Wat zijn de Drijfveren

Inleiding

Waar kom jij 's ochtends je bed voor uit? Waar krijg jij energie van? Waardoor raak jij gemotiveerd? Vragen waar je eigenlijk niet echt bewust bij stil staat., maar die wel van grote invloed zijn op je keuzes en beslissingen. Als je niet zelf de regie hebt over je eigen loopbaan, rol je vaak automatisch van de ene functie of opleiding naar de andere. En dan kan het dus zomaar gebeuren dat je het op een gegeven moment niet meer naar je zin hebt in een baan. Op zo'n moment is het goed om eens te onderzoeken wat jouw drijfveren zijn voor zijn. Wat jij belangrijk vindt in je werk. Waar jij gelukkig van wordt.

Carriere ankers

In 1990 publiceerde de organisatie psycholoog Edgar Schein een boek over carrière ankers. Na jarenlang onderzoek heeft hij negen drijfveren weten te definiëren, die belangrijk zijn bij je loopbaan. Door het beantwoorden van een aantal vragen, kan je erachter komen welke drijfveren voor jou belangrijk zijn in je carrière.

De verschillende drijfveren zijn:

  1. ateriële beloning – voor wat hoort wat
  2. acht en invloed – leiden en beinvloeden
  3. ersoonlijke waarden en normen – jouw eigen financiele of andere belangen ondergeschikt maken aan het grotere geheel.
  4. pecialisme – expert in iets kunnen zijn
  5. reativiteit – vernieuwend bezig kunnen zijn
  6. ociale contacten – contacten met collega's
  7. utonomie – zelfstandig kunnen werken
  8. ekerheid – weinig veranderingen
  9. tatus – indruk of aanzien

Wat kan je er mee?

Als je inzicht hebt gekregen in wat voor jou wel of niet belangrijk is, kan je dat vervolgens toetsen aan je huidige werk situatie. En je kan het meenemen in je toekomstige loopbaan keuzes. Als “zekerheid” jouw voornaamste drijfveer is, is het misschien geen goede beslissing om als freelancer te gaan werken. Of als “creativiteit” jouw minste drijfveer is, kun je misschien beter niet kiezen voor een beroep als uitvinder.

Maar net zoals bij competenties geldt ook hier weer: De drijfveren op zich bepalen niet het resultaat wat je bereikt in je loopbaan. Als jij toch heel graag uitvinder wil worden en je hebt daar wel de juiste competenties en wilskracht voor en jouw omgeving werkt goed mee, kan je (ondanks je lage creativiteits drijfveer) nog steeds een hele goede uitvinder worden.

Tip

Weten wat je drijfveren zijn is ook handig tijdens onderhandelingen in sollicitatie procedures. Je kunt makkelijker toegeven in de gebieden waar je drijfveren niet liggen, als je daarentegen wat wint in de gebieden waar je drijfveren wel liggen.

Link

op deze startpagina vind je bij 123test gratis de carriere anker test van Schein


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden