Bedrijfshulpverlening (BHV) als bittere noodzaak of overbodige luxe

Bedrijfshulpverlening (BHV)

Bedrijfshulpverlening wordt vaak gezien als extra kostenpost voor een bedrijf, die door de overheid verplicht wordt gesteld om een of meer mensen in dienst te hebben die kunnen handelen in geval van nood. Dit kan betrekking hebben op een dreigende brand, het ontruimen van een gebouw, het helpen van iemand die gevallen is of het uitvoeren van een reanimatie bij een persoon met een hartstilstand.

Het volgen van een BHV-cursus is niet verplicht, maar een bedrijf moet wel aan kunnen tonen bij controle, dat er werknemers aanwezig zijn met kennis van zaken. Het meest eenvoudig is om dit te doen door het tonen van een geldig BHV-certificaat.

Cursus BHV

De cursus BHV bestaat meestal uit twee complete dagen of vier avonden, waarin theorie en praktijk worden gegeven. De ene dag staat geheel in het teken van brand en brandpreventie en op de andere dag staat de Eerste Hulp (EHBO) centraal. Cursussen BHV worden in het hele land gegeven.

Belangrijk is dat de kennis nadat de opleidingscursus is gedaan, niet vervaagt. Herhalingscursussen worden in de regel gegeven eenmaal per jaar een halve dag of eenmaal per twee jaar een hele dag. Hiermee is de geldigheid van het certificaat weer gegarandeerd en de kennis en vaardigheden blijven op peil.

De drie belangrijkste taken van de BHV'er

De meest essentiële taken van de bedrijfshulpverlener zijn:

  • Het verlenen van Eerste Hulp bij ongevallen en het beperken van de gevolgen van ongevallen.
  • Het beperken en bestrijden van brand.
  • Het in noodsituaties alarmeren en evacueren van werknemers en andere personen in het gebouw.

Kwaliteit en kosten

BHV-cursussen worden door veel bedrijven in het land aangeboden. Erg opvallend is dat kwaliteit en kosten enorm kunnen verschillen. Zo zijn er complete opleidingscursussen voor rond de 150 Euro met inbegrip van examen en certificaat, maar worden er ook cursussen aangeboden voor 300 of 400 Euro. Rondneuzen op internet loont hierbij zeker de moeite. Het is ook zeker niet gezegd dat de goedkopere cursus kwalitatief minder is. Ook rondvragen bij collega-bedrijven die ervaring hebben met BHV is een goede optie. Wellicht is het zelfs mogelijk om met elkaar een groep deelnemers bij elkaar te krijgen, zodat er vaak wat onderhandeld kan worden over de prijs. Soms is het dan ook veel gemakkelijker mogelijk om de cursus op de eigen locatie te kunnen organiseren.

Meer informatie

Enkele nuttige links over de inhoud van de BHV, het nut en de noodzaak ervan zijn te vinden bij:

BHV - nuttig of toch alleen maar een extra kostenpost?

Dat BHV nuttig kan zijn, is een zekerheid. Dat het een extra kostenpost is voor een bedrijf, is ook waar. Aan de andere kant, de kennis en vaardigheden die de bedrijfshulpverlener heeft, kunnen van onschatbare waarde zijn: Het redden van een mensenleven, het helpen voorkomen van een calamiteit, het bestrijden van een beginnende brand of het tijdig en goed alarmeren van hulpdiensten. Mocht zich een dergelijk probleem voordoen binnen het bedrijf en er wordt goed gehandeld, dan betalen de kosten van de cursus zich in veelvoud uit.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden