Een opleiding kiezen

Een opleiding kiezen:

Hier wat informatie die je kan helpen met het kiezen van de juiste opleiding en school. Na zelf diverse opleidingen te hebben gedaan (en sommige mee gestopt omdat het toch niks voor mij was) hier wat tips en adviezen die ik je kan aanraden om te gebruiken / rekening mee te houden.

Beroepentest

Weet je nog niet precies wat je wilt doen? Begin dan als eerst met een beroepentest. Deze kun je vaak op je school doen, maar je er op internet ook veel vinden. Eigenlijk is het nog veel beter om ergens een beroepentest te laten afnemen, dit kost vaak wel wat maar de testen zijn van (veel) betere kwaliteit. Bezuinig hier niet op het is het echt waard (heb er zelf ervaring mee). Het is zonde als je na een jaar erachter zou komen dat de opleiding toch niks voor jou is, en dus weer op zoek moet gaan naar een andere opleiding.

Kijk wat er uit de uitslag van de test komt en of er scholen in de buurt zijn die de opleiding voor dat vak bieden. Ga bij de school kijken wat je ervan vindt, en of de school ook echt biedt wat je zoekt. Let wel op de afstand tussen de school en je huis, want het is natuurlijk erg vervelend als je elke dag een hele lange tijd moet reizen. Is de school ver weg, maar weet je echt zeker dat je die opleiding wilt doen? Kijk dan of je ergens in de buurt kan wonen/verblijven of accepteer de reistijd.

Enkele korte tips:

  • Begin op tijd met zoeken naar een school/opleiding.
  • Schrijf je op tijd in op de school (vaak is er een bepaalde datum tot wanneer je je kan inschrijven).
  • Kijk of je mensen kent die ervaring met de school hebben. Misschien is het helemaal niet zo'n goede school als dat het op het eerste gezicht lijkt.
  • Kies niet een opleiding omdat er vrienden ook naar toe gaan / opzitten. Doe wat je zelf wil gaan doen.
  • Laat als het even kan een beroepskeuzetest afnemen.
  • Let op welke banen je met de opleiding kunt krijgen. Is er genoeg werk in? Wat betaald het? Zijn er vaste werktijden?
  • Kijk of je er in kunt doorstuderen als je dat zou willen.
  • Doe je een opleiding en vind je het helemaal niks? Stop er dan mee. Vaak kun je (als het nog vroeg in het schooljaar is) gewoon nog overstappen naar een andere opleiding of school. Maar bedenk wel of je het niks vind, of dat je misschien gewoon nog moet wennen.

Sites

Hier nog 2 sites waar je online een gratis beroepskeuzetest kunt doen:

Er zijn nog veel meer tests op internet te vinden, maar deze vond ik de beste (die gratis zijn). Maar nogmaals: een beroepentest ergens laten afnemen en er voor betalen is veel beter!

Ik hoop dat je wat aan mijn artikel hebt gehad. Succes met het kiezen van een opleiding!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden