Hoe maak je een Plan van aanpak

Plan van aanpak

Een plan van aanpak kan in vele situaties handig zijn, zowel zakelijk als persoonlijk. Voornamelijk wanneer je met anderen samen moet werken, raak je snel de draad kwijt. Wanneer je een plan van aanpak maakt, zal je merken dat je project veel gestructueerder zal verlopen en je zal op schema blijven. Het maken van een plan van aanpak geeft na afloop ook een duidelijk overzicht van wie wat heeft gedaan.

Stappen bij het maken van een plan van aanpak

Probleemstelling

Ten eerste begin je met de aanleiding van het plan van aanpak, oftewel de probleemstelling. Hierin beschrijf je zeer duidelijk waarom je het project gaat voren en wat het verwachte eindresultaat dient te worden.

Veranderingen

Wat wil je bereiken met het project? Welke veranderingen gaan er plaatsvinden? Beschrijf dit zorgvuldig en concreet zodat het voor anderen ook duidelijk is.

Opdracht

Nu wordt het tijd om de opdracht te beschrijven. Hou dit wel kort en duidelijk. Geef precies aan wat er gaat gebeuren en welke taken en verantwoordelijkheden en verdeeld zullen worden. Zet hier ook bij wat de eventuele eisen zullen zijn en hoe je aan deze zult voldoen.

Betrokkenen

Nu is het taak om o ppapier te zetten wie er allemaal bij het project betrokken zullen zijn. Noem alle personen bij hun naam en verwerk er ook de contactgegevens in. Zet er ook achter wie voor welke taken verantwoordelijk zal zijn.

Activiteitenlijst

Stel een lijst met activiteiten op. Zo kun je tijdens het project steeds afvinken wat er gedaan is. Dit motiveert om hard te werken maar je kunt zo ook gemakkelijk bijhouden of je nog wel op schema zit. Maak een overzicht van alle taken en zet erachter wie er verantwoordelijk voor zijn en wat de deadlines van de taken zijn. Indien de taken kosten met zich meebrengen, kun je die er ook achter zetten.

Afspraken

Hoe wordt het plan opgesteld en door wie? Wanneer wordt er geëvalueerd? Alleen achteraf of ook tussentijds? Hoe zal de samenwerking zijn? Welke risico's brengt slechte samenwerking met zich mee? Voordat je begint te schrijven met het plan van aanpak is het belangrijk dat alle betrokkenen duidelijke regels hebben opgesteld en dat iedereen het ermee eens is. Het beste is om deze door iedereen te laten ondertekenen zodat er achteraf geen discussies over kunnen ontstaan.

Hoe begin je met het schrijven van een plan van aanpak?

Er zijn verschillende redenen waarom je een plan van aanpak wilt schrijven. Misschien voor een project van school, van je werk of voor jezelf. Wat de reden dan ook mag zijn dat je een plan van aanpak wilt schrijven, het is zeer belangrijk dat je van tevoren goed na gaat denken over wat er allemaal in moet komen te staan. De opbouw en structuur heb je inmiddels hierboven gelezen, nu is het tijd voor de invulling. Dit kun je het beste doen door een brainstormsessie te organiseren met alle leden die mee zullen werken aan de uitvoering van het plan van aanpak. Dit heeft meerdere voordelen. Ten eerste dient een plan van aanpak natuurlijk uniek te zijn, en als je met originele ideeën aankomt tijdens de brainstormsessie dan levert dit alleen maar voordelen op. Daarnaast is het voor de voortgang belangrijk dat je alvast belangrijke inzichten doet en situaties van verschillende kanten bekijkt want vaak heb je al een vaag idee in gedachten, maar hoor je tijdens een brainstormsessie veel betere ideeën voorbij komen. En wanneer je precies in gedachten hebt wat je allemaal in het plan van aanpak wilt verwerken, kun je natuurlijk lekker snel aan de slag gaan!

Bron

hoedoe.nl - hoe maak ik een plan van aanpak

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden