Vinyl is hot

Inleiding

De zwarte schijfjes, 45toeren, de plaatjes, 7 inch singles, baklieten platen, en niet vergeten de LP's. Voor vele zijn deze woorden een herinnering aan hun jeugd.

Echter de jeugd van tegenwoordig groeit op met mp3 en het downloaden van muziek. Weten zij wel wat een singeltje is? En dan heb ik het niet over een cd single, maar een single van vinyl, waar de kraak te horen is wanneer de naald van je platenspeler het oppervlak hiervan raakt?!

Vroeger

Generaties lang vermaakte zich avonden lang met muziek uit de platenspeler of van de grammofoon. De tijd van Elvis, de rock'n'roll, maar ook van the Beatles, the Rolling stones, en de Bee Gees. Deze namen zullen iedereen bekend in de oren klinken. Zij zullen nooit vergeten worden. Maar vergeten wij dan ook niet hoe wij hun muziek beluisterden?

Op elke rommelmarkt zie je ze staan, een volle krat Lp's en enkele singeltjes, die voor een prikkie te koop aan geboden worden. Want tja,wie heeft er tegenwoordig nog een werkende platenspeler? Het vinyl ligt ergens in een hoek onder het stof op onze zolders. Wij kijken er niet meer naar om, het heeft voor ons geen waarde meer. Het zal je verbazen maar steeds meer mensen verlangen terug naar de tijd van de 'tastbare' muziek. Het uit de hoes pakken, de single op de platenspeler plaatsen de naald op de groef zetten en genieten.

Ondanks dat sommige schijfjes gemaakt zijn in de jaren 50/60 spelen deze nog prima af. Een klein krasje mag de pret niet drukken. Dit kun je van een cd niet zeggen. Eind jaren 80 zijn er nog vele singles geproduceerd. De cd heeft destijd het vinyl aan de kant geduwd. En nu dreigt de cd ook te gaan verdwijnen. Maar het vinyl lijkt terug te slaan.

Webwinkels

De vinylwebwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond. Vele denken hiermee een gat in de markt gevonden te hebben. Marktplaats heeft zelfs een vinyl-categorie. Dagelijks worden er partijen vinyl te koop aangeboden. Bol.com verkoopt sinds kort ook vinylsingles, zowel nieuw, als tweedehands. Vele artiesten brengen hun nieuwe single niet alleen uit op cd, maar ook op vinyl. Ook Dj's draaien vaak met old-school-platen.

Onze kinderen zullen het vinyl hopelijk ook weer gaan waarderen. Niks downloaden, maar 'tastbare' muziek. Voor de echte piraten die nog draaien met hun geheime zenders is vinyl het mooiste wat er is. Tegenwoordig kun je ubs/platenspelers kopen. Deze kun je aansluiten op je pc om bijvoorbeeld je oude platen te digitaliseren of om via internetradio men te maken met je plaatjes.

Ja vinyl is weer helemaal hot. Ga eens op zolder zoeken naar de oude platenspeler. Poets deze maar lekker op. Ga op zoek naar je allereerste singeltje, haal herinneringen boven, maar vooral... geniet ervan!

Meer informatie

Oh en mocht je geen singles of LP's meer hebben, of wil je je collectie weer aanvullen? Op internet zijn verschillende webwinkels te vinden die de vinylsingles van vroeger in goede staat verkopen. Kijk eens op:

  • http://www.vinylhuisje.nl