"De eeuwige 2de" Andy Schleck

Andy Schleck

Andy Raymond Schleck werd geboren op 10 juni 1985 in de hoofdstad van Luxemburg, Luxemburg. Hij is een wielrenner en rijd tegenwoordig bij de ploeg Leopard-Trek. Hij heeft ook nog een vijf jaar oudere broer die aan wielrennen doet. Dit is Fränk Schleck. Fränk Schleck rijdt nu ook bij Leopard-Trek.

Begin Carrière

Andy Schleck deed eerst mee bij de junioren. Bij de junioren werd hij in 2002 Luxemburgs kampioen. Later zou hij nog 2 andere prijzen winnen bij de junioren. Zo werd hij ook nog Luxemburgs kampioen op de individuele tijdrit. En werd hij ook nog Luxemburgs kampioen op de weg.

Voordat hij bij de Elite kwam, fietste Andy Schleck ook nog bij de beloften. Bij de beloften won hij onder andere het eindklassement van Flèche du Sud. Ook werd hij nog Luxemburgs kampioen op de individuele tijdrit. En nog later ook nog Luxemburgs kampioen op de weg.

Begin Elite-carrière

Schleck begon zijn carriére als elite bij de Deense ploeg CSC als stagiair. Hij reed eerst nog geen échte grote koersen. Pas later trad hij in 2005 als fullproef bij CSC in dienst. Daarna deed hij nog wat kleine koersen. Maar als snel deed hij mee aan "Protour-race". Dit was de ronde van Catalonië. In 2005 werd ook nog bij de elite Luxemburgs kampioen op de individuele tijdrit. Dit was ook zijn eerst profzege. Later in 2006 won hij ook nog 2 etappes van de Ronde van Saksen. In 2007 merkte men dat Andy Schleck wel heel goede kwaliteiten had. Want bij zijn eerst deelname aan de Ronde van Italië won hij gelijk de Witte Trui. De Witte Trui is het shirt voor de beste jongere in het jongerenklassement.

2008

In 2008 deed Andy Schleck voor het eerst mee aan de Ronde van Frankrijk. Dit was gelijk een heel erg groot succes voor hem. Hij hielp zijn ploeg namelijk aan hen eerst ploeg zege. Dit deed Carlos Sastre voor de CSC-ploeg. Zelf werd Andy Schleck 12de en 1ste in het jongerenklassement

2009

2009 was niet echt het jaar van Andy Schleck. Dit dacht hij in ieder geval aan het begin van het jaar. Maar Later in het jaar ging het een stuk beter met hem. Hij tiende in de Amstel Gold Race. Ook werd hij tweede op de Muur van Hoei in de Waalse pijl. En als kers op de taart werd eerst in Luik-Bastenaken-Luik. Zelf vond hij het toen zijn mooiste overwinning ooit. Later dat jaar won hij ook de eerste etappe in de Ronde van Luxemburg. In 2009 deed hij ook nog mee aan de Ronde van Frankrijk. In de Ronde van Frankrijk werd hij eerste in het jongerenklassement. En hij werd zelfs tweede in het algemeen klassement. Toch reed hij in dienst van zijn broer Fränk. Later werd Andy Schleck in Luxemburg ook nog gekozen tot sportman van het jaar.

2010

In 2010 deed Andy Schleck weer mee aan de Ronde van Frankrijk. Hier boekte hij zijn eerste ritzege in de Ronde van Frankrijk. In de achtste etappe naar Morzine–Avoriaz. Later in de Ronde van Frankrijk kreeg Cadel Evans last van een barst in zijn elleboog. Hierdoor veroverde Andy Schleck de gele trui. Hij verloor die alleen al weer aan Contador. Dit kwam door dat hij 25 kilometer voor het einde wegsprong in de vijftiende etappe. Maar nadat hij een aardig gat had geslagen viel zijn ketting van de fiets eraf. Zijn grote concurrent Contador haalde hem en pakte zo de gele trui. Hij kon later Contador niet meer bedreigen. Later had hij nog wel de zeventiende etappe gewonnen. Maar hij kwam tegelijkertijd met Contador over de finish.

Ook in dat jaar reed hij nog de Ronde van Spanje. Hij werd alleen al na de tiende etappe uit de koers gehaald. Dit was omdat hij met een ploegmaat alcohol had gedronken. Daarmee overtrad hij de regels van zijn ploeg. En zo zette zijn ploeg hem uit de Ronde van Spanje. Later in de jaar werd hij voor de tweede Luxemburgse sportman van het jaar.

2011

Andy Schleck deed in 2011 weer mee aan de Ronde van Frankrijk. Dit maal deed hij voor het team Leopard-Trek mee. Deze ploeg had hij opgericht met zijn broer. In dit jaar won hij de etappe met de aankomst op de Col du Galibier. Hij begon deze demarrage al vroeg in de etappe. Dit deed hij namelijk al op de Col d'Izoard. Geen van zijn concurrenten kon reageren en zo liep zijn voorsprong uit tot 4 minuten. Mazime Monfort, ploeggenoot van Andy Schleck zat eerst in de kopgroep. Hij liet zich afzakken en zo kon hij de voorsprong van Andy nog meer verhogen. Eerst reageerde er niemand maar later nam Cadel Evans het "hele" peloton op sleeptouw. Zo kon hij de achterstand tot 2 minuten laten teruglopen. En in de tijrit in het vooruitzicht was dat perfect voor Evans. Cadel Evans won de tijdrit. Zo won Cadel Evans de ook Ronde van Frankrijk. En op 1 minuut 34 werd Andy Schleck voor de derde keer op rij tweede in de Tour de France.

Belangrijkste overwinningen

2002

Luxemburgs kampioen Cyclocross, Junioren

2003

Luxemburgs kampioen Individuele tijdrit op de weg, Junioren Luxemburgs kampioen op de weg, Junioren

2004

Eindklassement Flèche du Sud, Beloften Luxemburgs kampioen Individuele tijdrit op de weg, Beloften Luxemburgs kampioen op de weg, Beloften

2005

Nationaal kampioenschap Luxemburg individuele tijdrit, Elite

2006

3e etappe Ronde van Saksen 5e etappe Ronde van Saksen

2007

Jongerenklassement Ronde van Italië 2e etappe Ronde van Duitsland (ploegentijdrit)

2008

Jongerenklassement Ronde van Frankrijk 1e etappe Ronde van Polen (ploegentijdrit) Amstel Curaçao Race

2009

Luik-Bastenaken-Luik 2e etappe Ronde van Luxemburg Jongerenklassement Ronde van Frankrijk Nationaal kampioenschap Luxemburg op de weg, Elite

2010

8e en 17e etappe Ronde van Frankrijk Jongerenklassement Ronde van Frankrijk Nationaal kampioenschap Luxemburg individuele tijdrit, Elite

2011

Bergklassement Ronde van Zwitserland 18e etappe Ronde van Frankrijk Dernycriterium van Antwerpen