Woordenboek-T9 gebruiken bij smsen

Inleiding

Een tijd geleden kwam ik erachter dat mijn moeder weinig begreep van het begrip 'smsen volgens een woordenboek'. Dan werd ze weer boos omdat er een woord uitkwam dat helemaal niet bestond, en als ik dan keek hoe ze iets typte, bleek dat ze helemaal niet wist hoe het werkt. Persoonlijk ben ik erg voor het smsen via woordenboek, want het gaat een stuk sneller, dus het is zeker aan te raden dit stukje te lezen als u er nog moeite mee heeft!

Gewoon smsen

Op iedere mobiele telefoon zitten de cijfers 1 tot en met 9, en onder ieder cijfer staan 3 of 4 getallen van het alfabet:

Wanneer men gewoon smst, klikt men het cijfer waaronder de juiste letter staat aan. Maar vaak is één keer klikken niet genoeg, want zoals u in bovenstaand voorbeeld kunt zien, staat onder de 3, de 'e' als tweede! Dus moet men twee keer drukken, om een 'e' te typen in het sms-schermpje. Bijkomend nadeel is ook nog, dat als men bijvoorbeeld twee keer een 'e' wil typen (iets dat vaak voorkomt), men tussendoor moet wachten tot de andere 'e' er staat, want als u te snel door zou klikken komt er een 'f' te staan. De 'f' staat namelijk op de derde plek onder de 3

Dit gaat eigenlijk met heel het smsen zo, en het gaat een stuk langzamer dan het smsen met een woordenboek, wat ik zometeen ga uitleggen.

Smsen via een woordenboek

Op, voor zover ik weet, iedere mobiel kan men een zogenaamd woordenboek instellen. Het is voor mij onmogelijk om voor alle mobiels die er zijn, uit te leggen hoe dat precies in zijn werk gaat. Over het algemeen lukt het om dit via 'opties' bij het smsen, in te stellen. In uw mobiel heet de optie woordenboek T9

Heeft u dit ingesteld, is het eigenlijk heel simpel. Zoals het woord al zegt, gebruikt uw mobiel nu een ingebouwd woordenboek. Stel, ik u wil het woord 'morgen' intypen. Bij het woordenboek, hoeft u dan alleen het cijfer in te typen, waaronder de eerste letter staat. En vervolgens het cijfer, waaronder de tweede letter staat. Als u uiteindelijk al deze zes cijfers heeft ingetypt, vormt het woordenboek automatisch het woord morgen!

Problemen waarop u kunt stuiten

Het smsen met een woordenboek kan aan het begin ook nog weleens lastig zijn, dat zal ik eerlijk toegeven, maar geef het niet te snel op, want als u er eenmaal aan gewend bent, smst u minstens dubbel zo snel.

Allereerst kent het woordenboek aan het begin niet alle woorden die u wilt typen. Immers, u wil vast ook weleens een naam typen, of een soort spreektaal. Als u deze woorden vaker gebruikt, kunnen ze in het woordenboek worden opgenomen. Vaak krijgt u linksonderin uw schermpje 'woord toevoegen', waarna u even in een ander schermpje komt, en u via het normale typen het juiste woord kunt intypen. De volgende keer kent uw mobiel het betreffende woord wél, dus bent u daar vanaf!

Sommige samentrekkingen kent een mobiel ook niet. Neem bijvoorbeeld: 'schommelstoel'. Tot schommel doet mijn mobiel het wel, maar als ik verder typ krijg ik: 'schommelsvolf' Dat was niet de bedoeling! Uiteraard kunt u ook hierbij het woord toevoegen aan uw woordenboek, maar het kan ook nog op een andere manier. Als u schommel getypt heeft, kunt u even één keer klikken op het pijltje naar rechts. U zult zien dat er dan geen ruimte ontstaat tussen schommel en het volgende woord! Vervolgens kunt u stoel typen, waardoor alsnog het woord 'schommelstoel', ontstaat!

Dan kunt u ook nog stuiten op het probleem van cijfercombinaties die meerdere woorden op kunnen leveren. De cijfercombinatie 9 - 4 - 5 bijvoorbeeld: Wij - zij - wil - wik!

Als eerste verschijnt 'wij' op uw schermpje. De ene keer zult u wel tevreden zijn omdat u 'wij' inderdaad wilde typen, de andere keer moet u toch echt 'zij' hebben. Dit is in principe heel makkelijk op te lossen, als u het pijltje naar beneden één keer aanklikt, verschijnt de volgende optie, in dit geval dus 'zij'. Dit is ook het geval bij komma's, punten, vraagtekens en uitroeptekens! Als u met het knopje een punt krijgt, en u klikt op het pijltje naar beneden, verschijnt er een komma, een vraagteken enz. (u stopt gewoon met klikken wanneer in beeld komt wat u wilde hebben)

Getallen typen als het woordenboek aanstaat

Het typen van getallen als uw woordenboek aanstaat, vereist geen lange uitleg. Het enige dat u hoeft te weten, is dat u het betreffende cijfer gedurende een langere periode dan normaal ingedrukt moet houden, waarna het cijfer ontstaat! (u kunt voor veel cijfers ook overschakelijk op 'cijfers', want evenals gewoon typen en via een woordenboek typen, bestaat dat ook)

Ik hoop dat u iets geleerd heeft van deze uitleg, voor eventuele vragen, of dingen die u nog onduidelijk vindt, mag u altijd een berichtje sturen! Of als u niet uit de instellingen uit uw mobiel komt, wil ik daar uiteraard altijd even naar kijken! (let wel: de gemiddelde jongen, of het gemiddelde meisje weten hier vaak ook uitstekend raad mee!)

Maepu

Seniorenweb


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden