Wat is Occupy oftewel Occupy Wall Street

Inleiding

Occupy is veel in het nieuws geweest. Dit komt omdat deze beweging de hele wereld over trekt en ook in Nederland actief is. Hoewel het in het nieuws vaak gaat over Occupy, is het voor veel mensen nog onduidelijk wat deze beweging precies is, en wat deze beweging nastreeft. In dit artikel wordt overzichtelijk en kort meer uitleg gegeven over de Occupy beweging. Zo weet u wat het doel van deze beweging is, en hoe men dit doel wil bereiken.

Wat is Occupy, en wat is hun doel?

Occupy heet voluit Occupy Wallstreet en is een beweging die over de hele wereld actief is. Een van de belangrijkste doelen van de mensen die protesteren is:

  • het nastreven van een eerlijkere verdeling van macht en welvaart

Dit kan op allerlei manieren: de ene protestant staat te protesteren vanwege de hoge werkloosheid in Nederland terwijl de ander protesteert tegen politiegeweld. Al deze vormen worden samen genomen in het woord wereldvrede. Mensen die zich bij deze beweging aansluiten hebben dus vaak hele verschillende belangen, dat is het mooie van deze beweging. Zowel zwervers met geen of een laag inkomen als directeurs met een hoog inkomen kunnen zich aansluiten bij deze beweging als ze maar protesteren om de wereldvrede te realiseren.

Mensen die de beweging Occupy nastreven vertellen dat ze namens het volk spreken. Hoewel het volk hier niet allemaal voor uit durft te komen vindt het volk dat de Occupy beweging gelijk heef (volgens de mensen die Occupy nastreven). Omdat de beweging zo breed is zijn er ook voor elk persoon standpunten waar ze achter staan.

Hoe en waar is Occupy begonnen?

Occupy is in 2011 in Amerika begonnen en nu ook in Ierland, Nederland (Den Haag en Amsterdam) en in België (Brussel) actief. In veel andere landen is dezelfde beweging maar met een andere naam actief, zoals de Arabische Lente.

De beweging begon op initiatief van de Canadese Adbusters Media Foundation als een demonstratie die op 17 september 2011 voor het beursgebouw van Wall Street plaatsvond. Vandaar ook de naam Occupy Wall Street, wat in de volksmond wordt afgekort tot het begrip Occupy.

Zijn mensen van Occupy gevaarlijk?

Nee, mensen van Occupy zijn voor wereldvrede, een ideaalbeeld dus. De mensen van Occupy protesteren, maar zullen niemand kwaad doen. Ze houden zich ook aan de meeste regels die er zijn, en op de televisie is te zien dat deze mensen het goed voor hebben met iedereen op de wereld. Ze willen alleen graag dat meer mensen gaan inzien dat de wereld er op de manier hoe we er nu mee omgaan achteruit gaat, er is veel ruzie, oorlog en men heeft veel geldproblemen.

Mag iedereen zich aansluiten bij Occupy?

Occupy gelooft erin dat ze namens het grootste gedeelte van het volk praten. Iedereen mag zich dus aansluiten bij Occupy als men dezelfde ideeën heeft, deze zijn erg breed dus bijna iedereen zou zich kunnen aansluiten bij Occupy. U kunt dan mee gaan protesteren, of uw mening op internet verspreiden. Als u meewerkt aan Occupy betekent dit niet dat u verplicht in een tentje op een plein moet overnachten, dit zijn echt de mensen die zich heel diep in de beweging hebben gestort.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden