Hoe richt je een flex bv op

Inleiding

Iedereen die een bedrijf opricht wil zelfstandig een activiteit uitvoeren en hier zelf verantwoordelijk voor zijn. Je bent dan niet afhankelijk van een werkgever of van de overheid. Je bepaalt gewoon zelf wat je doet, wanneer je dit doet, met wie. Je bent dus volledig je eigen baas. Dit gaat natuurlijk samen met de financiële en fiscale verantwoordelijkheid die hierbij hoort. Je moet er namelijk voor zorgen dat er genoeg geld binnenstroomt om de facturen van leveranciers, de personeelskosten, de belastingen en de vergoeding van de bestuurders te kunnen betalen. Indien je branche eerder risicovol is, dan is het aangeraden om een bv op te richten. De aansprakelijkheid ligt dan bij het bedrijf en niet bij de persoon die achter het bedrijf staat. Let op, onder bepaalde omstandigheden van wanbestuur, nalatigheid of fraude kan de privé persoon achter de bv alsnog aansprakelijk worden gesteld. In dit artikel meer over het oprichten van een BV. 

Stappen en verandering ten opzichte van vroeger

Vanaf het besluit is gevallen om een bv op te richten moeten er enkele stappen worden gezet. Voor 1 oktober 2012 moest je over een startkapitaal van €18.000 beschikken. Dit is na deze datum niet meer nodig door de nieuwe flex bv wetgeving. Je moet dus geen bewijs van de bank voorzien dat er een bepaald kapitaal op een rekening vast staat. Het is aangeraden maar niet wettelijk verplicht om gebruik te maken van een boekhouder. Deze kan je financieel plan bekijken en eventueel wijzigingen doorvoeren zodat dit realistischer is. Met dit financieel plan en met de oprichtingsakte ga je naar de notaris. In de akte hoeft door de flex bv wetgeving het maatschappelijk kapitaal niet meer vermeld te worden. In de statuten staan onder andere de naam, de vestigingsplaats, de overdracht van aandelen, een omschrijving van de werkzaamheden en een zogenaamde doelomschrijving. Hier meer over het omschrijven van doelstellingen in een marketingplan en een voorbeeld marketingplan.

Inschrijven is nu sneller en goedkoper

Vervolgens moet je de flex bv inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (dat kan hier). Vanaf de mededeling is verschenen in de Staatscourant, is je bedrijf officieel opgericht. Zolang dit niet gebeurd is, zijn de bestuurders aansprakelijk voor elke vorm van handeling namens de vennootschap. De boodschap is dus om de bv zo snel mogelijk in te schrijven zodra de akte van oprichting is opgesteld. Doordat de kapitaalplicht van 18.000 is afgeschaft in de flex bv wetgeving, is er ook geen sprake meer van de ‘bv in oprichting’. De kosten voor de oprichting van een bv bedragen gemiddeld rond de 700 euro. Na de oprichting moet de bv worden geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en bij de belastingdienst. De registratie bij de KvK moet plaatsvinden binnen één week na de oprichting. In de praktijk wordt deze registratie geregeld door de notaris.

Let op: een stamrecht of flex bv is niet voor iedereen

Hoewel een flex bv voor velen aantrekkelijk zal zijn is het niet altijd verstandig. Met een BV betaal je namelijk meer belasting als je omzet laag is. Een veelgehoorde vuistregel is dat je boven 100.000 euro omzet om belastingtechnische redenen beter een BV kunt opstarten. Hier leest u meer over de hoogte van dit bedrag. In theorie werkt een B.V. beschermend (aansprakelijkheid) maar in de praktijk blijft de eigenaar meestal gewoon aansprakelijk voor zijn handelingen. Wilt u dus een bv opstarten? Vergelijk eerst zelf alle informatie, neem contact op met een belastingadviseur en vervolgens een notaris.

Bronnen:

1. Direct een eenmanszaak of BV starten op de website van KvK en meer informatie: 

http://www.kvk.nl/over-de-kvk/uw-inschrijving-bij-de-kamer-van-koophandel/inschrijven-bij-de-kamer-van-koophandel/?gclid=CPXOhsXin7cCFXHLtAod8GMAxQ

2. Meer informatie over BV oprichten en de fiscale aantrekkelijkheid:

http://www.startflexbv.com/oprichting-flex-bv/bv-fiscaal-aantrekkelijk/

3. Voorbeeld van een marketingplan met daarin de doelstellingen:

http://www.wikibizz.biz/WikiSB/marketingplan/marketingplan%20voorbeeld1.pdf

 

 

Reacties (1)

Reageer
Johan44 reageerde 10 jaar geleden
10 Aug 16:34
Heel veel goede informatie heeft dit artikel