passen, neem dan niet direct een beslissing maar kom later nog eens terug. Ga ook niet af op het uiterlijk van de schoen, uiteindelijk is het het belangrijkst dat u de schoenen graag aantrekt.

Ga in de namiddag shoppen

U voeten zijn in de namiddag vaak wat opgezet als gevolg van de warmte. Dat is ook het geval tijdens het harlopen. Ga daarom liever in de namiddag naar de winkel, zodat u de schoenen niet te krap koopt. Draag tijdens het winkelen dezelfde sokken als die u tijdens het hardlopen draagt. Het is ook belangrijk dat de maat van beide voeten wordt opgemeten, want er kan soms wat verschil tussen beide voeten zitten. Bij het kopen van de hardloopschoenen zult u dan moeten uitgaan van de grootste maat.

Vervang tijdig uw hardloopschoenen

Het is belangrijk uw loopschoenen tijdig te vervangen. De stabiliteit en schokdemping zullen bij veelvuldig gebruik afnemen. Na het lopen van gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer zullen de schoenen minder functioneren. Dit kan de kans op blessures vergroten. Wacht daarom niet tot de schoenen compleet versleten zijn, maar ga op tijd naar de winkel voor nieuwe schoenen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden