Hoe beveilig ik mijn computer met de juiste software

Inleiding

Wanneer u een (groot)gebruiker van het Internet bent en documenten op uw computer heeft staan die u liever niet met de gehele wereld deelt – bijvoorbeeld uw financiën, maar ook foto’s van het hele gezin of persoonlijke brieven – is het belangrijk een goed beveiligde pc te hebben. Dit artikel kan u op de goede weg helpen. Er is een groot aantal soorten programma’s is dat helpt uw pc beter te beveiligen. In dit artikel zullen bekende programma's beschreven worden.


Basisvormen beveiliging

Een personal firewall zorgt ervoor dat mensen van buitenaf veel meer moeite hebben met het ongewenst binnendringen van uw netwerk, hetgeen vanzelfsprekend leidt tot een verhoogde beveiliging.


Een anti-virus programma zorgt ervoor dat er geen besmette documenten op uw computer blijven staan en wanneer ze wèl op uw computer staan kan deze ze verwijderen zodat de pc weer schoon is.


Anti-spyware programma’s zorgen er voor dat er geen programma’s op uw computer terecht komen die externen informatie doorsturen over uw computergebruik. Wederom geldt, wanneer er spyware op uw pc staat verwijdert de anti-spyware software deze programma’s zonder veel moeite.


De benodigde software

Firewalls


Windows xp heeft standaard een adequate windows firewall ingebouwd. Deze valt gemakkelijk aan te passen. U gaat bijvoorbeeld naar de eigenschappen van de internetverbinding (Configuratiescherm > Internetverbindingen > rechtermuisknop internetverbinding – bijv. LAN-verbinding -, eigenschappen > geavanceerd > instellingen (van de windows firewall). Deze kunt u inschakelen en vervolgens zal, telkens wanneer u een nieuwe onbekende applicatie start die verbinding zoekt met het internet, de windows firewall een vraag stellen of u doelbewust op deze applicatie gestart heeft en of u deze verbinding (permanent) wilt toestaan.

Indien u om wat voor redenen dan ook een andere firewall wilt gebruiken - ik vind de windows firewall niet altijd even fijn werken met het toekennen van uitzonderingen die wèl toegelaten moeten worden door de firewall - kunt u bijvoorbeeld gratis ZoneAlarm van Zonelabs installeren. Deze werkt ongeveer hetzelfde als de windows firewall, wanneer actief zal er een pop-up komen met de vraag of u door wilt gaan met het zoeken van verbinding wanneer u een applicatie start.


Anti-virus en anti spyware


Er zijn talloze anti-virus programma’s met talloze voor- en nadelen. Ze werken allemaal ongeveer hetzelfde, de één wat overzichtelijker dan de ander. Belangrijk is ervoor te zorgen dat de software die u gebruikt up-to-date is. Sommige programma’s doen dit automatisch, bij andere moet u op “Search for updates” klikken. Wanneer het programma up-to-date is kunt u een virusscan doen. De virusscanner doorloopt uw gehele computer en zoekt naar besmette documenten, zodat u die kunt verwijderen. De virusscan dient u met enige regelmaat te herhalen, één keer per week zal voldoende blijken.

Norton Internet Security. Een compleet pakket inclusief firewall, anti-spyware en meer. NIS vergt vrij veel van de pc en deze zal dan ook een stuk trager worden met het opstarten en tijdens de virusscan. Dit pakket valt te bestellen via de website van Norton.

AVG is een gratis softwarepakket dat begon als anti-virus software maar tegenwoordig veel meer aanbiedt, waaronder ook anti-vrus en spyware. Het feit dat AVG freeware is en er dus niet voor betaald hoeft te worden maakt het bijzonder aantrekkelijk. Echter AVG heeft ook nadelen: het updaten van het programma (om ervoor te zorgen dat vernieuwde virussen ook herkend worden) kan er nog wel eens voor zorgen dat het hele programma niet meer goed functioneert, wat bijzonder frustrerend is aangezien software gewoon moet werken.

Avast! antivirus is wederom een compleet pakket. Dit programma heeft een goede reputatie en is eenvoudig te gebruiken. Avast! houdt zichzelf automatisch bij het opstarten van de computer up-to-date zonder dat er merkbare snelheid wordt ingeleverd. Helaas is avast! geen freeware.


Tips

  • Indien u twijfelt welk product u wilt gebruiken en de mening wilt weten van een groot aantal mensen, raadpleeg forums.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden