Welke Nederlanders nemen deel aan de Tour de France 2013

Inleiding

De Tour de France staat weer voor de deur. Deze wielerwedstrijd begint op 29 juni 2013. Gedurende 23 dagen gaan de verschillende wielrenners uit verschillende landen en ploegen de strijd met elkaar aan. Ook doet er dit jaar een aantal Nederlanders mee, 17 om precies te zijn. Dit is er weer eentje minder dan vorig jaar. Dit jaar zijn er nog steeds veel Nederlandse renners, maar helaas niet het grootste aantal renners: dat was vorig jaar, met 18 renners. Maar wie zijn de Nederlandse deelnemers van dit jaar? Welke ploegen vertegenwoordigen ze? 

De Nederlandse deelnemers

Zoals hierboven al vermeld doen er dit jaar maar liefst 17 verschillende Nederlands, in 4 verschillende ploegen. De verschillende deelnemers staan hieronder per ploeg gesorteerd. 

Argos-Shimano

Nederlandse deelnemers: Roy Curvers, Tom Dumoulin, Koen de Kort, Albert Timmer en Tom Veelers.

Overige deelnemers: Argos-Shimano is een Nederlandse ploeg met overwegend Nederlandse deelnemers. De andere deelnemers in deze ploeg zijn: John Degenkolb (Duitsland), Johannes Fröhlinger (Duitsland), Simon Geschke (Duitsland) en Marcel Kittel (Duitsland).

Belkin Pro Cycling Team

Nederlandse deelnemers: Lars Boom, Laurens ten Dam, Robert Gesink, Tom Leezers, Bauke Mollema, Bram Tankink.

Overige deelnemers: Ook dit is een Nederlandse ploeg, met slechts drie andere renners: Lars Petter Nordhaug (Noorwegen), Sep Vanmarcke (België) en Maarten Wynants (België). 

Omega Pharma-Quickstep

Nederlandse deelnemer: Niki Terpstra.

Overige deelnemers: Een Duitse ploeg met slechts één Nederlandse renner. De andere renners zijn: Mark Cavendish (Engeland), Sylvain Chavanel (Frankrijk), Michal Kwiatkowski (Polen), Tony Martin (Duitsland), Jerome Pineau (Frankrijk), Gert Steegmans (België), Matteo Trentin (Italië) en Peter Velits (Slowakije). 

Vancansoleil-DCM

Nederlandse deelnemers: Johnny Hoogerland, Wout Poels, Boy van Poppel, Danny van Poppel en Lieuwe Westra.

Overige deelnemers: De derde Nederlandse ploeg met Nederlandse renners. De overige renners uit deze ploeg zijn: Kris Boeckman (België), Thomas de Gendt (België), Juan Antonio Flecha (Spanje), Sergey Lagoetin (Oezbekistan). 

Deelnemers de afgelopen jaren

Er doen steeds meer Nederlanders aan de Tour de France mee de afgelopen jaren, met het hoogtepunt (van de afgelopen jaren) vorig jaar, in 2012 met achttien deelnemers. Dit is een enorm aantal als je je beseft dat tussen 2001 en 2007 minder dan tien Nederlanders mee deden met dit grootste wielrennersevenement. In de jaren daarna is het aantal langzaam opgelopen. Het hoogtepunt van het meeste aantal renners ooit is al van een tijd geleden, namelijk uit 1989. In dit jaar deden er maar liefst 30 Nederlanders mee.  Helaas kon de Nederlandse ploeg niet altijd stralen: het dieptepunt qua aantal deelnemers was in 1999, met een deelnemersaantal van slechts zes personen.

Het wordt tijd dat wij dit jaar weer eens hoger in het klassement komen en misschien een poging doen om de overwinning te behalen. Toch is het niet schandalig als ze de overwinning niet halen: sinds de oorsprong van de Tour de France hebben slechts 2 Nederlanders de overwinning behaald. De laatste Nederlander won de Tour in 1980. Dit was Joop Zoetemelk. Een aantal jaar eerder, in 1968 won Jan Janssen de Tour de France.

Conclusie

De 100e editie van de Tour de France vindt dit jaar plaats van 29 juni tot en met 21 juli. Er doen dit jaar 17 Nederlanders mee, verdeeld in vier verschillende ploegen. We hopen natuurlijk dat Nederland dit jaar een overwinning in de wacht sleept, het is al heel lang geleden dat Nederland iets gewonnen heeft namelijk. Dat is bovendien slechts twee keer gebeurd in de geschiedenis van de Tour de France: door Joop Zoetemelk en Jan Janssen. We wensen de Nederlandse renners veel succes! 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Patagort 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden