Business Intelligence in de cloud

Inleiding

Steeds meer bedrijven bieden IT-services aan via het internet. Softwareleveranciers zijn voorop gegaan in deze ontwikkeling door zich te positioneren als Application Service Provider (ASP) en Software as a Service (SaaS) diensten aan te bieden. Hierbij worden bedrijfsapplicaties via het internet aageboden als een dienst die kan worden afgenomen door klanten in de vorm van een abonnement. Een volgende stap in deze ontwikkeling is cloud computing, waarbij een compleet virtueel platform via het internet wordt aangeboden als een service. De cloud is in feite een grid van gekoppelde systemen die benaderd wordt via het internet en waarin gemakkelijk de capaciteit van processor, geheugen en opslag kan worden aangepast. Dit lijkt een ideale omgeving te zijn voor het hosten van een data warehouse.

Wat is cloud computing?

Cloud computing is ontstaan toen bedrijven als Amazon en Google bedachten dat de onbenutte capaciteit van hun inmense hardware infrastructuur kon worden verhuurd aan bedrijven via het internet. De ontwikkelingen op het gebied van internettechnologie stelde leveranciers in staat om commerciële services te ontwikkelen waarmee klanten hun eigen bedrijfsapplicaties in de cloud kunnen laten draaien. Het business model dat de providers hanteren, is vergelijkbaar met dat van nutsbedrijven en sluit aan bij de vraag vanuit de markt om alleen te betalen voor de capaciteit die daadwerkelijk gebruikt wordt.

Data warehousing in de cloud

Bedrijven die op zoek zijn naar cloud gebaseerde data warehouse oplossingen kunnen kiezen uit verschillende opties. Ten eerste zijn er DaaS (Data as as service) providers die software services en data analyse services aanbieden. Voorbeelden van dit type providers zijn 1010data, LogiXML en LucidEra. Zij bieden een database in de vorm van een gigantische spreadsheet, ETL-tools om data naar de cloud te migreren en diverse visualisatie tools. Bedrijven die volledige controle over het data warehouse willen, hebben de mogelijkheid om zelf een data warehouse in de cloud te bouwen. IaaS (Infrastructure as as service) providers als Amazon, GoGrid en Rackspace bieden images waarmee virtuele machines inclusief web server, applicatie server en database server in de cloud kunnen worden aangemaakt. Bij het aanmaken van zo’n virtuele machine kiest de klant de gewenste processorcapaciteit en het beschikbare geheugen. Third-party providers als Elastra and RightScale, bieden database management tools waarmee een virtueel datacenter in de cloud kan worden beheerd. Op dit soort virtuele machines kunnen bedrijven hun eigen analytische database in de cloud aanmaken en deze database kan vervolgens binnen het eigen bedrijfsnetwerk worden weergegeven als elke andere database instance.

Beveiliging en schaalbaarheid in de cloud

Een belangrijk aandachtspunt is het afschermen van toegang tot de virtuele omgeving in de cloud. De veiligste methode is een firewall die alle toegang naar de omgeving blokkeert behalve voor de machines of applicaties die de database gebruiken. Wanneer gebruikers toegang moeten krijgen tot de omgeving is een virtual private network (vpn) een goede oplossing. Doordat virtuele machines in de cloud razensnel met enkele muisklikken geconfigureerd kunnen worden, is het uitbreiden van de capaciteit voor een data warehouse een koud kunstje. Wanneer een database meer opslagruimte of rekenkracht nodig nodig heeft, is het een kwestie van een nieuwe virtuele machine in de cloud aanmaken waarna met behulp van database management tools de extra capaciteit kan worden bijgeschakeld door de data te repliceren of opnieuw te segmenteren. Cloud computing gebaseerd op een pay-as-you-go hardware infrastructuur biedt business intelligence gebruikers nieuwe mogelijkheden voor data warehousing met ongelimiteerde schaalbaarheid zonder de overhead van traditionele datacenters.

Meer over cloud computing


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden