Wat zijn Kernkwadranten

Inleiding

Ieder mens heeft een hoeveelheid aan goede en minder goede eigenschappen. In de praktijk zie je dat aan het gedrag dat iemand toepast. De eigenschappen zitten in je persoonlijkheid en zijn niet makkelijk te veranderen. De meest typerende eigenschappen worden ook wel “kernkwaliteiten” genoemd.  

Kernkwaliteiten

Kernkwaliteiten zijn dus eigenschappen waar je erg goed in bent. Bij zo’n eigenschap hoort ook bepaald gedrag. Een kwaliteit herken je niet door iemand in de ogen te kijken, maar wel aan het gedrag dat iemand vertoond. De theorie van de kernkwaliteiten komt van Daniel Ofman. Hij is met kwaliteiten en gedrag gaan werken en heeft zo de kernkwadranten ontwikkeld.  

Kernkwadrant

Ofman laat de verbanden zien tussen eigenschappen in het onderstaande model.    

                                            Schiet door

Kernkwaliteit              ------------------------               Valkuil          

      I                                                                                    I

      I                                                                                    I

Allergie                       -------------------------               Uitdaging

                                            Schiet door

Valkuil

Als je teveel doorschiet in je kernkwaliteit wordt dat een valkuil. Je kwaliteit wordt dan een zwakte en de omgeving zal jouw oorspronkelijke kwaliteit niet meer herkennen en waarderen. Bijvoorbeeld: Iemand heeft als kernkwaliteit “behulpzaamheid”. Als dat doorschiet zal de omgeving behulpzaamheid als “bemoeizucht” kunnen gaan zien.  

Uitdaging

De tegenovergestelde kwaliteit van de valkuil is juist weer de uitdaging voor de persoon met de kernkwaliteit. In het voorbeel: Je zou “zelfstandigheid” als tegenovergestelde kunnen nemen van “bemoeizucht”. Voor een behulpzaam iemand is het dus een uitdaging te zorgen dat de ander een zekere mate van zelfstandigheid blijft behouden.  

Allergie

Als je teveel zou doorschieten in “zelfstandigheid”, zou dat door de omgeving als “afstandelijkheid” gezien kunnen worden. Het grappige is, dat mensen die de kernkwaliteit “behulpzaamheid” hebben, vaak geïrriteerd en allergisch reageren op mensen die dit gedrag vertonen.   Als je echter bedenkt dat een allergie dus een valkuil is van een kernkwaliteit van de ander, wordt het verhaal ineens heel anders.  

Hoe gebruik je het?

Je kunt het model vanuit elke kant invullen. Soms weet je wel wat je allergie is, maar niet welke kwaliteit erachter zit. Of je weet wel je valkuil, maar niet je uitdaging. Een kernkwadrant is persoonlijk en dus uniek. Er zijn wel voorbeelden te vinden van kernkwadranten, maar een eigen kwadrant kan meer herkenbaar zijn voor jezelf dan een voorbeeld kwadrant. Er is hierin ook geen goed of fout. Het doel is om inzicht te verwerven.  

Wanneer gebruik je het?

  •          Om meer te weten te komen over jezelf
  •          Om je bewust te worden van gedrag
  •          Als je ineffectief gedrag wil verbeteren
  •          Om je competenties te verbeteren -         In (dreigende) conflictsituaties
  •          Als voorbereiding op functioneringsgesprekken
  •          Bij het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden