Wie is Tom Boonen

Inleiding

België heeft er de laatste jaren een toprenner bij op gebied van klassiekers. Tom Boonen is intussen een held geworden in Vlaanderen, vooral doordat hij dit jaar opnieuw een topseizoen kende. De Tornado, zo wordt Boonen ook wel genoemd, heeft intussen een mooie erelijst opgebouwd. Maar, wie is Tom Boonen nu eigenlijk?

Levensbeschrijving

Start van zijn carrière

De naam 'Tom Boonen' klonk in 2001 voor het eerst in het peloton. De Oost-Vlaming mocht zijn stage doen bij de Amerikaanse ploeg US Postal, en was zo onder meer ploegmaat van George Hincapi en Lance Armstrong. Tom kon van een geslaagde stage spreken, want in 2002 kon hij er direct een contract ondertekenen. Hij bleef er echter niet lang en maakte op het einde van dat jaar de overgang naar Quick-Step, voor wie hij nu nog steeds koerst. 

In 2003 kende Boonen heel veel blessureleed en moest hij zich noodgedwongen tevreden stellen met één overwinning. Dat jaar werd snel vergeten, dankzij negentien overwinningen het jaar erop (2004). In dat jaar won Boonen z'n eerste Gent-Wevelgem en ook twee tourzeges. 

Het eerste topjaar

2005 was voor Tom het jaar van de doorbraak. Hij won zijn eerste Ronde van Vlaanderen en een week later schreef hij ook Paris-Roubaix op zijn naam. Op het einde van dat seizoen werd Boonen zelfs wereldkampioen in Madrid. In de jaren 2004 en 2005 haalde Tom ook een hele reeks prijzen binnen. Zo werd hij 'Flandrien van het jaar' en 'Profrenner van het jaar'.

In 2006 draagde Tornado Tom de wereldkampioenen trui. Bij de meeste renners is dat dan een minder jaar, maar daar had Boonen weinig last van. Hij won wederom de Ronde van Vlaanderen en behaalde nog een hele reeks andere overwinningen. Ook 2007 was een relatief goed jaar voor Tom, al bleven de grote overwinningen wel uit. 

Het menselijke aspect

Als je de loopbaan van Boonen gaat bekijken zou je allicht gaan denken dat het ook maar gewoon een mens is van vlees en bloed. In 2008 werd hij de eerste keer betrapt op het gebruik van cocaïne. Net wanneer iedereen dacht dat hij zijn lesje had geleerd, gebeurde het opnieuw in 2009. Tom werd hierdoor geschorst voor de Ronde van Frankrijk, maar werd uiteindelijk wel nog Belgisch kampioen.

De jaren daarna doofde de kaars van Boonen stillaan uit, dat dacht men althans (zie verder, red.). Hij won af en toe wel nog iets, maar kon niet meer tippen aan zijn vormpeil van 2005.

De heropleving

2012 werd voor Boonen wederom een topjaar. Net als iedereen dacht dat hij aan het wegzakken was, kwam de Oost-Vlaming terug. Tom won zowat alles waar hij startte. Hij won nog maar eens de Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix in één week tijd.

Ook kon Boonen nog eens een rol spelen op de olympische spelen in London en op het wereldkampioenschap (waar ploegmaat Gilbert won, red.). Op 2 oktober werd hij bovendien opnieuw verkozen als Flandrien. Een echt topjaar dus voor Tom Boonen.

Privéleven

Vooral het cocaïnegebruik van Tom heeft zijn imago wat geschaad. Veel fans lieten hem vallen op het moment dat zijn druggebruik aan het licht kwam. Bovendien bestuurde hij ooit eens zijn wagen onder invloed van alcohol. 

Voorlopig is Tom Boonen nog niet getrouwd. Wel heeft hij al lange tijd een vaste relatie met Lore Van de Weyer, die hem bij elke koers steunt.

Samenvatting

Tom Boonen heeft in elk geval een mooie erelijst opgebouwd. Deze wordt wat onsierd door druggebruik en door enkele stommiteiten. Desalniettemin heeft deze renner zijn plaatsje in de wielerwereld verdiend en staat hij met vele successen prominent in de geschiedenisboeken van het afgelopen decennium. Weinig renners zullen het hem nadoen. 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden