Eerste hulp bij juridische problemen

Juridische problemen: een introductie

Stel je eens voor: je hebt met een buurman een geschil over de schutting. Er is al veel gepraat maar gezamenlijk komen jullie er niet uit. Of een probleem met een bedrijf over een onbetaalde rekening. Jij bent van mening dat je niet hoeft de betalen om een gegronde reden maar daar denkt het bedrijf heel anders lopen. Juridische problemen zijn er in allerlei soorten en maten en veel mensen hebben er wel eens mee te maken op een moment van hun leven. Maar dan geldt ook nog: “Je recht hebben is iets anders dan je recht krijgen”

Ook bij kleine juridische problemen zijn er genoeg instanties die hulp kunnen bieden zodat de toegang tot het recht laagdrempelig blijft. Maar dat is juist het probleem: er zijn te veel instanties waardoor je door de bomen het bos niet meer kan zien. In het artikel, "Eerste hulp bij juridische problemen" worden een paar mogelijkheden gegeven.

De mogelijkheden

1) Als eerste is er het juridische loket, dat is juridische hulp die wordt geboden door de overheid. Het juridisch loket is verspreid over heel Nederland. Zij geven in eerste instantie gratis juridische hulp. Als het nodig is, kunnen ze bij complexere problemen ook doorverwijzen naar specialisten zoals advocaten.

2) Daarnaast zijn er ook rechtswinkels verspreid over heel Nederland en zitten vaak in grote steden. Een rechtswinkel wordt vaak gecoördineerd door vrijwilligers die gratis juridische advies geven. Tijdens spreekuren kan je zo naar binnenlopen. Er werken vaak studenten die al verder gevorderd zijn met hun rechtenstudie.

3) Er zijn ook veel internetfora. Voor het oplossen van juridische problemen is het bekendste forum: het rechtenforum. Op deze site zitten zowel studenten als professionals zoals advocaten en afgestudeerde juristen die gratis een antwoord verlenen en hulp bieden bij juridische geschillen.

4) Voor rechtshulpverlening kan ook een verzekering worden afgesloten. De grootste rechtshulpverleners zijn onder andere DAS, ARAG en SRK. Zij hebben zelf juristen en specialisten in dienst die klanten helpen bij het oplossen van juridische problemen tegen een laag bedrag per maand.

5) Tot slot staat de optie open om naar een advocaat te stappen. Aan een advocaat zitten hogere kosten verbonden dan de hiervoor besproken opties. Aan te raden is om een afweging te maken of het echt wel nodig is. Dat kan onder andere afhangen van de aard, kosten en complexiteit van het geschil. Is het een ingewikkeld juridisch geschil? Wat is het uiteindelijke doel dat ik probeer te bereiken? Afhankelijk van je persoonlijke inkomen is het ook mogelijk om de kosten van de advocaat deels gefinancierd te krijgen door de overheid.

Conclusie

Ook bij kleine juridische geschillen of bij mensen die minder te besteden hebben is de toegang tot rechtshulp laagdrempelig. Het is wel belangrijk om door de bomen het bos te zien omdat er veel aanbod is. De afweging van welke instantie, en de keuze die daaruit vloeit is alvast de eerste stap naar de oplossing van het juridische geschil.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden