Overzicht nieuwe functies IBM Cognos 10

Inleiding

Eind oktober 2010 wordt IBM Cognos 10 gepresenteerd op het IBM Forum in Las Vegas. IBM heeft nog maar weinig naar buiten gebracht over wat de Cognos 10 versie gaat brengen, maar in dit artikel lichten we een tip van de sluier op.

De geruchten over Cognos 10

Cognos 10 is een nieuwe release van de Cognos software en gaat schuil onder de naam Colorado. Volgens een quote van een Cognos medewerker: “[..] Cognos 10 zal de markt opnieuw definieren door een nieuwe, zeer visueel ingestelde gebruikerservaring te presenteren. Een dynamische omgeving om met elkaar samen te werken en een strakke integratie van SPSS functionaliteit. Hiernaast zullen nog talloze andere innovaties worden geintroduceer voor zowel de gebruiker als binnen de kern van het Cognos 10 platform. Het platform zal onder andere een verbetering kennen in de mogelijkheid tot raadplegen. [..]”

Wat de talloze innovaties zijn in Cognos 10 zal met de introductie bekend worden.

De lanceerdatum van Cognos 10

De nieuwe versie Cognos 10 zal tijdens het IBM Forum in Las Vegas worden gepresenteerd op 24 oktober. Tijdens dit forum komen Cognos klanten en partner bijeen om ervaringen uit te wisselen. Rob Ashe, de vice-president van IBM Cognos, zal zelf Cognos 10 presenteren aan het forum, gevolgd door een demo van Cognos 10. De presentatie en demo zijn te volgen via de IBM Cognos website. Ongetwijfeld zal er tijdens het forum veel over Cognos 10 getwitterd worden. De tweets zijn te volgen via hashtag #cognos10.

Zijn er beelden van Cognos 10? Er zijn geen screenshots van Cognos 10 bekend of te vinden op het internet. IBM Cognos heeft wel een teaser opo Youtube geplaatst, maar daar is weinig van de nieuwe functies uit af te lezen.

Welke versies waren er voor Cognos 10?

De vorige grote versies waren versie 8.1, 8.2, 8.3 en 8.4. 5 Jaar geleden was de eerste release van Cognos 8 (2005). IBM Cognos gaat van versie 8 naar Cognos 10 doordat versie 9 al door het TM1 product in gebruik is.

Overzicht (aangekondigde) nieuwe functies en verbeteringen in Cognos 10

1. SPSS analyse functionaliteit wordt in Cognos 10 opgenomen

De functionaliteit van het door IBM aangeschafte SPSS zal volledig worden geintegreerd in Cognos 10. Een Cognos 10 gebruik zal hierdoor met een muisklik de mogelijkheid krijgen om SPSS algoritmes en statistische modellen te integreren in een Cognos rapport. Het zal niet nodig zijn de Cognos suite te verlaten om van de SPSS functionaliteit gebruik te kunnen maken en het zal waarschijnlijk ook niet een aparte studio worden in Cognos 10. SPSS zal in het volledige Cognos platform geintegreerd zijn, van de planningsmodule tot persooneelsperformance module.

Volgens Ashe: “Het integreren van SPSS met Cognos 10 is een belangrijke eerste stap in het continue proces van het integreren en mogelijk maken van de analyse van gestructureerde en ongestructureerde informatie.”

Deze inbedding van SPSS in Cognos 10 brengt ‘predictive analytics’ een belangrijke stap dichterbij voor veel bedrijven.

2. Het importeren van ongestructureerde data in Cognos 10

Bedrijven krijgen tegenwoordig steeds meer te maken met ongestructureerde data. Cognos 10 zal het makkelijker maken om deze data te importeren binnen het datawarehouse. Ook zal het raadplegen van deze data (query-en) vergemakkelijkt worden.

3. Introductie van Social Networking in Cognos 10

Dit is een opvallende nieuwe functie die Cognos 10 zal gaan bieden. Wat het precies in zal gaan houden is nog niet bekend. Ashe zegt hierover het volgende: “De Social Networking functies zullen het voor werknemers mogelijkmaken om gezamenlijk aan analyses te werken”. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van technologie uit Lotus Connections.

Wat biedt Cognos 10 (nog) niet?

Iets wat lang verwacht wordt en geheel zou passen binnen de huidige hype, is dat Cognos 10 via een ‘cloud service’ aangeboden zou worden. IBM Cognos 10 biedt deze mogelijkheid nog niet, maar Cognos heeft aangegeven dat hier momenteel wel onderzoek naar wordt gedaan.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden