Wat maakt 4G internet anders

4G is de term voor de vierde generatie mobiel internet en anno 2016 niet meer uit ons leven weg te denken. Althans, voor de mensen die de telefoons hebben die het ondersteunen. Op dit moment maakt nog maar 20% van de consumenten er nog maar gebruik. Voor hen is 4G een life changer geworden. En een technologie waarmee je belbundel maar zo voor de horizon verdampt. Want 4G is zoveel sneller dan 3G. Je belbundel is er doorheen zonder dat je er erg hebt. Vandaar dat er nu ook mobiele providers komen met onbeperkt internet.

Wat is 4G

4e generatie dus. 3G was al snel. Toch hebben ze het weer sneller gekregen. Wat is er met 4G gebeurd? Om dat te begrijpen moet je de natuurkunde in. Wikipedia staat vol met termen, afkortingen en symbolen die 4G omschrijven. Om niet al teveel in detail te treden gaat het om een verbetering in het gebruik van radio golven en door bandbreedtes beter te benutten. Door combinaties te maken van bandbreedtes zijn vele hogere snelheden mogelijk.

Helaas gaan die ook gepaard met meer radiogolven en straling. Logisch, want meer informatie kan tegelijkertijd worden verstuurd. Gunstig, want wie wil er nu minuten wachten op een video of kijken naar slechte kwaliteit?

Nieuwe mogelijkheden

Meer snelheid betekent meer mogelijkheden voor apps met een hoog dataverbruik. De bekendste zijn VOIP en videobellen. Maar ook nieuwe streamingdiensten hebben baat bij de hogere internetsnelheden. Wie maakt er in 2016 nog geen gebruik van Spotify of Netflix.

VOIP

Voip staat voor voice over IP. Het biedt consumenten de mogelijkheid om via een internet verbinding telefonische contact te leggen. De bekendste software hiervoor is Skype. In het verleden werd Skype vooral gebruikt om via een Windows computers naar elkaar te bellen. Met de verhoogde mobiele internetsnelheden is Skypen ook beschikbaar geworden voor de telefoon. Handig voor wie wil besparen op zijn of haar telefoonrekening. Let wel, dit wordt gecompenseerd met de kosten voor het overschrijven van je databundel.

Videobellen

4G is zo snel dat het tegelijkertijd naast VOIP ook beeld kan versturen. Hiermee is dus een live video verbinding mogelijk vanaf je telefoon. Leuk voor als je vanaf een speciale locatie beelden wilt versturen naar het thuisfront. Of als je simpelweg geen zin hebt om je vast computer of te starten. Voor wie wil gaan video bellen heeft verschillende tools tot zijn beschikking. De bekendste zijn Skype en Facetime. Facetime is van Apple en alleen geschikt voor Apple producten zoals de Macbooks.

Video on demand

Met video on demand worden services als Netflix bedoeld. Met een paar clicks op je mobiel of tablet heb je toegang tot een gigantisch aanbod van films, documentaires en series. De populariteit van series is met video on demand ook enorm toegekomen. Een dagjes op de bank hangen en een volledige serie kijken. Wie heeft dit nog niet iemand horen zeggen. 

Nieuwe toestellen, nieuwe abonnementen

Wie gebruik wil gaan maken van 4G heeft een toestel nodig dat 4G ondersteunt. Voornamelijk de nieuwe high end modellen ondersteunen 4G. Oudere toestellen moeten het nog met 3G doen. 

Omdat 4G zo snel is, heeft dit ook impact op de requirements van de toestellen. Snel internet is leuk, maar je hebt er weinig aan als het toestel te traag is om de data te verwerken. De Apple 5 serie en de Galaxy S5 lopen voorop met de ondersteuning. Deze telefoons bieden ook de beste software om gebruik te maken van 4G. Dit in toestelling tot de goedkopere budget toestellen die minder geld hebben geinvesteerd in de optimalisatie van de software.

In Nederland was Vodafone de eerste die toegang heeft gekregen tot 4G. Hierop is middels een veiling geboden (en voor vele miljarden geinvesteerd). Uiteraard zijn het de klanten die uiteindelijk hiervoor de rekening betalen, maar gezien de populariteit van mobiele telefonie anno 2016, doen ze dat maar al te graag. 

Bij nieuwe snelheden horen natuurlijk ook nieuwe databundels. Wanneer je met 10 MB per seconde kan downloaden, kan je je voorstellen dat je bundel van 1G maar zo leeg is. In 100 seconden is het gebeurd. Belangrijk is dat je je bundel dus goed in de gaten houdt. Of een onbeperkte data abonnement. Dan hoef je hier niet meer naar om te kijken.

Conclusie

Nog sneller internet. Wie had gedacht dat dat nog uit zou maken. Met 4G blijkt dat toch het geval te zijn. Mensen kijken films in de trein, luisteren muziek in het park en praten met het thuisfront via een videoverbinding. Het dagelijks leven is volledige veranderd met deze nieuwe technologie. Verveling is niet meer mogelijk. De toegang tot vermaak is niet meer locatie gebonden.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden