Hoe kies je mobiel internet anno 2014

Inleiding

Mobiel internet is typisch zo'n dienst die telkens weer anders is. Sommigen snappen dan ook helemaal niks meer van de wirwar aan termen zoals WiFi, UMTS, 3g, 4g, sim-only, iPads en dataverbruik. Dat is ook niet zo vreemd want in de telecomwereld gaat zo veel geld om dat de omschrijvingen bewust vaag worden gemaakt. In dit artikel een inzicht in de wereld van sim-only internet en hoe je de voordeligste keuzes maakt. 

De volgende tips helpen je op weg

Bereken de echte prijs

Je kent deze aanbiedingen wel: "Nu: twintig euro abonnementskosten en een gratis (of goedkopere) laptop!". Maar deze aanbiedingen zijn vaak niet zo aantrekkelijk als ze lijken. Het eerste probleem is dat de echte prijs per maand vaak veel hoger ligt doordat veel kosten niet inbegrepen zijn. Het tweede probleem is dat telecomaanbieders vaak dure electronica zoals pads goedkoop inkopen. Hoe dan ook; de aanbieding lijkt veel beter dan dat deze in werkelijkheid is. 

De eerste stap bij deze berekening is het inschatten van je verbruik. Dit kun je doen door te bekijken hoeveel je je internet wil gaan gebruiken. Voor de gemiddelde gebruiker die een iPad gebruikt en af&toe een korte YouTube video kijkt, is het gebruik maximaal 1GB. Ben je van plan iedere dag een half uur video te kijken en een half uur muziek te streamen? Reken dan in totaal op 2 -3GB. Hou er altijd rekening mee dat video verreweg het meeste data verbruikt en daarna het streamen van muziek op hoge kwaliteit. Soms kun je voor het kijken van een tv-serie al 200MB verbruiken!

Met andere woorden: als je enkele keren per week video kijkt dan ben je zo door je bundel heen. T-Mobile vroeg vroeger maar liefst 1 euro per MB, totdat de EU daar een verbod voor oplegde. Digits publiceerde een handig artikel dat uitlegt hoeveel data je nou net nodig hebt wanneer je mobiel surft. Maak geen gebruik van de tools van aanbieders van mobiele telefonie, deze geven vaak een hele lage inschatting omdat ze juist hun winst halen uit de data die je verbruikt boven je bundel. De voordeligste keuze maak je dus als je precies koopt wat je verbruikt. 

Als data buiten de bundel zo winstgevend is, waarom dan 10GB+ pakketten nemen?

In de vorige alinea hebben we gezien dat te weinig data tot hoge kosten kan leiden. Maar waarom stunten sommige aanbieders dan met megapakketten van 10GB of meer? De redenen daarvan zijn enerzijds dat netwerken bij de start overcapaciteit hebben, een goedkope en snelle manier om deze capaciteit te vullen (en nieuwe klanten aan te trekken) is het stunten met veel data. In 2014 en daarna wordt verwacht dat het datagebruik verder oploopt.

Daarnaast heeft het ook een psychogisch effect, als je immers je notebook onderweg of je iPad net zo gebruikt als je laptop op WiFi thuis dan loopt het dataverbruik snel op. Al snel lijkt het mobiele netwerk voordeliger dan je thuisnetwerk. Bereken dus of je thuisnetwerk nog steeds voordelig is en of die extra kosten (20-30euro per maand) het waard zijn. Of kan die ene video of die muziek ook wachten totdat je thuis bent? Neem alleen een groot pakket als je het echt nodig hebt.

Let op; van 3G naar 4G in 2014 is niet alleen maar voordelig

Een recente ontwikkeling wanneer het aankomt op mobiel internet is de komst van het 4G-netwerk. Van een 3G-netwerk heb je waarschijnlijk al wel eens gehoord en dat is het netwerk dat vandaag de dag het meest gebruikt wordt voor mobiel internet. Veel providers werken echter aan een nieuwe generatie voor mobiel internet die sneller en betrouwbaarder is. Het nadeel van 4G is dat juist door de snelheid het verbruik van meer data sneller gebeurt dan met een langzamer netwerk. Meer informatie over mobiel internetten en 4G in 2014. Let er op dat je verbruik snel omhoog gaat door deze nieuwe ervaring. 

 

Kortom: bereken alles en vertrouw de aanbiedingen niet

Het berekenen van je dataverbruik en daar precies het juiste abonnement bij nemen kost waarschijnlijk wel een paar uur. Maar als je dat eenmaal gedaan hebt, kun je daarna jaarlijks heel veel geld besparen. Sommige aanbiedingen zijn erg goed, als ze te mooi om waar te zijn lijken dan zijn ze dat vaak ook. Onderzoek dus altijd de bijkomende kosten en bereken nauwkeurig wat je gaat verbruiken, hou in dat geval ook rekening met het snellere 4G en je veranderende gedrag. 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden