De keuze voor een middelbare school

Inleiding

Ook dit jaar ben ik er weer volop getuige van: Kinderen uit groep 8, die eens een dag een kijkje mogen nemen, op de school waar ze volgend jaar misschien wel terechtkomen! Natuurlijk, wil ook iedereen dit jaar weer voor ieder kind afzonderlijk de juiste keuze maken voor een middelbare school. Het is tenslotte wel iets om over na te denken, want op de middelbare school wordt een kind klaargestoomd voor een vervolgopleiding, of werk. Ook vindt een groot gedeelte van de puberteit hier plaats.

Maar, hoe kan men nou de juiste keuze maken tussen verschillende middelbare scholen?

Het kiezen van een middelbare school

Met betrekking tot het kiezen van een school voor uw zoon of dochter, zijn er een aantal punten waar u zeker rekening mee moet houden.

Advies en aansluiting

Allereerst is het natuurlijk erg belangrijk, wat er door de juffrouw/meester in groep 8 wordt aangeraden. Deze maken uw kind het hele jaar mee, en hebben over het algemeen ervaring met scholen, manieren van lesgeven etc. Ga daarentegen ook niet blind uit van dit advies, een juffrouw/meester kan best een steekje laten vallen als het 30 leerlingen moet beoordelen!

Het is ook erg belangrijk om te kijken welke school het best aansluit bij het kunnen van uw kind. Is uw kind bijvoorbeeld een echte 'doener', en kan het zich niet goed concentreren of is het snel afgeleid, is een praktijkgerichte opleiding beter, dan een opleiding waarbij je hele dagen in de boeken zit.

Laat u niet misleiden

Ook moet de sfeer in een school goed zijn, en moet het kind zich er op zijn gemak voelen. Het is erg belangrijk, dat uw kind zich niet laat verleiden als het een rondleiding krijgt, let hier goed op!(een beetje mag natuurlijk wel) Tijdens de dagen dat er rondleidingen gehouden worden, glimt de vloer als een spiegel, zijn alle leraren vriendelijk, worden de meest gekke proefjes uit de kast gehaald, worden er de lekkerste dingen gekookt. Alsof dit dagelijks aan de orde is..? Nou, het zal in een enkel geval misschien wel zo zijn, maar in de meeste gevallen is het alleen maar om kinderen te lokken. Beter kunt u zelf een keertje op een middelbare school komen kijken, om te zien hoe het er echt aan toe gaat.

Schoolresultaten

Het is verder erg handig, om een keer verschillende boekjes te verzamelen over de schoolresultaten! Daar staat bijvoorbeeld in hoeveel procent er per afdeling geslaagd is in voorgaande jaren. Want het is niet erg fijn om er later achter te komen dat uw kind naar een school gaat waarvan in 2008 maar 56% geslaagd is.

Extra begeleiding

Als u denkt dat uw kind extra aandacht nodig heeft, of u vindt dit idee fijn, is het ook handig om te kijken naar het aantal leerlingen dat op een school rondloopt, en hoe het is geregeld met mentoren, persoonlijke hulp en bijlessen. Vaak is het ook zo, dat er op een kleinere school meer aandacht wordt geschonken aan iedere individuele leerling. Ik zeg niet dat dit altijd zo is, maar het is wel fijn er even extra over na te denken! Voor kinderen die bijzonder goed kunnen leren of zelfs hoogbegaafd zijn, is het belangrijk om te kijken of een school hier voldoende aandacht aan kan besteden. Heeft het bijvoorbeeld extra materialen en uitdagingen in huis om de leerling te blijven prikkelen? Het is namelijk vrij makkelijk om een hoogbegaafde leerling met negens te laten slagen, maar een stukje extra uitdaging kan hun inzicht nog verder uitbreiden.

Excursies en kosten

Het is ook erg fijn duidelijkheid te hebben over eventuele excursies en uitstapjes, en de kosten hiervan. Wordt dit bijvoorbeeld betaald door de school, of komt dit voor rekening van de ouders? Ook sport, culturele activiteiten en feestjes vallen hieronder.

Aanpak van misdragingen

De aanpak van pesten, spijbelen en crimineel/agressief gedrag is op verschillende middelbare scholen heel anders geregeld. Sommige scholen zijn hier zeer streng in, anderen minder, wat spijbelen en pesten in de hand kan werken. Het is van groot belang dat u daarnaar vraagt, en er niet vanuit gaat dat uw kind dat 'toch niet gaat doen'. In groep 8 en de eerste klas misschien nog niet, en ik zeg ook niet dat iedereen het zal doen, maar naarmate de schooltijd vordert neemt deze neiging bij velen wel toe. En als het uw kind dan makkelijk gemaakt wordt zonder straf, kan dit in herhaling gaan vallen.

Geloofsovertuiging, afstand en vrienden

Iedere school heeft een eigen geloofsovertuiging, of heeft deze juist niet. Het kan voor u en uw kind belangrijk zijn, om uw kind naar een school te sturen, die aansluit op de opvoeding thuis.

Afstand is ten slotte ook altijd nog een puntje, maar zolang het niet al te ver weg is, lijkt dat me niet een heel groot probleem.

Ook vriendinnen en vrienden die naar 'dezelfde' school gaan, zijn voor uw zoon of dochter vaak erg belangrijk. Als de school aansluit bij uw kind is dit geen probleem, maar als u eraan twijfelt, kunt u dit beter niet toelaten, want op een nieuwe school, zijn nieuwe vrienden over het algemeen zo gemaakt.

Onderwijsniveaus

Het is ook belangrijk om te kijken naar welke onderwijsniveaus een school precies aanbiedt. In het middelbaar onderwijs kan men de volgende onderwijsniveaus onderscheiden:

Het Gymnasium

Het Gymnasium is een 6 jaar durende (voor)opleiding, waarop men zich vooral richt op het wetenschappelijk onderwijs. In principe is dit vrij moeilijk. Op het Gymnasium krijgt uw kind automatisch ook Grieks en Latijn, waarvan uw kind in de vierde klas 1 van de 2 kan laten vallen. Allebei kan uiteraard ook, maar dan veranderd het onderwijsniveau automatisch in het VWO. Na het Gymnasium zijn alle vervolgstudies mogelijk, mits het vakkenpakket er maar bij aansluit. (wel kunnen zich problemen voordoen met lotingen en op de kunstacademie bijvoorbeeld een minimaal gemiddelde om toegelaten te worden etc.)

Het VWO

Vwo houdt het Voortgezet wetenschappelijk onderwijs in. In principe houdt het vwo niet veel meer in dan het Gymnasium, behalve dat je op het VWO geen Latijn of Grieks in je vakkenpakket hebt. Wel kun je in plaats van Grieks of Latijn, een ander vak extra kiezen na de 3e klas. Deze (voor)opleiding duurt ook 6 jaar. Bij VWO zijn in principe alle soorten vervolgopleidingen mogelijk, behalve die waar je Grieks en/of Latijn voor nodig hebt. (en je eigen profiel moet er op aan sluiten, maar ik heb het hier over het algemeen)

De HAVO

HAVO staat voor Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Deze (voor)opleiding duurt 5 jaar, en is minder wetenschappelijk opgebouwd dan het VWO. Met een HAVO diploma kan met niet terecht op een universiteit, verder is in principe wel alles mogelijk.

VMBO

Het Voortgezet Middelbaar Beroeps Onderwijs, kan men onderverdelen in 4 groepen:

De Theoretische leerweg

Zoals de naam zelf al zegt, wordt er hier alle nadruk gelegd op theorielessen, en vrijwel niks op praktijkgericht leren. Met praktijkgericht leren bedoelt men 'met de handen werken'.

De Gemengde leerweg

De gemengde leerweg legt nog steeds veel nadruk op les in theorie, maar hier komt voor een klein gedeelte ook praktijkles bij kijken.

Kaderberoepsgerichte leerweg

De theorielessen nemen ook hier weer een stukje af, en betreffen nu ongeveer de helft. De andere helft wordt besteed aan praktijkgericht leren.

Basisberoepsgerichte leerweg

Hier bestaan de lessen voornamelijk uit praktijkgerichte lessen, en bestaat de theorie nog maar uit een heel klein stukje.

Op het VMBO is duidelijk te zien dat er rekening gehouden wordt met het kunnen van een kind. Voor kinderen die zich lastig kunnen concentreren, of wat meer moeite hebben met leren, is het uitstekend om tussen deze 4 een keuze te maken, afhankelijk van uw kind.

LWOO: Leerweg Ondersteunend Onderwijs. Kinderen die op het LWOO zitten, volgen meestal één van de 4 onderwijsvormen van het VMBO. Op het LWOO, wordt er echter meer aandacht besteed aan iedere leerling afzonderlijk, en zijn de klassen vaak ook kleiner. Het LWOO is er voor zeer moeilijk lerende (op allerlei vlakken, en met allerlei oorzaken) kinderen, die hier extra hulp bij nodig hebben.

Tot slot

Ik hoop dat u met deze tips in uw gedachten, een goede keus kunt maken voor een middelbare school! En dat uw kind er maar met enigszins plezier naartoe mag gaan, maar ach, dat zal altijd lastig blijven! Want ondanks dat ik het erg naar mijn zin heb op school, heb ik ook af en toe zulke momenten!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden