Op kot in Leuven

Student in Leuven

Na 4 jaar op kot gezeten te hebben in Leuven ben ik wel vertrouwd met het studentenleven in deze universiteitsstad. Met dit artikel wil ik beginnende studenten hun eerste informatie geven over hoe het er als student aan toe gaat om een kot te vinden.

Studentenkamers of koten

Als je voor de eerste keer op zoek gaat naar een studentenkamer in Leuven kan dit wel eens een grote teleurstelling worden. Vaak kom je op de meest bekende adressen terecht, dit wil jammer genoeg niet zeggen dat dit de beste koten zijn. Enerzijds zijn er de gesubsidieerde koten of residenties van de universiteit, hier zitten vaak heel veel studenten samen bij elkaar en deze koten zijn vaak ook iets goedkoper. Anderzijds vind je ook heel wat koten op de privémarkt, hier varieert het aanbod van grote studio's met alles erop en eraan tot kleine kamers met nog net de basisvoorzieningen. De prijs voor een gewone studentenkamer is ongeveer 275 euro per maand, hoe meer luxe je wenst hoe hoger de prijs.

Laat je vooral niet afschrikken als de eerste 5 koten die je tegenkomt echte krotten zijn. Veel huisbazen op de privémarkt laten de studenten de koten beheren en komen er zelf zelden kijken. Het is daarom ook altijd belangrijk om eens aan de studenten van het kot te vragen met wat voor een huisbaas je te maken krijgt.

Meestal wordt een lange zoektocht zeker beloont. Bel gewoon eens aan bij een huis waar verschillende namen op de bel hangen en er is zeker een student die je zijn kamer eens zal laten zien. De koten waarvoor helemaal geen reclame gemaakt wordt zijn meestal ook de beste omdat deze altijd via via doorverhuurd worden aan studenten.

Wanneer een kot zoeken?

De beste periode om een kot op de privémarkt te gaan zoeken zijn de maanden maart en april. De meeste kotbazen zijn dan al volop bezig met studenten te vinden om hun kamers te vullen. Hoe sneller je erbij bent, hoe meer kans je maakt om een goed kot te vinden. Veel studenten die al op kot zitten hebben immers via vrienden gezien of gehoord wat een prachtig kot zij hebben en zullen er daarom als de kippen bijzijn om daar ook op kot te gaan.

Als je op zoek bent naar een gesubsidieerd kot kun je best naar de opendeurdagen gaan, je krijgt dan meestal een uitgebreidere rondleiding en je wordt ook wat beter begeleid.

Besluit

Laat je zeker niet afschrikken bij je zoektocht naar een degelijk kot. Als student weet ik dat er veel rommel wordt verhuurd maar er zijn ook zeer mooie koten die niet te duur zijn. Daarom raad ik aan iedereen aan die op zoek is naar een studentenkamer om een paar uitstappen naar Leuven te plannen en heel veel koten te gaan bezoeken. Vraag ook eens aan vrienden en kennissen of zij geen mooie plekjes weten. Als je niet te snel opgeeft ben ik ervan overtuigd dat je zeker een mooi kot zal vinden in Leuven.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden