Hoe weet je welke inktcartridges je printer nodig heeft

Inleiding

De meeste mensen hebben thuis een inkjetprinter staan waarmee ze documenten en bestanden af kunnen drukken. Iedere inkjetprinter bevat cartridges ofwel patronen. Dit is een klein doosje dat vloeibare inkt bevat en die inkt tijdens het printen op het papier spuit. Het probleem waar sommige mensen nog wel eens tegenaan willen lopen is dat ze niet goed weten welke inktpatronen ze nou precies voor hun printer moeten kopen. Logisch, want er zijn tientallen verschillende cartridges op de markt! Maar hoe kun je dan te weten komen welke cartridges je voor je printer moet kopen?

Verschillende soorten cartridges

Waarom zijn er eigenlijk zoveel verschillende soorten cartridges op de markt, als dat het kopen ervan zo ingewikkeld maakt? Dat komt doordat er ook tientallen verschillende soorten printers zijn. Fabrikanten willen hun producten constant vernieuwen. Er komen steeds weer nieuwe printers en deze zijn steeds op een net andere manier gebouwd. Hierdoor past er vaak maar één soort cartridge in een printer. Iets wat alle cartridges in overeenkomst hebben, is dat ze allemaal een chip of elektrische contacten bevatten. Hiermee wordt contact gemaakt met de printer en de computer, zodat de cartridge weet welke inkt het op het papier moet spuiten. Het produceren van inktpatronen is erg duur. 1 liter inkt voor in de patronen kost al gauw 1000 euro. Hierdoor liggen de prijzen van cartridges zo hoog. Een goedkopere manier van afdrukken kan worden bereikt door het gebruik van inkttanks. Dit zijn een soort plastic bakken waar inkt in zit. Met behulp van buisjes wordt de inkt naar de printer toegeleidt. Deze manier is goedkoper doordat de tanks alleen maar hoeven worden bijgevuld. Er zijn niet iedere keer nieuwe tanks nodig. Over het algemeen wordt echter wel de afdrukkwaliteit slechter.

Het wereldbedrijf Hewlett-Packard, beter bekend als HP, fabriceert voornamelijk twee soorten cartridges: één met zwarte inkt en één met een kleurenpatroon. Er gaan dus twee inktpatronen in een doorsnee HP-printer. Andere fabrikanten zoals Epson en Canon verkopen meer soorten inktcartridges. Naast het gewone zwarte patroon verkopen ze meerdere kleureninktpatronen. Bijvoorbeeld een groen-inktpatroon of een blauw-inktpatroon. Door het gebruik van meerdere kleurencartridges wordt de kwaliteit van datgene wat je wilt printen beter. Eén kleurencartridge volstaat echter ook al vaak bij de ‘’gewone’’ consument.

Hoe weet je welke cartridge je nodig hebt?

Eerst moet je te weten komen van welk merk je een printer thuis hebt staan. Dit is over het algemeen geen moeilijke opgave. De meeste fabrikanten zetten hun merknaam groot bovenop of op de voorkant van de printer. Nu je weet van welk merk je een cartridge nodig hebt, kun je uit gaan zoeken welke specifieke cartridge je voor je printer moet kopen. Iedere soort inktpatroon heeft een andere naam. HP geeft aan ieder patroon een bepaald cijfer (bijvoorbeeld 300 of 364) terwijl Epson vaak een letter én cijfer aan een inktpatroon geeft, bijvoorbeeld T1281. 

Nu moet je dus uitzoeken welke code jouw cartridge moet hebben. Deze code wordt vaak vermeld in de gebruiksaanwijzing van de printer of op een kaartje/foldertje dat bij de printer is geleverd. Als er al cartridges in je printer zitten kun je ook kijken op de stickers die hier vaak op zijn geplakt. Ook hier kan de code op vermeld staan. Bedenk wel dat er ook nog een verschil kan zijn in de codes van zwarte inkt en kleureninkt. Let dus ook daar goed op.

Zoek het type printer uit:

  • Kijk op de buitenkant of onderkant naar het type
  • Lees de gebruiksaanwijzing
  • Kijk op de doos
  • Vraag een verkoper van printers en cartridges om hulp

Zoek het cartridgetype uit:

  • Google naar informatie door als zoekterm jouw printertype in te voeren
  • Zoek op de website van de fabrikant of naar informatie
  • Lees de stickers die op eerdere cartridges zijn geplakt. Ook hier staat het type op vermeld
  • Bezoek webshops die printerinkt verkopen. Zij geven vaak aan welke cartridge bij welke printer hoort
  • Vraag een verkoper van printers en cartridges om hulp

Goedkoop cartridges kopen

Verder is het natuurlijk altijd leuk als je voor een goedkopere prijs cartridges kunt kopen. Verschillende internetwinkels, zoals www.123inkt.nl, zeggen een goedkope koopplaats te zijn. Dit valt echter mee, vooral als je je bedenkt dat je ook nog verzendkosten moet betalen. Het is dus beter om in een ‘’gewone’’ winkel cartridges te kopen. Bij sommige van deze winkels is het mogelijk om je cartridge bij te laten vullen. Dit is stukken goedkoper dan een gehele nieuwe cartridge te kopen. Een gevaar hierbij is echter dat sommige inktpatronen automatisch blokkeren wanneer ze worden bijgevuld. Hierdoor kan er helemaal niet meer geprint worden en heb je je geld verspild. Kijk hier dus ook goed mee uit en vraag altijd even advies aan de verkoper voordat je je inktpatroon laat bijvullen.

Conclusie

Iedere printer heeft een andere cartridge nodig. Dit komt doordat iedere printer anders is gebouwd. Iedere cartridge heeft een bepaalde cijfer- en/of lettercode. Je hebt deze code nodig om te weten welke cartridge er bij jouw printer hoort. Deze code is vaak te vinden in een gebruiksaanwijzing of op stickers die op andere cartridges zijn geplakt.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Michiel1972, M. Minderhoud

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden