MBO niveau 4 diploma verkort in 1 of 2 jaar halen

MBO niveau 4 diploma in 1 of 2 jaar halen

Je kunt vele redenen hebben om je MBO niveau 4 diploma in 2 jaar te willen halen. Je wilt snel naar het HBO bijvoorbeeld, of je wilt gewoon snel de arbeidsmarkt opgaan maar hebt hiervoor net dat ene papiertje nog nodig. Wat jouw reden ook mag zijn om versneld je MBO niveau 4 diploma te willen halen, hieronder staan handige tips en adviezen zodat je een betere beslissing kunt maken.

Europort Business School

De Europort Business School (afgekort EPBS) biedt tweejarige MBO niveau 4 opleidingen aan voor studenten die hun VMBO Theoretische Leerweg diploma al op zak hebben. Dankzij hun unieke programma, persoonlijke coaching en efficiënte manier van lesgeven ligt het slagingspercentage veel hoger dan bij andere scholen.

Voordelen Europort Business School

 • Je haalt je diploma in 2 jaar bij Europort Business School. Op deze manier bespaar je ongelooflijk veel tijd, want bij andere scholen doe je 4 jaar over je MBO niveau 4 diploma. Terwijl jij na 4 jaar je MBO niveau 4 diploma op zak hebt, en daarnaast óf 2 jaar werkervaring óf je bent al 2 jaar bezig met je HBO diploma.
 • Je werkt bij Eurport Business School niet met boeken, maar met een laptop. De school vergoedt ongeveer de helft van de laptop.
 • Op de laptop wordt er een simulatieprogramma gebruikt, dit houdt in dat er een virtueel bedrijfsleven is ontwikkeld dat levensecht lijkt. De ene keer ben je bijvoorbeeld Marketingmanager en moet je marketingactiviteiten inplannen en de andere keer ben je Logistiek Manager en moet je ervoor zorgen dat goederen zo efficiënt mogelijk vervoerd worden. Je voert deze taken op de laptop uit, en levert ze daarna in bij de desbetreffende docent. Je wordt op alle opdrachten beoordeeld.
 • Je krijgt vaak in de ochtend college, en in de middag maak je de opdrachten die bij de theorie horen in het virtuele programma op de laptop.
 • Er is de mogelijkheid om je in te schrijven voor taalcursussen.
 • Je hebt nooit huiswerk.
 • Je krijgt les in kleine groepen, dus veel persoonlijke aandacht.
 • Het is een particuliere school die optimaal haar best doet om de exclusiviteit te waarborgen.
 • Je loopt in het eerste en tweede jaar stage aan het eind van het jaar zodat je al het geleerde in de praktijk kunt brengen en alvast wat werkervaring opdoet.
 • Je hoeft slechts te leren voor de tentamens, maar dit zijn er niet veel en daarnaast worden ze zo goed voorbereid tijdens de colleges dat het slechts een kwestie van de laatste puntjes op de i zetten is.
 • Je hebt een eigen persoonlijke coach die je studievoortgang bij houdt, je motiveert maar er ook is voor persoonlijke problemen en omstandigheden.
 • Je kunt ook in februari starten, en 2 jaar later in februari eindigen.
 • De locaties zijn zeer gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Ze begonnen enkele jaren geleden in Rotterdam en Amsterdam, maar wegens groot succes zitten ze nu ook in Arnhem, Groningen, Utrecht en Zwolle. In Rotterdam bijvoorbeeld zitten ze in het Groothandelsgebouw, direct bij het Centraal Station.
 • Je hebt nooit tussenuren of andere uren die uitvallen, omdat je iedere dag les hebt van slechts 1 docent.
 • Je hebt de mogelijkheid om een reis naar China te maken waar je enkele ondernemingen die absoluut aan de top zitten bezoekt.
 • Je krijgt veel gastcolleges van (vaak jonge) ondernemers, en ze geven je veel tips voor als je zelf wilt ondernemen.
 • De school is internationaal georiënteerd en heeft onder andere ook een vestiging in China en daarnaast prima contacten met het internationale bedrijfsleven.
 • Er vinden veel bedrijfsbezoeken plaats waarbij je veel opsteekt.
 • De docenten komen uit het bedrijfsleven en zijn zelf manager of ondernemer. Dit is uiteraard beter dan een docent die de theorie wel beheerst, maar geen ervaring in het bedrijfsleven heeft aangezien je tijdens de opleiding zeer veel waardevolle tips en adviezen krijgt.
 • De opleidingen zijn erkend.
 • Er is genoeg keuze. Europort Business School biedt de volgende opleidingen op MBO 4 niveau aan: Ondernemer detailhandel, Internationale groothandel, Marketing & Communicatie, Internationaal hotelmanagement, Management Assistent, Bank en Verzekeringen.
 • Als afstudeeropdracht richt je een levensecht bedrijf op met enkele medestudenten. Aangezien vele docenten zelf ondernemer zijn word je hierbij uitstekend begeleid.
 • Ook al ben je nog jong, er zijn prima gelegenheden om alvast een netwerk op te bouwen vanwege de gastcolleges, bedrijfsbezoeken, reis naar China, stage, docenten die ondernemer zijn etc.
 • Daarnaast ben je goedkoper uit dan met een reguliere opleiding (binnen slechts 1 jaar na je studie heb je het verschil al terug verdiend!)

Nadelen Europort Business School

Laten we eerlijk zijn, een volledig perfecte school bestaat uiteraard niet en daarom heeft zelfs deze school enkele nadelen.

 • Je zit iedere dag van 9 tot 5 op school, maar je bent echter wel 1 ochtend of 1 middag in de week vrij. Bij andere scholen heb je vaak veel tussenuren en moet je lang wachten tussen de lessen door. Het is maar net wat je zelf prettiger vindt uiteraard. Efficiënt te werk gaan of veel vrije tijd...
 • De kosten bedragen ongeveer €9.000,- per jaar.

Binnen slechts 1 jaar na je studie heb je je investering al dubbel en dwars terug verdiend

Het lijkt wellicht een wat prijzige keuze om binnen 2 jaar je MBO niveau 4 diploma te behalen, maar laat je niet terughouden door die gedachten wat er is goed nieuws: ze kloppen niet! Dit is te bewijzen met een simpel rekensommetje. Stel je kiest voor een twee jaar durende MBO niveau 4 opleiding die €9.000,- per jaar kost (dit is het geval bij Europort Business School). Aan het eind van die 2 jaar heb je dus in totaal €18.000,- uitgegeven aan je studie. En stel nu dat je een vier jaar durende MBO niveau 4 opleiding kiest die €1.500,- per jaar kost. Na 4 jaar heb je dan €6.000- uitgegeven aan je studie. Nu lijkt het nog logisch om voor de vier jaar durende opleiding te kiezen, toch? Aangezien je bij optie 1 €18.000,- betaalt aan je studie, en optie 2 kost slechts €6.000,-. Het verschil is maar liefst €12.000,-. Maar stel dat jij gaat werken na je twee jaar durende MBO niveau 4 opleiding, en je verdient gemiddeld €1.100,- netto per maand, wat een heel realistisch bedrag is na een MBO niveau 4 opleiding, als je nog jong bent en weinig tot geen werkervaring hebt. Dan heb je een netto jaarsalaris van €13.200,-. Dit betekent dat je dat verschil wat je tussen een twee jaar durende en een vier jaar durende opleiding al hebt terug verdiend met €1.200,-! Maar nu hebben we het slechts over 3 jaar bekeken, en dit is niet eerlijk aangezien die andere opleiding 4 jaar duurt. In het jaar daarop zou je dus ook €13.200,- verdienen. Opgeteld met de €1.200,- euro van het jaar daarvoor, kom je uit op een totaal van €14.400,-. Dus bij optie 1 heb je én een MBO niveau 4 diploma op zak én €14.400,- euro. Terwijl je bij optie 2 weliswaar ook een MBO niveau 4 diploma op zak hebt, maar daar bovenop heb je dan wel mooi een studieschuld van €6.000,-...

MBO Diploma in 1 jaar halen bij Tio

Bij Tio kun je je MBO niveau 4 diploma ook in slechts 1 of 2 jaar halen vanwege het kleinschalige, persoonlijke en particuliere onderwijs. Ze zijn zeer internationaal georiënteerd en werken praktijkgericht zodat jij na de studie direct aan de slag kunt gaan. Daarnaast bieden ze veel buitenschoolse internationale reizen aan en onder andere taalreizen zodat je nog beter geschikt bent voor het internationale bedrijfsleven na je studie. Indien je niet geslaagd bent, kun je nog een extra jaar volgen tegen slechts 50% van de kosten. Ze zijn gevestigd in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Hengelo en Eindhoven. De opleidingen die ze aanbieden zijn wel beperkt: Hotelmanagement, Commercieel Toeristisch Management en Stewardess/receptioniste. Daarnaast is het bij deze school slechts mogelijk om je MBO 4 diploma in 1 jaar te halen als je al in het bezit bent van een Havo diploma of al een MBO diploma op zak hebt. Indien je je VMBO TL diploma op zak hebt, dan duurt een MBO niveau 4 opleiding bij deze school 2 jaar.