HBO opleiding kiezen

HBO opleiding kiezen

In dit artikel wordt beschreven hoe je een HBO opleiding kunt kiezen. Ben jij bijna klaar met Havo, Vwo, MBO 4 of ben je 21 jaar of ouder en ga je een toelatingstest doen? Dan kom je misschien ook voor deze keuze te staan. Hier lees je alles over het kiezen van een HBO opleiding.

Alles over de keuze van een HBO opleiding

Het belang van een goede opleidingskeuze

Waarom is het zo belangrijk dat je een goede keuze maakt als je een HBO opleiding kiest? Kun je niet gewoon iets kiezen en dan kijken hoe het bevalt? Waarvoor zou je er goed over nadenken? Kan je niet gewoon op je gevoel afgaan? Hieronder vind je een aantal redenen waarom het belangrijk is om je HBO opleiding goed te kiezen.

 • Een HBO opleiding duurt 4 jaar
 • Een HBO opleiding kost je al snel 10.000 euro
 • Overheidssteun is bedoeld voor slechts 4 jaar HBO studie
 • Het is lastig om je diploma te halen als je niet voldoende (meer) gemotiveerd bent
 • Een verkeerde keuze kost je veel tijd en energie
 • Een verkeerde keuze staat niet goed op je CV

Waar begin je mee als je een HBO opleiding gaat kiezen?

Als je een HBO opleiding gaat kiezen kun je op verschillende manieren beginnen. Dit is mede afhankelijk van hoever je al in het keuzeproces staat. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het doen van een aantal gratis online beroepskeuze en opleidingstesten. Ook kun je verschillende opleidingsrichtingen bekijken en opleidingen uit opleidingsgidsen doorstrepen en aanvinken. Het is behulpzaam om een selectie van bijvoorbeeld 10 HBO opleidingen te maken die je interessant vind. Ook heb je onder andere 123studiekeuze die verschillende opleidingen op verschillende Hogescholen vergelijkt.

Waar baseer je jouw keuze op?

Waar je jouw keuze op baseert voor een HBO opleiding hangt helemaal van jou af. Dit komt omdat mensen verschillende dingen belangrijk vinden aan het onderwijs wat ze kiezen. Misschien vind je het belangrijk dat je veel geld verdient na je opleiding. Ook kun je het belangrijk vinden dat je veel plezier hebt aan je opleiding of dat je ermee in het buitenland kunt werken. Zo zijn er verschillende afwegingen mogelijk waar je jouw keuze op kunt baseren.

HBO opleiding kiezen met een puntenschema

Je kunt door middel van een puntenschema een goed afgewogen keuze maken. Omdat de keuze voor een HBO opleiding een grote en belangrijke keuze is kan het puntenschema hier goed voor worden gebruikt. Hieronder zie je een voorbeeld van een ingevuld puntenschema. Je kunt in het schema aspecten invullen op basis waarvan jij je keuze maakt. Ook kun je een een top 10 maken van opleidingen die je interessant vindt en deze in het schema zetten. Vervolgens kun je op alle aspecten 0 tot 5 punten geven. De aspecten kun je een weging geven van 1 tot 3. In het onderstaande schema zie je dat salaris een weging van 3 heeft. De opleiding bedrijfskunde krijgt dus 12 punten (4 x 3 = 12) voor het aspect salaris. Het aspect studielast krijgt 2 punten, hier worden dus 4 punten ( 2 x 2 = 4) voor gegeven. In totaal krijgt bedrijfskunde dus 16 punten en heeft deze opleiding meer punten dan de 11 punten van Rechten. Op deze manier kun je veel verschillende opleidingen op veel verschillende aspecten beoordelen.

   Opleiding  Bedrijfskunde Rechten
 Aspect      
Salaris weging 3    4  3
Studielast weging 2    2  1

Checklist voor het kiezen van een HBO opleiding

 1. Zoek een overzicht op in bijvoorbeeld een keuzegids van alle populaire HBO opleidingen
 2. Streep richtingen en opleidingen weg tot je minimaal 10 en maximaal 20 opleidingen over houdt
 3. Zet de 10 tot 20 opleidingen in een grote keuzetabel
 4. Ga zorgvuldig na welke aspecten jij belangrijk vindt voor je keuze en geef deze zorgvuldig een weging
 5. Geef alle opleidingen in het schema punten en vermenigvuldig deze met de weging
 6. Maak bijvoorbeeld een top 3 of een top 5 van de opleidingen die de meeste punten hadden in de tabel
 7. Doe bureauonderzoek en veldonderzoek naar je top 3 of top 5 van opleidingen
 8. Kies een opleiding wanneer je zo goed als zeker bent van je opleidingskeuze

Wanneer maak jij de keuze voor een opleiding op het Hoger Beroeps Onderwijs?

Dit artikel was bedoeld voor mensen die een HBO opleiding willen kiezen. In dit artikel staat een strategie beschreven om een HBO opleiding te kiezen welke je in meer of mindere mate kunt volgen. Ga niet volledig op deze strategie af maar gebruik je gezonde gevoel en verstand. Een HBO opleiding kiezen is erg belangrijk en doe je niet zomaar. Met behulp van dit artikel krijg je jouw keuze misschien wat meer helder. Wanneer maak jij de keuze?

 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden