Wat is effectieve rente

Inleiding

Bij het adverteren met geldleningen wordt naast het grote rentepercentage ook vaak kleiner de "effectieve rente" gemeld. De EU heeft voor het berekenen van de effectieve rente 1n 1998 een richtlijn uitgevaardigd. Van alle leningen onder de € 50.000,– zijn aanbieders verplicht de effectieve rente te vermelden. Dat geldt alleen niet voor hypotheken. Wat is nou precies het verschil en hoe wordt effectieve rente berekend?

Stappen

Effectieve rente is de rente die je zou moeten betalen als je hem in een keer aan het einde van het jaar zou betalen. Dat doet bijna niemand, meestal betaal je in veel kleinere termijnen af, van weken of maanden. Daarbij kan de rente vooraf of achteraf in rekening gebracht worden. Of zelfs op nog andere momenten, zoals het midden van de periode. De bank is helemaal vrij om dat zelf te bepalen, en zet dat dan netjes in "de kleine lettertjes". Om de aanbiedingen toch te kunnen vergelijken is er de effectieve rente, schrijf die dus altijd op als je aanbieders wilt vergelijken bij het afsluiten van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Alleen op die manier weet je wie de laagste rente biedt.

En als je dat wilt doen bij hypotheken? Daar staat de effectieve rente niet altijd bij vermeld, en zul je dus zelf aan de slag moeten. Dan deel je het percentage door het aantal perioden per jaar dat je rente betaalt en telt daar 1 bij op. Dat verhef je tot de n-de macht, waarbij n weer het anatal perioden zijn. Trek 1 af van het resultaat en je hebt de effectieve rente.

Vervolgens moet je nog corrigeren voor het vooraf berekenen vna rente of het rekenen met 360 dagen in een jaar in plaats van 365. Die dingen moet je dus nazoeken in de kleine lettertjes.

Maar veel gemakkelijker is het om de calculator te gebruiken die hieronder bij de links staat.

Tips

  • Tip1

Vraag altijd naar de effectieve rente op jaarbasis, en laat je niet vertellen dat dit niet belangrijk is. Het is het enige getal waarmee je de rentelasten kunt vergelijken.

  • Tip2

Let op de transactiekosten. Als de effectieve rente laag is, kunnen de transactiekosten hoog zijn. Vooral bij leningen waarbij het niet verplicht is om de effectieve rente te vermelden, zoals hypotheken of leenbedragen boven de 50.000 euro, wordt dit niet altijd netjes vermeld.

Links

  • Link1

http://www.rekenvoorbeeld.nl/content/view/27/27

  • Link2