Hoe en waar kan je een studentenkamer vinden

Inleiding

Voor velen is het gaan studeren na de middelbare school een heel spannende nieuwe fase van het leven. Sommigen naar de universiteit, anderen naar een MBO- en HBO-opleiding. Hoe dan ook is het een nieuwe en bijzondere tijd. Eén van de grootste opgaves die je tegen kan komen is het zoeken van een studentenkamer. Je moet namelijk concurreren met duizenden andere studenten. Hieronder wat tips bij het zoeken van een studentenkamer.

Op kamers gaan

Niet iedere student gaat meteen op kamers, terwijl de ander al lang ervoor staat te popelen om het ouderlijk huis te kunnen verlaten. Voor beide dingen zijn natuurlijk voor- en nadelen te noemen. Het kan heel handig zijn om op kamers te gaan omdat je bijvoorbeeld veel te ver van je school woont om iedere dag op en neer te moeten gaan. Ook is het een goede manier om zelfstandig en volwassen te worden. Een nadeel is echter dat je voortaan ook heel je huishouden zelf moet regelen. Op deze manier maakt iedere student zijn eigen afweging en gaat op zijn eigen gekozen moment uiteindelijk wel of niet op kamers.

Waar vind je een studentenkamer

Er zijn verschillende manieren om een studentenkamer te zoeken. Als je de verschillende manieren combineert, wordt de kans op een kamer natuurlijk groter! Wat ook belangrijk is, is om vooral op tijd te beginnen met zoeken. Er zijn met jou nog duizenden anderen die een kamer willen, dus begin zeker enkele maanden van tevoren met zoeken!

Via internet

Als eerste kun je goed via internet een kamer zoeken. Het kameraanbod in de meeste steden is erg ruim en daarom zijn er dan ook veel websites speciaal voor het zoeken van studentenkamers. Bekende websites zijn bijvoorbeeld www.kamernet.nl en www.woningnet.nl. Ook www.sshxl.nl is een grote website, waar makkelijk per stad naar een kamer gezocht kan worden. Het is belangrijk om je op tijd in te schrijven bij deze websites. Bij sommige moet je namelijk wachttijd opbouwen; hoe langer je lid bent, hoe groter je kans op een kamer is. Ook is het zo dat je voor sommige websites moet betalen om lid te worden. Ook op Facebook zijn er heel veel pagina’s te vinden waar kamers worden aangeboden en gezocht. Een voordeel hieraan is dat Facebook een stuk persoonlijker werkt. Het is heel makkelijk om direct een berichtje te sturen naar de aanbieder van de kamer en om in gesprek te komen.

Vaak is het zo dat voor één kamer een hele hoop mensen zich aanmelden. Je kunt dan gaan hospiteren. Dit betekent dat er één middag/avond is dat de kanshebbers langskomen. Na een avond praten met de huidige bewoners zullen zij de nieuwe bewoner kiezen. 

Via een studentenvereniging

Op iedere universiteit zijn er wel meerdere studentenverenigingen te vinden. Dit zorgt natuurlijk voor een hoop gezelligheid maar is ook nog eens praktisch. Vaak is het namelijk zo dat een studentenvereniging het beheer heeft over een bepaald aantal woningen in de stad. Deze zijn soms zelfs alleen toegankelijk voor leden van de vereniging, of de leden hebben in ieder geval voorrang. Was je al van plan om bij een studentenvereniging te gaan, dan is dit een praktische meenemer.

Wees creatief

Het zoeken van een kamer voor je studententijd hoeft helemaal niet zo moeilijk en ingewikkeld te zijn. Als je maar op veel verschillende manieren gaat zoeken en met veel mensen contact zoekt. Vraag ook bijvoorbeeld eens rond in je omgeving, zet ergens een advertentie of probeer contact te zoeken met huidige studenten. Er zijn genoeg kamers beschikbaar dus er zit er ongetwijfeld ook een voor jou bij. Blijf echter wel kritisch en neem niet zomaar met het eerste aanbod genoegen.

Conclusie

Het zoeken van een kamer is voor veel studenten een belangrijk proces wanneer ze gaan studeren. Er zijn heel veel manieren waarop je naar een kamer kan zoeken. Internet is de populairste manier. Er zijn tientallen websites waarop je naar kamers kunt zoeken. Ook via een studentenvereniging kun je soms aan een kamer komen. Wees verder creatief en vraag ook veel rond. Op die manier moet het je lukken om een kamer te vinden en dan kan je onbezorgd aan je studententijd beginnen!

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Antoine.01

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden