Hoe houd je een spreekbeurt

Inleiding

Velen krijgen al  schrik als ze horen dat ze voor de klas moeten staan. Voor mensen met spraakproblemen, zoals stotteren of lispelen, is het vaak een ware hel. Bij spreekbeurten word je geëvalueerd op je spraakmogelijkheden, maar dan gaat het vaak veel minder goed dan gewoonlijk. Hieronder enkele tips om een goede spreekbeurt af te leggen. 

Waarop moet je letten?

Voorbereiding

Vooral een goede nachtrust is heel erg belangrijk. Te veel voorbereiden kan ten koste gaan van een goede presentatie. Probeer een goed evenwicht te zoeken tussen het inoefening, de nachtrust en de presentatie zelf.

Bovendien is het ook belangrijk dat je geen tekst helemaal vanbuiten kent. Indien je het dan even niet meer weet, volgen genante stiltes of ‘euh’s. Als je toch een tekst vanbuiten leert, zul je wel merken dat je snel begint afratelen.

Zenuwachtig

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat spreekgebreken verergeren onder invloed van zenuwen. Hoe meer last je hebt van stress, hoe moeilijker je uit je woorden zal geraken. Het is trouwens zo dat veel spraakgebreken enkel psychologisch zijn. Door zenuwen kunnen zelfs mensen zonder spraakgebreken ineens anders gaan spreken. Bij sommigen slaat de stem over, anderen spreken dan weer veel te snel. De kalmte bewaren is dus uiterst belangrijk.

Ademhaling controleren

Ook juist ademhalen is belangrijk. Probeer vooraf je diepe buikademhaling wat te trainen. Dat is belangrijk, anders kun je beginnen te hyperventileren van de zenuwen en dan gaat het pas helemaal fout. Ook een slaaptekort (zie voorbereiding) is een oorzaak van foutief ademhalen. Het is dus belangrijk dat je ontspannen kan beginnen aan je spreekbeurt, zodat het eenvoudiger wordt om je ademhaling onder controle te houden.

Blijf vooral rustig ademhalen. Een goede gecontroleerde ademhaling aanhouden, die niet opeens fel vertraagt of versnelt. Dit komt bovendien de articulatie (zie volgend puntje) ten goede. Probeer er vooral op de letten dat je niet de hele tijd zit te zuchten of zonder adem komt te zitten. Spreek gerust wat trager als je zo je ademhaling onder controle kunt houden.

Articuleren

Ook articuleren is heel erg belangrijk. Je woorden, lettergrepen en klinkers mooi uitspreken is noodzakelijk om jezelf verstaanbaar te maken. Als je woorden inslikt en al mompelend vertelt, zal de helft van het publiek je niet begrepen hebben. Het is echter belangrijk om hierin niet te overdrijven. Als je te veel gaat oefenen op je articulatie klinkt het heel erg geforceerd. Dat laat geen positieve indruk na.

Professionele hulp

Indien je echt heel erg zwaar te kampen hebt met je spraakgebrek, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Vooral logopedie kan je daarbij helpen. De logopedisten kunnen je helpen om bovenstaande puntjes goed toe te passen en je verstaanbaar te maken voor de rest van je leven. Eenmaal je goed, rustig en duidelijk leert spreken, kan je het ook voor de volgende keren. De eerste stap is vaak het moeilijkst. 

Conclusie

Een spreekbeurt kan een jonge scholier behoorlijk veel stress opleveren. Gelukkig kan je door het aanleren van bepaalde technieken veel van deze stress weg nemen. Stress voorafgaand aan de spreukbeurt kan aangepakt worden met een tijdige voorbereiding. Stress tijdens de spreekbeurt kan aangepakt worden met een goede ademhaling en articulatie. Heb je het idee dat je de enige bent met zoveel zenuwen, stel je zelf dan gerust met het feit dat het meerendeel van de Nederlanders (dus ook volwassenen) hier last van heeft. Mocht je echt lijden onder de stress en het idee hebben dat je geen verbetering ziet in spreken in het openbaar, dan is het helemaal niet vreemd om hiervoor hulp te zoeken. Het komt je zelfvertrouwen in de toekomst alleen maar ten goede.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden