Hoe belangrijk is motivatie bij personeel

Personeel motiveren

Wat motiveert personeel?Door personeel te motiveren, worden ze aangezet tot actie. Zolang een medewerker voldoende gemotiveerd is, levert hij over het algemeen goed werk. Als de motivatie van een medewerkers minder wordt, dan zullen zijn prestaties ook langzamerhand achteruit gaan. Bovendien zal zijn humeur ook verslechteren, wat kan leiden tot een onprettige werksfeer binnen de afdeling. Wanneer medewerkers goed werk afleveren, trekt de leidinggevende vaak de conclusie dat het wel goed zit met de motivatie van het personeel. Maar eigenlijk weet hij dan maar weinig af van het motivatiepatroon van de medewerker. Pas als je stilstaat bij de factoren die het enthousiasme en de gedrevenheid bepalen, begrijp je wat motivatie nu eigenlijk is en welke stappen je kunt nemen om je personeel zo gemotiveerd mogelijk te houden.

Motivatiepatronen hebben betrekking op zaken die verder gaan dan de functie of de taken die ze krijgen. Mensen raken gemotiveerd door zaken als:

  • Macht
  • De waarde die het werk voor je heeft
  • Deskundigheid
  • Creativiteit
  • Verbondenheid met de groep
  • Zekerheid
  • Status

Personeel motiveren met geld?

Vergeet vooral niet dat een materiële beloning lang niet altijd werkt. Raakt het personeel meer gemotiveerd door een opslag? Nee! Binnen een mum van tijd zijn mensen gewend aan hun salaris en willen ze nóg meer verdienen. De enige situatie waarin een materiële beloning zorgt voor een (tijdelijk) hogere motivatie bij het personeel, is het uitzicht op een eenmalige materiële beloning na een bepaalde taak.

Taken

Zorg ervoor dat je medewerkers taken hebben die bij ze passen. Op deze kans vergroot je de mogelijkheid dat diegene zijn of haar doelstellingen haalt en gemotiveerder raakt. Het is heel belangrijk dat de competenties goed benut worden. Ook is het belangrijk dat de taken bij de motivatiepatronen van je medewerkers passen.

Werkplezier

Niet alle taken zijn even leuk. Soms krijgen medewerkers taken op die ze demotiverend vinden. Bijvoorbeeld als ze lang achter elkaar dezelfde taken uit moeten voeren of een aanhoudend te hoge werkdruk. Ook zijn er veel beroepen waarbij je de hele dag achter de computer zit. Dit is niet goed voor de gezondheid en het kan ook demotiverend werken, omdat medewerkers misschien ook andere taken uit willen voeren. Of medewerkers vinden dat ze te weinig invloed hebben op hun werk en dat hun competenties niet goed worden benut. Maar de werkomgeving kan ook leiden tot ontevredenheid. Voorbeelden zijn geluidsoverlast, stoelen die niet comfortabel zitten, een te hoge temperatuur, te fel licht etc.

Als er iets is in je werk dat ervoor zorgt dat je een hoge ontevredenheid ervaart, dan kan dit niet gecompenseerd worden door bijvoorbeeld een goed salaris.

Maar gelukkig zijn er ook genoeg zaken waar medewerkers bevrediging uit halen, zoals:

  • persoonlijke ontwikkeling
  • successen
  • erkenning
  • gezag
  • resultaten boeken
  • kennis inzetten
  • uitzicht op promotie.

Deze positieve zaken verhogen het werkplezier dat de medewerkers hebben en hiermee wordt hun motivatie ook hoger. Maar als deze factoren wegvallen, ontstaat er weer ontevredenheid. Gebrek aan uitdaging, gebrek aan onduidelijkheid over de taken, geen of te weinig uitzicht op doorgroeimogelijkheden zijn de belangrijkste zaken die kunnen leiden tot demotivatie bij het personeel.

Bron

carrieretijger.nl - motiveren

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden