Hoe werkt de e-bike regeling van de overheid

Nederland staat bekend als fietsland. Het is een van de West-Europese landen met relatief gezien minder overgewicht, waarvan gespeculeerd wordt dat dit door het fietsgedrag van de Nederlanders komt. De fiets wordt voornamelijk gebruikt voor transport van a naar b. Maar daar hoeft niet lichtjes over gedacht te worden, er wordt serieus met de fiets omgesprongen. Het gemiddelde Nederlandse huishouden heeft meer dan 1 fiets in zijn bezit. En op de basisschool krijgt het kroost al verkeersles op de fiets. Voor degene met need for speed is wielrennen een sport bij uitstek. Vaak kan ook met een blessure, overgewicht of ouderdomskwaaltjes nog prima gekoerst worden, een vergevingsgezinde sport. Bovendien zie je nog eens wat onderweg! Naast de trouwe stadsfiets zijn de laatste jaren ook andere soorten fietsen in opkomst; de bakfiets en de elektrische fiets. Tegenwoordig zie je steeds meer mensen op een elektrische fiets. Was het eerst alleen iets voor 65+-ers en werd er gepoogd de accu zoveel mogelijk te verbergen. Tegenwoordig maken ook jonge moeders (en vaders), plattelandskinderen en wat dies meer zij dankbaar gebruik van dit nieuwe stukje techniek. 

Wat is een e-bike?

Een elektrische fiets gaat maximaal 25 km per uur, je kan wel bijtrappen, maar de trapondersteuning stopt op dat punt. Wel zo veilig, want je mag gewoon op het fietspad met dit type fiets, je hebt geen helm nodig en ook geen rijbewijs. Toch ga je al behoorlijk wat sneller dan de gemiddelde fietser! Als je overstapt van een gewone fiets - of geen fiets - naar een elektrische fiets is even oefenen geen overbodige luxe. Het vraagt wat meer stuurmanskunst en anticiperend fietsgedrag; je bent sneller bij die kruising of dat stoplicht dan je met je gewone fiets zou zijn. Ook je medeweggebruikers hebben soms niet door hoe snel je bent.
Je hebt ook nog extra snelle e-bikes, de zogenaamde 'speed pedelecs', deze kunnen wel 45 km per uur. Hier gelden daarom andere verkeersregels voor. Neem deze goed door voordat je op je supersnelle e-bike stapt. 
 

Iedereen op de e-bike

Zoals in de inleiding al genoemd werd; het lijkt wel of tegenwoordig iedereen een e-bike heeft! Het is ontzettend snel gegaan met de e-bike, tot een paar jaar geleden vond de nuchtere Hollander het nog wat overdreven, maar tegenwoordig hoef je je nergens meer voor te schamen. Best opvallend, want een e-bike is niet goedkoop. Voor een doodgewone (nieuwe) e-bike betaal je al gauw meer dan 1000 euro. Hoe doen al die mensen dat toch?

Financiering nieuwe e-bike

Goed nieuws voor werkende Nederlanders onder ons! Per 1 januari 2020 gaat is er een nieuwe fietsenregeling van kracht. Dit stelt werkgevers in de gelegenheid om aan hun medewerkers een e-bike ter beschikking te stellen. Het werkt hetzelfde als met een lease-auto; er gaat een bijtelling gelden voor de elektrische fiets. De bijtelling bedraagt 7% van de adviesprijs van de fiets (mag overigens ook een gewone fiets zijn) en dat bedrag wordt opgeteld bij je inkomen en daarover betaal je belasting. Hoeveel dat kost is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en de prijs van de fiets. De rijksoverheid heeft een voorbeeld van iemand met een inkomen van 35.000 die een fiets 'te leen' krijgt van 2000 euro. 7% van 2000 euro is 140 euro. Dat wordt opgeteld bij je inkomen. Met 35.000 euro inkomen zit je in schijf 3 en betaal je in 2019 38,10% belasting. 38,10% belasting van 140 euro is 53,34 euro per jaar, dat is nog geen 5 euro per maand.

Rekensom

Wil je uitrekenen hoeveel jij kwijt bent aan je elektrische fiets? Gebruik dan deze rekensom:
 
adviesprijs elektrische fiets x 0,07 = bijtelling
bijtelling x 0,3810 (tenzij je een inkomen hebt dat lager is dan 20.385 of hoger dan 68.507) = bedrag dat je jaarlijks kwijt bent aan je elektrische fiets 
 
Disclaimer: het belastingpercentage van de belastingschijven voor 2020 moet nog worden vastgesteld
 
Er zit geen maximum aan de prijs voor de elektrische fiets. Hij blijft wel eigendom van je werkgever, want je leent de fiets met deze constructie. Je kan uiteraard afspraken maken met je werkgever over wat er met de fiets gebeurt als je uit dienst treedt. Of ook als je toe bent aan een nieuwe fiets.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden