Wie zijn of waren de ergste seriemoordenaars ter wereld

Inleiding

De bovenstaande titel zou je ervan kunnen weerhouden dit artikel te lezen. De dood is dan ook niet één van de leukste onderwerpen om je mee bezig te houden. In dit artikel gaat het over het doden van mensen, wellicht nog bizarder. Toch kan onderstaande informatie op een bepaalde manier interessant zijn. Want wat zet deze personen ertoe om tientallen mensen het leven te ontnemen?

Noot: het artikel bevat details over de gepleegde moorden en is dus wellicht niet voor iedereen geschikt om te lezen.

Wat is een seriemoordenaar

Een seriemoordenaar is een persoon die in een relatief gezien korte tijd een aantal moorden pleegt. Er moet wel sprake zijn van een tussentijd tussen de moorden, zodat er van verschillende misdrijven gesproken kan worden. Wanneer er geen tussentijd is, zoals de moorden gepleegd door Anders Breivik in Noorwegen in 2011, heet de persoon een spreekiller.

Meestal zijn twee moorden al ‘’genoeg’’ om een persoon een seriemoordenaar te kunnen noemen. In 2005 gaf de Amerikaanse inlichtingendienst de FBI aan een extra kenmerk aan het begrip toe te voegen. Volgens de FBI moeten de gepleegde moorden niet aan elkaar gerelateerd zijn. Wanneer ze wel gerelateerd zijn en er ook sprake is van tussentijd tussen verschillende moorden, wordt gesproken van massamoorden, gepleegd door een zogenaamde massamoordenaar.

Een spreekiller is dus een persoon die heel snel achter elkaar lukraak mensen vermoordt. Er wordt dan gesproken van één misdrijf. Een massamoordenaar pleegt over een langere tijd meerdere moorden. Deze moorden zijn aan elkaar gerelateerd. Een seriemoordenaar onderscheidt zich van de andere twee soorten moordenaars doordat de moorden niet aan elkaar gerelateerd zijn én er sprake is van tussentijd tussen de moorden. Een seriemoordenaar bevat dus zowel kenmerken van een spreekiller als een massamoordenaar.

Personen met de meeste moorden op hun naam

10. Dr. Jack Kevorkian – 130 doden

De Amerikaanse patholoog-anatoom Jack Kevorkian gaf eind jaren ’90 aan dat hij ruim 100 mensen had geholpen bij zelfdoding, ofwel euthanasie. Hij zei dit tijdens een live interview met de televisiezender CBS. In Amerika is euthanasie, in tegenstelling tot Nederland, nog een strafbaar feit. Aangezien er maar één doding bewezen kon worden, er was een video-opname gemaakt, werd hij ook maar voor een moord veroordeeld. Dit gebeurde in 1998. In 2007 kwam hij weer vrij. Hij gaf daarna nog steeds aan dat hij een voorstander was van euthanasie. In 2011 stierf hij op 83-jarige leeftijd aan een embolie.

Kevorkian stond in de Verenigde Staten beter bekend als Dr. Death.

9. Hermann Webster Mudgett – ruim 150 doden

Ook op de negende plaats van de meest ‘’productieve’’ seriemoordenaars staat een Amerikaan. Deze man, beter bekend als Dr. Henry Howard Holmes, leefde aan het einde van de 19e eeuw. Hij zou één van de eerste bekende Amerikaanse seriemoordenaars zijn geweest.

In zijn korte leven (1860 – 1896) zou hij meer dan 150 vrouwen naar zijn huis in Chicago gelokt hebben. Dit huis gebruikte hij ook als hotel, vandaar dat het voor hem geen groot probleem was om vrouwen te vinden. Verschillende ruimtes in dit hotel waren ingericht als martelkamers. Hij doodde hier zijn slachtoffers, ontleedde ze en uiteindelijk verbrandde hij de lichamen of legde hij ze in een bad met zuur om het bewijsmateriaal te vernietigen. Er konden hierdoor toen ter tijd maar 4 moorden bewezen worden. Hij is uiteindelijk opgehangen.

8. Luis Alfredo Garavito – 189 doden

Deze Colombiaan bekende in 1999 dat hij bijna 200 mensen heeft vermoord. Garavito haalde zijn slachtoffers van de straat. Hij benaderde voornamelijk arme jonge jongens die daar rondzwierven. Hij bood ze cadeautjes of wat geld aan om hun vertrouwen te winnen. Daarna ging hij met hen op pad. Wanneer de jongetjes moe werden, verkrachtte hij ze waarna hij ze vermoordde. Dit deed hij vaak door hun keel door te snijden. Daarna verminkte hij de lichamen en begroef ze.

Luis zou, wanneer alle straffen bij elkaar opgeteld worden, 835 jaar in de gevangenis moeten zitten. Volgens de wet kon hij echter slecht 30 jaar gevangenisstraf krijgen. Omdat hij meewerkte met het proces en aangaf waar hij de lichamen had begraven, werd daar nog eens acht jaar vanaf getrokken. In 2021 zal hij dus weer vrijkomen.

7. Hu Wanlin – 196 doden

Eén van de twee Aziaten op deze lijst is de Chinese Hu Wanlin. Hij gaf zich uit voor een professionele beoefenaar van de Chinese geneeskunde. Tijdens zijn behandelingen werkte hij met kruiden. Verschillende van deze kruiden bevatten een hoog gehalte natriumsulfaat. Grote hoeveelheden van deze stof zijn giftig voor de mens.

In 1999, op 50-jarige leeftijd, werd hij opgepakt en veroordeeld tot een gevangenis van vijftien jaar, ontneming van stemrecht voor een periode van vijf jaar en tot het betalen van een boete van 150.000 yen (zo’n 1600 euro) aan de nabestaanden.

6. Gilles de Rais – tot 200 doden

Hij verkrachtte namelijk zijn slachtoffers en deed met ze aan sodomie. Dit is een historische term die werd gebruikt voor seksuele handelingen die toen als onnatuurlijk gezien werden, zoals seks met dieren en, wat hier bedoeld wordt, anale penetratie. Net als Garavito deed ook hij zijn best om het bewijsmateriaal te vernietigen. Samen met een handlanger verbrandde hij de kleding van zijn slachtoffertjes. De baron van Rais, een stadje in Frankrijk, was in de periode van 1401 – 1440 Gilles de Laval (Gilles de Rais betekent ‘’Gilles uit Rais). Hij lokte naar schatting 60 tot 200 kinderen naar zijn enorme landhuis waar hij ze offerde tijdens zwarte magierituelen.

5. Henry Lee Lucas – 200 doden

Henry Lee Lucas, geboren in de Amerikaanse staat Virginia in 1936, pleegde zijn eerste moord al op de zeer jonge leeftijd van 15 jaar. Hij wurgde een meisje nadat hij was afgewezen door haar. In 1960 vermoordde hij zijn moeder, waarschijnlijk omdat zij het niet eens was met zijn verloving. Hij werd opgepakt en veroordeeld voor deze moord en werd in 1975 weer vrijgelaten.

Pas na zijn vrijlating uit de gevangenis begon hij met moorden op grote schaal. Hij ontmoette toen ook Ottis Toole. Hij zou hem met vele moorden gaan helpen. Officiële bronnen schatten dat hij in zijn leven 350 moorden heeft gepleegd. Een rechercheur die bij het onderzoek naar hem betrokken was, zegt echter dat dit aantal zelfs op 3000 moorden kan liggen. In 2001 stierf hij aan hartfalen.

4. Dr. Harold Shipman – 215 doden

Shipman is de ergste Britse seriemoordenaar aller tijden. Deze huisarts uit het dorpje Hyde zou in de periode 1975 – 1988 minstens 215 mensen vermoord hebben. Dit deed hij door zijn slachtoffers te injecteren met zeer grote hoeveelheden van de stoffen morfine en heroïne.

In 1998 vermoedde de dochter van zijn laatste slachtoffer dat Shipman haar ouder had vermoord. In januari 2000 werd hij uiteindelijk veroordeeld. 15 moorden waren bewezen. Hiervoor kreeg hij meerdere malen een levenslange gevangenisstraf opgelegd. In 2004 heeft hij zichzelf één dag voor zijn 58ste verjaardag opgehangen.

3. Pedro Alonso López – 300 doden

De Colombiaanse López is één van de weinige seriemoordenaars uit deze lijst die nog in leven én voortvluchtig is.

Geschat wordt dat hij ruim 300 jonge meisjes heeft gedood. Dit zou hij hebben gedaan wegens een grote haat jegens vrouwen. Deze haat is ontstaan doordat hij in zijn jeugd door zijn moeder mishandeld en verwaarloosd is. Zijn moeder was een prostituee. Hij werd door zijn moeder op straat gezet toen hij acht was. Hij werd de jaren daarna onder andere door een pedofiel verkracht en van school gestuurd. Voor het stelen van auto’s en inbraken belandde hij op zijn 18e in de gevangenis. Daar werd hij nogmaals verkracht, nu door medegevangenen.

Door al deze gebeurtenissen werd hij paranoïde. Nadat hij uit de gevangenis werd vrijgelaten, begon hij met moorden. Zo vermoordde hij drie van de vier gevangenen die hem eerder verkracht hadden. Waar López zich nu bevindt, is onbekend. De kans is aanwezig dat hij niet meer in leven is.

2. Gravin Erszébet (Elisabeth) Báthory – tot 650 doden

De enige vrouw op deze lijst komt uit Hongarije. Báthory leefde van 1560 tot 1614. In Oost-Europa staat ze bekend als Gravin Dracula, verwijzend naar de manier waarop ze haar slachtoffers ombracht. Ze martelde haar slachtoffers, alleen jonge vrouwen, en dronk daarna hun bloed op: net als Dracula. Ze geloofde dat ze hierdoor de eeuwige jeugd zou houden.

Ze vermoordde aanvankelijk armere meisjes. Meerdere mensen zouden weten van haar moorden, maar niet ingrijpen omdat de slachtoffers voor hen geen waarde hadden. Toen ze ook meisjes van adel ging vermoordden, werd ze pas opgepakt. Ze werd in de gevangenis gezet, waar ze na vier jaar stierf.

1. Thug Behram – 931 doden

De persoon die absoluut de meeste doden op zijn geweten heeft is de Indiaase Thug Behram. Tussen 1790 en 1830 heeft hij bijna 1000 mensen eigenhandig gedood. Hij was de leider van de Thugee-sekte. Aanvankelijk werd dus gedacht dat de moorden religieus waren. Later bleek dat het allemaal roofmoorden waren en er dus om geld en andere kostbaarheden ging.

In 1840 werd hij opgehangen, nadat hij een tijdje informant was voor de Britten in Brits-Indië, en kwam er een einde aan veertig jaren van gruweldaden.

Conclusie

Een seriemoordenaar is een persoon die moorden pleegt verspreid over een langere tijd. Deze moorden zijn niet aan elkaar gerelateerd, anders wordt gesproken van een massamoordenaar.

Alle seriemoordenaars in deze lijst hebben meer dan 100 mensen gedood. Op de eerste plek staat de Indiaase Thug Behram. Hij zou in veertig jaar tijd 931 mensen hebben vermoord.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Ladislav

Reacties (3)

Reageer
Prank reageerde 7 jaar geleden
06 Jul 16:25
@fikkiesteken Bedankt, slordig van me! Heb het aangepast
Fikkiesteken reageerde 7 jaar geleden
03 Jul 23:29
Bij hu wanlin staat dat hij de enige aziaat in dit lijst is.. maar thug behram is uit india.. india is een aziatisch continent.. dus hij is een aziaat. En veel is fictional of gebaseerd op verklaringen.. rare lijst vind ik dit!
Jules Vismale reageerde 9 jaar geleden
15 Feb 23:53
De seriemoordenaars in dit artikel zijn minder bekend dan bijvoorbeeld de Franse seriemoordenaar Henri-Désiré Landru (1869-1922), die ook wel bekend stond als de fictieve Blauwbaard uit een sprookje. Net als Blauwbaard ging Landru relaties aan met allerlei rijke vrouwen om hen later te vermoorden met het doel zo hun fortuin buit te maken al wordt deze reden niet in het desbetreffende sprookje vermeld. Blauwbaard werd echter door de twee broers van zijn zevende vrouw gedood en Landru werd op 22 februari 1922 in Versailles onthoofd onder de guillotine! Sarcastisch genoeg werd 17 jaar later op dezelfde plek de Duitse seriemoordenaar Eugen Weidmann (1908-1939) eveneens onder de guillotine terechtgesteld al had hij veel minder slachtoffers gemaakt.