De WBSO aanvraag samengevat voor 2011

Wat is de WBSO

De WBSO staat voor Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk . De WBSO is een innovatie subsidie voor bedrijven die aan Research en Development doen (R&D). Omdat R&D een engelse term is, wordt er bij de WBSO de term Speur- en Ontwikkelingswerk (S&O) gebruikt. De WBSO is een fiscale regeling, dit houdt in dat het niet een zak met geld is die u krijgt, maar dat u minder loonheffing betaalt voor de werknemers die aan S&O doen. De WBSO is een laagdrempelige subsidie regeling en er is erg veel geld beschikbaar. In 2010 was het budget voor de WBSO 700 miljoen euro en voor 2011 is dit bedrag verruimd naar 810 miljoen euro (bron: http://www.agentschapnl.nl/wbso/)

De WBSO is dus een stimuleringsregeling die ertoe bijdraagt dat het voor bedrijven aantrekkelijker wordt om te innoveren. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het aantal S&O werknemers in het bedrijf en de hoeveelheid S&O uren die deze maken. Het standaard S&O uurloon is vastgesteld op 29 euro per uur en hiervan krijgt 50% vergoedt (voor starters is dit zelfs 64%). Het is dus zeker de moeite waard om aan te vragen.

Waar kun je de WBSO aanvragen?

De WBSO kun je aanvragen bij NL innovatie (voorheen Senternovem), dit is een onderdeel van Agentschap NL en is een uitvoerende organisatie van het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie. Waar moet je aan voldoen om in aanmerking te komen voor de WBSO? Om in aanmerking te komen voor de WBSO moet je kunnen aantonen dat je als organisatie of zelfstandige S&O verricht. S&O is een subjectief begrip. Wat voor jou S&O is hoeft dat niet voor een ander te zijn. Dat is ook het mooie aan de regeling, als je kan aantonen dat een bepaalde innovatie voor u nieuw is, kun je daar een WBSO aanvraag voor indienen. De aanvraag moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het moet een concreet project zijn met begin en eind
  • Er moet zelf een fysiek product ontwikkeld worden (dus niet uitbesteedt)
  • Je moet aantonen waarom je dit product nog met huidige kennis en kunde nog niet kan maken
  • Er moet een oplossingsrichting aanwezig zijn, je moet al een idee hebben hoe je het wilt gaan aanpakken.
  • Verdere randvoorwaarden worden in de “Afbakeningsregeling op de WBSO” vermeld zie de “links” hieronder

Technische Knelpunten

Waarom het product nu nog niet te maken is een van de belangrijkste criteria voor de WBSO en hier wordt ook sterk op getoetst. Om hieraan te voldoen is het belangrijk dat je technische knelpunten noemt in het ontwikkelingsproces. Dit zijn technische problemen die je tegenkomt in het maken van je product. Hoe concreter deze beschreven worden hoe groter de kans is dat een project wordt toegekend. Technische problemen zijn bijvoorbeeld ook uitkomsten die je niet verwacht op basis van de huidige kennis en kunde.

Samenvatting

Samengevat wordt er naar 3 punten gekeken:

  1. Technische nieuwheid: Is het product voor u zelf nieuw?
  2. Technisch knelpunten: Zijn er concrete problemen vanuit technisch oogpunt benoemd?
  3. Oplossingsrichtingen: Is er al een oplossingsrichting bekend en wordt deze zelf uitgevoerd?

Links

Website NL Innovatie:

http://www.agentschapnl.nl/wbso

De afbakeningsregeling:

http://www.senternovem.nl/wbso/publicaties/afbakeningsregeling_speur_en_ontwikkelingswerk_1997.asp


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden